Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Tényleg fájni fog: Bajnai ismertette programját

A közszféra, a nyugdíj, a szociális rendszer és az adórendszer részére is komoly átalakításokat, szigorításokat tartalmaz a Bajnai-kormány válságkezelő programja, melyet a vasárnapi kormányülésen fogadott el a kabinet és amelyet Bajnai Gordon miniszterelnök ismertetett a nyilvánossággal.
A kormányfő hangsúlyozta, hogy a program mindenkitől lemondásokat vár el és célja a válságkezelés, a talpra állás, az ország növekedési pályára állítása és a munkahelyek védelme. Bajnai hozzátette: minden embernek értenie kell, hogy a programnak az alternatívája a "nem cselekvés", ami sokkal fájdalmasabb út. A miniszterelnök kiemelte: a kormány 5,5-6 százalékos gazdasági csökkenéssel számol és a terveik szerint 2010-ben sem növekedne a gazdaság, hanem csak 2012-13-14-ben érheti el Magyarország a tervezett négy százalékos gazdasági növekedést.

A kormányfő szerint a hatékony válságkezelés érdekében az egyensúlyteremtésnek, a növekedésösztönzésnek és a bizalom visszaállításának együtt kell megvalósulnia. Éppen ezért Bajnai Gordon a következő hetekben tárgyalni szeretne az IMF és az Európai Bizottság képviselőivel, hogy ismertesse a programját. A kormányfő hangsúlyozta: a kormány továbbra is három százalékos költségvetési hiánnyal számol.

Bajnai kérdésre válaszolva elmondta: van a programban tartalék, de számokat nem említett. A közszférában a kormány befagyasztaná a bruttó fizetések két évre, a 13. havi juttatást megszüntetné 2010-től és helyette általános ösztönző rendszert vezetne be, az önkormányzati támogatásokat csökkentené két év alatt 100 milliárd forinttal, a 2009-es második félévi keresetkiegészítéseket pedig felülvizsgálná.

Bajnai Gordon elmondta: a nyugdíjak területén a kabinet 2009 második felétől megszüntetné a 13. havi nyugdíjat, 2012-től indítaná és gyorsítaná a nyugdíjkorhatár emelését 62-ről 65 évre, elhalasztaná az idei évre tervezett nyugdíjkorrekciót, a 2010-es korrekciót pedig elhagyná.

A szociális rendszerben a kabinet 10 százalékkal csökkentené a táppénz mértékét, két évre befagyasztaná a családi pótlékot, a GYES és a GYED összidejét a mostani három évről két évre rövidítené, a jogosultsági korhatárt pedig 23-ról 20 évre csökkeneté, a lakástámogatásokat július 1-től megszüntetné, a gáz- és távhőtámogatásokat pedig két év alatt kivezetnék a rendszerből.

Bajnai Gordon hozzátette: a GYES és a GYED, valamint a családi pótlék területén hozott intézkedésekkel párhuzamosan a kormány jelentősen növeli a bölcsődei és óvodai férőhelyeket, családi napközit vezetne be és erősítené a nők munkaerőpiacra való visszatérésének támogatását. Ezen kívül a kormány csökkenteni akarja a közösségi közlekedés támogatását átszervezéssel és az utazási kedvezmények felülvizsgálatával, valamint az állam kevesebbet fordítana a közmédia támogatására, illetve 2010-től a közösségi agrártámogatások nemzeti kiegészítésére is - tette hozzá Bajnai Gordon.

Az adórendszerben 2009-től a minimálbér kétszereséig 5 százalékkal csökkentené a kormány a munkaadói járulékokat, a személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatárát pedig még idén visszamenőleg az év elejéig 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra emelnék. A kabinet ennek ellensúlyozására 25 százalékra emelné az áfát, kivéve a tej, a tejtermékek, a kenyér, a pékáruk és a távhő esetében, ahol egy köztes kulccsal 18 százalékos áfát vezetne be, illetve 5-6 százalékkal emelné a jövedéki adót.

