Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Titkosszolgálati vezetők: Galambos és Szilvásy letöltendő, Laborc felfüggesztett börtönt kapott

A kémkedési perként ismert büntetőügyben Galambos Lajos és Szilvásy György letöltendő, Laborc Sándor felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
20:10 - Az Együtt-PM szerint is nyilvánosságra kell hozni a "kémkedési per" iratanyagát

Az Együtt-PM szövetség szerint is nyilvánosságra kell hozni a teljes iratanyagát a "kémkedési perként" ismert büntetőügynek, amelyben első fokon pénteken letöltendő börtönbüntetést kapott Szilvásy György volt szocialista titokminiszter. Az ítélet kihirdetése után a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát követelte az MSZP elnöke is.

Az Együtt-PM szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: amikor az ország nemzetbiztonságért felelős egykori első számú szakmai és politikai vezetőjét kémkedéssel vádolják, majd elítélik, akkor minden magyar polgárnak joga van ahhoz, hogy teljes egészében megismerje a pontos vádat, a bizonyítékokat és az ítélet indoklását is. Csak így dönthető el, hogy koncepciós eljárásról vagy súlyos bűncselekményről van-e szó - tették hozzá.

Ezért az Együtt-PM szövetség felszólította az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, hogy haladéktalanul szüntesse meg az adatok minősítését.

A Fidesz kommunikációs igazgatóját, Kocsis Mátét a pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakkal kapcsolatban mértéktartásra kérték és a hiteles tájékoztatás iránti kötelességére figyelmeztették, s úgy fogalmaztak: a Fidesz bevett gyakorlata, hogy bírósági ítéleteket politikai célokra használ föl.

A Debreceni Törvényszék pénteken a "kémkedési perként" ismert büntetőügyben első fokon Galambos Lajos elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója volt, kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, a közügyektől pedig 3 évre eltiltotta. Szilvásy György másodrendű vádlottat, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért szintén 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, a közügyektől 3 évre eltiltották. Laborc Sándorra pedig, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a törvényszék.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője erre reagálva azt közölte: hisznek Szilvásy György ártatlanságában. Közleményében a pártelnök a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát követelte, hangsúlyozva: amíg az ügy iratanyaga titkos, addig koncepciós eljárásnak tekintik a Szilvásy György ellen indított pert.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy kommentálta az ítéletet: rács mögé kerülhet Szilvásy György, aki a Gyurcsány-Bajnai-időszakban a maffiabaloldal központi figurája, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila közeli munkatársa volt.

15:27 - Fidesz: rács mögé kerülhet a maffiabaloldal

Rács mögé kerülhet a maffiabaloldal egyik központi figurája - így kommentálta Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy Szilvásy György volt szocialista titokminiszter a "kémkedési perként" ismert büntetőügyben első fokon letöltendő börtönbüntetést kapott.

A rendszerváltás óta példa nélküli eset, hogy valamely kabinet egy tagját kémkedésért elítéljék - mondta Kocsis Máté pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: Szilvásy György a Gyurcsány-Bajnai-időszakban a maffiabaloldal központi figurája, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila közeli munkatársa volt.

"Nekik együtt közös a felelősségük abban, hogy együtt tették tönkre az országot mind gazdasági, mind morális értelemben. Érthető tehát részükről a Szilvásy melletti egységes kiállás" - fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki szerint a pénteki bírósági ítélet is nyilvánvalóvá tette: a maffiabaloldal veszélyes Magyarországra nézve.

Azzal kapcsolatban, hogy a szocialisták szerint nyilvánosságra kellene hozni az ügy iratait, Kocsis Máté azt mondta: az MSZP-nek meg kellene fontolnia e kérését, "mert ezt követelték egyszer már Portik-ügyben is, és nem jártak olyan jól azzal, amikor nyilvánosságra kerültek a dokumentumok".

A Debreceni Törvényszék pénteken a "kémkedési perként" ismert büntetőügyben első fokon Galambos Lajos elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója volt, kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, a közügyektől pedig 3 évre eltiltotta. Szilvásy György másodrendű vádlottat, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért szintén 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, a közügyektől 3 évre eltiltották. Laborc Sándorra pedig, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a törvényszék.

