Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Több mint 16 milliárd jut térségfejlesztésre a Dél-Alföldön

Az elmúlt két év sikerei azt bizonyítják, hogy a Dél-Alföldön megtanultak pályázni; a dél-alföldi régióban a térségfejlesztési akciók révén megvalósuló fejlesztésekre, a Regionális Fejlesztési Tanács 2009-2010-ben csaknem 16 milliárd forintot fordít - közölte csütörtökön a tanács elnöke Szegeden.

Kozma József elmondta: ezen belül a városfejlesztési akciókra rendelkezésre álló forrás csaknem 9,5 milliárd forint, míg a környezeti értékek védelmével foglalkozó akciók során ez az összeg csaknem 6,5 milliárd forint.

A városfejlesztés során pályázhatnak a települések városrehabilitációra, kistérségi székhely integrált fejlesztésére, városi örökség megőrzésére és korszerűsítésére, illetve integrált városfejlesztésre a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben. A sajtótájékoztatón Kúsz Tibor, a projektekkel foglalkozó osztály vezetője hangsúlyozta: a programba az országban egyedülálló módon beépítettek egy kistérségi lehatárolást, mellyel a kistérségi központokat akarják erősíteni. A megyei jogú városok léte így nem veszélyezteti a többi települést.

Az elmúlt két évben egyébként a rendelkezésre álló keret két és félszeresére érkezett be igény a régióból. A nyertesek közt említhető Orosháza belvárosi közösségi térhálózatának fejlesztése, a makói városközpont fejlesztése, Csorvás sétányainak felújítása. Végül a kormány által kiemelt projektként a hódmezővásárhelyi Tornyai-program, illetve a szegedi városközpont fejlesztése.

A környezeti értékek védelmére irányuló intézkedések során belterületi csapadék- és belvízelvezetésre, regionális jelentőségű vízvédelemi intézkedésekre lehet pályázni. Ebben a kategóriában az elmúlt két évben a kiemelt projektek közé került a vízvisszatartási program a Nagyszéksós-tó vízrendszerében, a Duna-völgyi vizek védelme, és a kecskeméti csapadékvíz csatorna építése. Emellett a szennyvízkezelést fejlesztik Balotaszálláson, Zsanán, Derekegyházon, Szentkirályon.

Támogatást kapott a regionális jelentőségű vízvédelmi intézkedések közt a Maty-Fehértői belvízrendszer fejlesztése, emellett belterületi csapadék- és belvízelvezetésre tíz település pályázott sikeresen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó a gázárcsökkenésről: hülyének nézik az embereket, szórakoznak velük

A gázárcsökkentésről szóló csütörtöki bejelentés a Fidesz szerint nem más, mint hogy "hülyének… Tovább olvasom