Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Több mint 1300 kilométeren van árvízvédelmi készültség

A magyarországi folyók fővédvonalain 1381 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség; a belvízzel elöntött területek nagysága 150 ezer hektár.

A jelentés szerint hétfő délután jelentős, helyenként a 100 millimétert is meghaladó mennyiségű csapadék hullott a Kapos, a Koppány-patak, a Mucsi-Hidasi-patak, a Völgységi-patak, a Rák-patak, a Lajvér-patak és a Szekszárdi-Séd vízgyűjtőjére, ennek hatására a vízfolyásokba torkolló mellékágak mentén és a völgyekben elöntések keletkeztek, közutak váltak járhatatlanná.

A legkritikusabb helyzet a Tolna megyei Bátaszéknél alakult ki, a települést a Lajvér-patak és a Kövesdi-víz is fenyegette. A patak árvize a város feletti mezőgazdasági területen ellapult. A Kövesdi-víz lefolyásának segítésére a vízügyi igazgatóság nagy teljesítményű szivattyút állított üzembe, ezzel több utcát védtek meg az elöntéstől.

A Dunán a hétvégi csapadék hatására kisebb árhullám indult el, Nagybajcsnál elsőfokú készültség feletti vízszinten éjfélkor tetőzött a folyó, Komáromnál kedden érheti el az első foknak megfelelő szintet.

A Tiszán a vízállás Dombrád és Tokaj között enyhén emelkedett, alatta apad.

Az Ipoly szlovák vízgyűjtőjét vasárnap nagy mennyiségű csapadék érte, heves, de gyors és utánpótlás nélküli áradás indult el a betorkolló patakokon. Az árhullám kedd hajnalban tetőzött a Nógrád megyei Ipolytarnóc térségében, lentebb kissé meghaladta az elsőfokú készültségi szintet.

A Kapos a hétvégi és a hétfői heves esőzés miatt végig árad, Kurdnál meghaladta a harmadfokú készültség szintjét, tartósan magas vízállások várhatók.

A Zagyva árad, Hatvan és Szentlőrinckáta között meghaladta a másodfokot, az alsó szakaszon a vízállások - a Tisza visszaduzzasztó hatása és a felső tározók egyenletes ürítése miatt - meghaladják az első fokot.

A Hortobágy-Berettyón a felső szakaszon harmadfokú, az alsón elsőfokú a készültség.

A Hármas-Körös alsó szakaszán a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt első- és másodfokú készültségi szint felettiek a vízállások - áll a közleményben.

A belvízzel elöntött területek nagysága 150 ezer hektár, ebből 71 ezer hektár vetés-szántó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rengett a föld Komárom megyében

A Richter-skála szerinti 2,4 erősségű földrengést mértek a Komárom-Esztergom megyei Kerékteleki… Tovább olvasom