Kocsis Mátét a sajtótájékoztatón megkérdezték arról is, hogy az Együtt-PM szövetséget vezető Bajnai Gordon beperelte a Fidesz szóvivőit, Hoppál Pétert és Zsigó Róbertet. A kommunikációs igazgató reagálásában azt mondta: nem Hoppál Péter és Zsigó Róbert tette tönkre a Hajdú-Bétet, és tett földönfutóvá családokat. A kormánypárt szóvivői csak azokat a kérdéseket teszik fel a volt miniszterelnöknek - például a Hajdú-Bét vagy a Fidesz-székház elfoglalása ügyében -, amelyekre sok ember vár választ - tette hozzá a fideszes politikus.

14:35 - Gyurcsány: "veled vagyok, Szilvásy Gyuri"

"Veled vagyok, Szilvásy Gyuri" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteken a Facebookon közzétett videoüzenetében arra reagálva, hogy a volt szocialista titokminiszter a "kémkedési perként" ismert büntetőügyben első fokon letöltendő börtönbüntetést kapott.

A volt miniszterelnök Szilvásy Györgynek címzett mondatában úgy fogalmazott, "egy percig nem hisszük, hogy rárontottál volna a nemzetedre, ahogyan ráront Orbán Viktor minden nap".

A politikus az Orbán-kormány abszurd világára jellemzőnek nevezte, hogy az 1950-es évek óta most ítéltek el először minisztert vagy volt tárcavezetőt kémkedés vádjával. "Hogyan szolgálják ki ezt a gyáva miniszterelnököt, ezt a gazembert, ezt az erőszakos senkiházit bírók, rendőrök ügyészek?" - kérdezte ezzel kapcsolatban.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, "azt üzenjük a bírónak, valami nagy nevű ezredesnek, hogy egyszer a tartója is el mog fog bukni és el fog vele menni ő is és utálni fogja majd önmagát és nem tud majd elszámolni a lelkiismeretével".

"Ezek háborút hirdettek ellenünk" - folytatta, majd hozzátette: "meddig akartok még drága demokrata barátaim csendben tűrni és politikailag korrekten szövegelni?". A DK elnöke szerint ehelyett inkább fel kellene venni a kesztyűt. "Maradjunk Szilvásyval és a köztársasággal, védjük meg magunkat és ezt az országot" - zárta mondandóját Gyurcsány Ferenc.

A Debreceni Törvényszék pénteken Galambos Lajosra és Szilvásy Györgyre letöltendő, Laborc Sándor felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. Galambos Lajos elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és a közügyektől 3 évre eltiltotta. Szilvásy György másodrendű vádlottat, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, a közügyektől 3 évre eltiltották.

14:28 - Az MSZP hisz Szilvásy György ártatlanságában

Hiszünk Szilvásy György ártatlanságában - közölte Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteken az MTI-vel, arra reagálva, hogy a volt szocialista titokminiszter a "kémkedési perként" ismert büntetőügyben első fokon letöltendő börtönbüntetést kapott.

Az MSZP elnöke közleményében úgy fogalmazott, mindaddig koncepciós eljárásnak tekintik a Szilvásy György ellen indított pert, amíg titkos az ügy iratanyaga.

Meseterházy Attila pártja nevében követeli a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. Szerinte ugyanis csak a teljes átláthatóság biztosíthatja az ügyészségi eljárás és a bírósági döntés tisztaságát, valamint azt, hogy az "egész ügy nem politikai megrendelésre és befolyásolásra indult".

A Debreceni Törvényszék pénteken Galambos Lajosra és Szilvásy Györgyre letöltendő, Laborc Sándor felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki.

Galambos Lajos elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és a közügyektől 3 évre eltiltotta. Szilvásy György másodrendű vádlottat, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, a közügyektől 3 évre eltiltották.

