Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Több mint százan vannak két évnél is régebben letartóztatásban

Több mint százan vannak olyanok, akik két évnél is régebb óta előzetes letartóztatásban vannak.

Az MTI érdeklődésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azt közölte: közülük mintegy huszan vannak olyanok, akik 33 hónapnál is régebb óta a kényszerintézkedés alatt állnak, vagyis közel vannak a három évhez. A jelenleg hatályos büntetőeljárási törvény szerint ha az előzetes letartóztatás tartama a három évet eléri, akkor megszűnik az előzetes letartóztatás. Ha az ezt követően elrendelt lakhelyelhagyási tilalom, illetve házi őrizet szabályát megszegi az érintett, újra előzetes letartóztatásba helyezhető.

Tavaly nyáron megváltozott ez a szabály, de az új rendelkezés csak idén júliusban lép hatályba. E szerint ha a bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a hároméves szabály két évre csökken. Abban az esetben azonban, ha tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő a bűncselekmény, az előzetes letartóztatás tartama négy évre nő.

A jelenleg is hatályos hároméves szabályt alkalmazták a "fekete sereg" elnevezésű bűnszervezet vád szerinti vezetőjének Magyar Róbertnek az esetében is, akit előzetes letartóztatásból házi őrizetbe helyeztek és ahonnan megszökött, vélhetően január 16-án. Magyar Róbert előzetes letartóztatását 2008 szeptemberében szüntették meg. Így ha akkor hatályban lett volna a négyéves szabály, 2009 szeptemberében szüntették volna meg a kényszerintézkedést, mivel még nem született meg a büntetőperben az elsőfokú ítélet. Magyar Róbert házi őrizetének ellenőrzésénél több rendőr mulasztását megállapotta az a rendőrségi belső vizsgálat, amelyet a vádlott eltűnése után rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya.

A vizsgálat hét rendőr fegyelmi felelősségét vetette fel, két rendőr esetében pedig bűncselekmény, szolgálatban elkövetett kötelességszegés vétsége is felmerült. Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya kedden azt mondta: a konkrét felelősségre vonások, illetve annak megállapítása, hogy valóban történt-e bűncselekmény, még további vizsgálatot igényel. Az MTI csütörtökön úgy értesült, az ügyben a katonai ügyészségen még nem indult büntetőeljárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A balatoni komp nem jár péntektől

Leáll a Balatonon Szántód-Tihany között közlekedő kompjárat pénteken a tartósan hideg idő miatt,… Tovább olvasom