13:45 - A "kémkedési perként" ismert büntetőügyben hirdetett elsőfokú ítéletet pénteken a Debreceni Törvényszék: Galambos Lajos és Szilvásy György letöltendő, Laborc Sándor felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Galambos Lajos elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és a közügyektől 3 évre eltiltotta.

Szilvásy György másodrendű vádlottat, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, a közügyektől 3 évre eltiltották.

Mindkettőjük esetében beszámítják a börtönbüntetésbe az előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben töltött időt.

Laborc Sándor negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt egy év börtönbüntetésre ítélte, a végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztette.

P. László harmadrendű vádlottat, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentette a törvényszék.
A pénteki ítélethirdetést zárt tárgyalás keretében tartották meg, csak az ítélet rendelkező része volt nyilvános.

A zárt tárgyalás után a vádlottak ügyvédei elmondták: valamennyien fellebbeztek az ítélet ellen, így másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa elé kerül az ügy.

Szilvásy György a tárgyalást követően a MTI érdeklődésére annyit mondott: bizonyítékok nélkül ítélték el. "Ha nyilvánosságra kerülne a per anyaga, kiderülne, hogy bizonyítékok nélkül ítéltek el" - mondta a volt titokminiszter.

"Semmit nem tettem, a hazámat szolgálom" - ennyit mondott Galambos Lajos vezérőrnagy a zárt tárgyalás szünetében az MTI érdeklődésére.
Zamecsnik Péter, Laborc Sándor védője kifejtette: az ítélet indoklásának egyetlen szavával sem ért egyet. Amit Laborc Sándor terhére rónak ebben az ügyben, az - véleménye szerint - nem bűncselekmény.

Az ügyvéd a legnagyobb problémának azt nevezte, hogy a per nem a nyilvánosság előtt zajlik. Reményét fejezte ki, hogy "még a mi életünkben" nyilvánosságra kerül a per anyaga. Ez utóbbi kapcsán az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították.
A Budapesti Katonai Ügyészség 2011. december 7-én nyújtotta be különböző bűntettekre vonatkozóan vádiratát a volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához.

Akkori közleményében az ügyészség azt írta, a nyomozás eredményeképpen Galambos Lajos ellen kémkedés, Szilvásy György ellen felbujtóként elkövetett kémkedés, P. László ellen bűnsegédként elkövetett kémkedés, Laborc Sándor ellen pedig kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt nyújtottak be vádiratot.

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú tárgyalás lefolytatására a Debreceni Törvényszéket jelölte ki. A büntetőper teljes titoktartás mellett, zárt ülés keretében zajlott, mivel - egy korábbi ügyészségi közlemény szerint - "a per során több, államtitokká minősített tényt érintenek".

A vádlottak közül Galambos Lajost és P. Lászlót 2011-ben előzetes letartóztatásba helyezték, majd védői indítványra házi őrizetbe kerültek. A másik két vádlott szabadon védekezhetett.

Az Index 2011. július 6-án írt arról: információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi főigazgatóját és Szilvásy György volt titokminisztert azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a magyar kormányzati szervek informatikai hálózatának illegális megtámadásában. Az Index úgy tudta, hogy a katonai ügyészségre Szilvásy Györggyel egy időben bevitt, csuklyával eltakart férfi az UD Zrt.-ügyben érintett hacker volt.

Az index.hu akkori cikke szerint Galambos Lajost és Laborc Sándort, valamint Szilvásy Györgyöt egy évekkel azelőtti illegális akciósorozat miatt gyanúsították meg kémkedéssel. A gyanú szerint még nemzetbiztonsági vezetőként mindhárman részt vettek egy a kormányzati gerincháló és több kormányzati szerv informatikai rendszere ellen indított hackertámadás megszervezésében - tette hozzá a hírportál.

Az Index információi szerint "a katonai ügyészség nem nemzetközi, hanem belföldi ügyben fogalmazta meg a kémkedés gyanúját, azért, mert az érintettek hivatali hatáskörüket túllépve, illegális informatikai támadásokat, adatlopásokat szerveztek a magyar kormányzat internetes gerinchálója, illetve több kormányzati hivatal ellen".

"A történet nem teljesen ismeretlen a nyilvánosság előtt, mert nagy vonalakban éppen Szilvásy György beszélt róla 2008-ban, néhány nappal az UD-botrány kirobbanása előtt" - közölték, hozzátéve: Szilvásy még miniszterként jelentette be, hogy valakik meghackelték a kormányzat rendszerét.

Az Index utalt arra, hogy Szilvásy György az ügyben még a nemzetbiztonsági kabinetet is összehívta a támadások és "milliónyi postafiók tartalmának" feltörése miatt, s az ügyet a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyalta. 2010 szeptemberében az ellenőrzési albizottság ülésén kiderült: Szilvásy György mutatta be Galambos Lajosnak a támadást végrehajtó hackert, aki azt követően is folytatta munkáját, hogy 2007-ben Laborc Sándor vette át az NBH irányítását - tette hozzá a hírportál.

A Magyar Nemzet 2011 október végén azt közölte: a Budapesti Katonai Ügyészség rövid időn belül befejezi a kémbotrány néven elhíresült, június 28-án kirobbant ügy iratainak ismertetését, és államellenes bűncselekmény miatt még az év végén vádat emel az eljárás négy gyanúsítottja ellen.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Valaki 2013. július 10. 13:38
  „Galambost miért nem fokozzák le?”
 • 43. load 2013. július 10. 08:56
  „42.Valaki
  A Gooogle a barátod.”
 • 42. Valaki 2013. július 09. 11:22
  „Ő kicsoda?”
 • 41. load 2013. július 08. 12:13
  „40.Valaki
  Még a Handó Tündét is.”
 • 40. Valaki 2013. július 08. 08:04
  „Félre beszélsz embermentes, az összes "igazságszolgáltatót" cociktól örököltük. :)
  pl. cserni...”
 • 39. embertelen 2013. július 08. 07:56
  „Az egész egy, a fidesztől már régen megszokott utálatos blöff! Nem véletlen, hogy az összes újságban idézőjelbe téve szerepel a "kémkedési ügy", nyilván azért, mert a nemzet értelmesebb része látja, hogy az egész, csak a fidesz által kitalált ügy, nem pedig a valóság. A fidesz által kedvelt 80 éves titkosítás is csak ezt bizonyítja! Úgy ahogy Rákosinak is megvoltak a vérbírói, úgy Orbánnak is megvannak, a fideszes ügyészségről nem is beszélve.”
 • 38. Túrabakancs 2013. július 07. 16:46
  „Legs!
  A titkosítások hasonló ügyekben nem magyar, hanem sajnos európai gyakorlat is.
  Az meg hogy csupán kér éveket kaptak az attól is függ, milyen ügyletet sikerült
  rájuk bizonyítani. Mert azt azért el tudjuk képzelni, hogy a legtöbb kémkedési
  ügy nagyon le van zsírozva, lényegében a bizonyítási eljárás sok esetben lehetetlen.
  Nincsenek se hangfelvételek, se semmi. Itt gondolom valamit elronthattak a delikvensek,
  emiatt sikerült valamicskét rájuk bizonyítani. Szerintem nem csak én vagyok úgy vele, miszerint
  Szilvásinak a szeme sem áll jól. Ilyen sunyi szemeket ritkán látni.”
 • 37. Valaki 2013. július 07. 11:16
  „Ugyan már, komcsik és a kémkedés! :)))”
 • 36. acsali 2013. július 07. 10:35
  „Nem kémkedhettek, mert akkor éppen évi rendes kéthetes szabadságukon voltak a Balcsin.”
 • 35. Karcsika 2013. július 06. 17:06
  „16. pancser 2013.07.05. 22:15
  Az egyedüli veszélyt nem a Jobbik, hanem a Kis-Ázsiaiak jelenti Magyarországra, sőt az egész világra.
  A béke nem hoz pénzt, csak a háború, a fegyverkezés.”
 • 34. Karcsika 2013. július 06. 17:03
  „Szerintem itt felcseréltek két számot.

  80 év börtön, 2 évre titkosítva. Így lett volna helyes. Persze Fletó még hiányzik a sorból, és pár SZDSZ-es is!”
 • 33. LAZA 2013. július 06. 14:57
  „Jé? Milyen érdekes.
  Rémlik nekem valami.
  Néhány évtizeddel ezelőtt mint ha hasonló módon történtek volna az Ilyen jellegű leszámolások.
  Tanulnak a fiúk.Csőszkunyhós történeteket is egészen jól átvették.
  Lásd Dávid Ibolya Herényi Károly és ezáltal az MDF kicsinálása valami hitvány éhen korász szerencselovag kiképezésével.
  Kereszténynek mondják magukat de számukra semmi sem szent.
  Még szerencse,hogy itt vagyunk Európa közepén és egy szövetség tagjaként nem tehetnek meg bármit amit akarnak.
  Fúj! Undorítóak!
  A bírói kar nagy részét tisztelem mert ellen áll a politikai zsarolásnak,azonban vannak közöttük hitvány senkiházi,korrupt alakok is.(nagyon jó lenne ha ezt nem moderálnák ki mert teljesen nyilvánvaló)A nevem alapján beazonosítható vagyok és bátran vállalom a következményeket. Ültessenek le nyugodtan ennél a nemzet pusztító bandánál ez hazafias hőstettnek számít.
  Különben pedig Szilvásit el kellett volna itélni,de nem azért amit elkövetett hanem a tűzijátékban meghatározott szerepe miatt amikor is az óriási viharban engedte,hogy az utolsó töltényig kilőjenek minden rakétát.
  Közben pedig a megfelelő figyelmeztetés elmaradása miatt emberek haltak meg.”
 • 32. Eva- 2013. július 06. 13:51
  „31-hez
  nem tudom linkelnei mert a hírtv tegnap esti adása teljes egészében elérhető, csak Gálszécsi András idevonatkozó nyilatkozata nem.

  Ő azt mondta, hogy azért kémkedés, mert hozzásegíthettek kémtevékenységhez
  annyiban, hogy a fideszhez szivárgó adatok szivárogtatási módját kivizsgálandó külföldi céget bíztak meg.anno.

  ezért titkos is és a vád nem bizonyítható, hogy meg is történt--ezért a kicsi bűntetési tétel”
 • 31. Legs 2013. július 06. 13:20
  „Ha valami olyan horderejű,hogy 80 évre titkosítani kell,miért 2 év a büntetés?”
 • 30. Legs 2013. július 06. 13:16
  „17. Túrabakancs 2013.07.05. 22:27

  Ahogy ismerlek elég eszes vagy.A kérdésedre a választ szerintem te már tudod.”
 • 29. iparos 2013. július 06. 12:03
  „25. piroskaésabarkasz 2013.07.06. 10:13

  Ezt a kérdést felteheted 2014. után is! Orbán és bandája helye biztosítva van Szilvásiék mellett!”
 • 28. zöldike 2013. július 06. 11:45
  „Figyelem! Az ítélet elsőfokon született, még nem jogerős! Könnyen lehet, hogy majd másodfokon felmentik. Utána esetleg film készül belele, mint Gyurcsányról.
  ("Tisztességes" kémkedésért egyébként 5-15- évi fegyház a szokásos büntetés. Persze ha van rá bizonyíték.)”
 • 27. lakatosborbála 2013. július 06. 11:20
  „Ezek annyira hülyék,hogy még kémkedni sem tudnak!”
 • 26. Pretorianus 2013. július 06. 10:55
  „16. pancser 2013.07.05. 22:15
  Tiltsd be. :)))”
 • 25. piroskaésabarkasz 2013. július 06. 10:13
  „"hazámat szolgálom"! Oké,de melyiket???”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdáig lehet módosítani a megjelölt szakok sorrendjét

Ezt azok is megtehetik a www.felvi.hu oldalról elérhető e-felvételi rendszerben, és akik a… Tovább olvasom