2010-től a kabinet tervei szerint minden jövedelemre vonatkozna az 5 százalékos járulékcsökkentés és megszüntetnék a tételes egészségügyi hozzájárulást is.

Emellett a kormány átalakítaná a teljes szja-rendszert: az elképzelések szerint összebruttósítást vezetnének be, vagyis az adóalapot a bruttó bérek a járulékokkal közösen adnák, az alsó sávban 15-17 százalékos, a felsőben pedig 30-35 százalékos lehetne az szja mértéke, a sávhatár pedig 4-5 millió forint körül lehet. Eszerint a munkavállalók több kint 90 százaléka az alacsonyabb sávban adózhat - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

A kormány emellett minél hamarabb szeretné bevezetni az értékalapú ingatlanadót, megszüntetné a társasági különadót, 19 százalékos társasági adót vezetne be, korlátozná az adókedvezményeket és a mentességeket, valamint egyszerűsítené az illetékeket is. A kabinet továbbá megtartaná 2010 végéig a magánszemélyek különadóját és emelné a súlyadó mértékét is. Mindezekről ugyanakkor még folyik a tervezés a Pénzügyminisztériumban és a kormány szeretne egyeztetni a szociális partnereivel is.

Bajnai Gordon elmondta: a kormány célja a gazdaság serkentése is többek között egy exportfejlesztési program beindításával, a lánctartozások visszaszorításával, a közösségi közlekedés regionalizációjával és elektronikus jegykezelés bevezetésével és elektronikus útdíj megalkotásával.

A kormányfő végül hozzátette: a program ideén 350-400 milliárd, jövőre pedig több mint 900 milliárd forint megtakarítást jelent, ami radikálisan és gyorsan növeli Magyarország egyensúlyát és növekedését és hatására már 2010-ben csökkenhet az államadósság mértéke.

Olvasóink írták

131 hozzászólás
 • 131. info2009* 2009. április 20. 17:28
  „Minden magyarországi párt baloldali, és ebben vannak különböző mértékbeli különbségek. Magyarországon tényleg van egy radikális szélsőjobboldal, ez azonban pillanatnyilag egyfelől extra-marginális helyzetben van, másfelől pedig ezek egy részét sajnos rendkívül alacsony szellemi színvonal jellemzi.

  Minden jel arra mutat, hogy az MSZP és az SZDSZ mögött egy különösen elvadult szabadkőműves formáció áll, ami a Grand Orient-nak felel meg, és ez tulajdonképpen a szabadkőművesség mondhatni legbaloldalibb és legelvetemültebb irányzatát jelenti. Az egyéb pártok, így a FIDESZ hátterében a jelek szerint elsősorban egy mérsékeltebb, Franciaországon keresztül közvetített angol irányzat áll. Bármennyire mérsékeltebb is ez, a két irányzat között, minden ellentét dacára, szükség esetén szövetség jön létre. A FIDESZ-nek egyébként is van egy olyan vonása, amely erősen emlékeztet a trójai faló effektusra, vagyis tulajdonképpen egy ,,jobboldali" politikának a megjátszása révén erőteljesen baloldali erőket csempész be az ország életébe. A FIDESZ, bármennyire elviselhetőbb az MSZP-nél és az SZDSZ-nél, tulajdonképpen egy veszélyes baloldali párt.

  A szabadkőműves világuralom, valamilyen világköztársaság (NWO) a cel.. Tehát ezt erőteljesen fel lehet tételezni, és bár nem bizonyítható. A világban bárki ha körülnéz, ezt tapasztalhatja. Tulajdonképpen ezek az erők hozták létre a Szovjetuniót, és valamilyen megfontolás alapján ezek az erők bontották le rövid úton. Amire egy Szovjetunió megsemmisítésére irányuló világháború egyáltalán nem volt elegendő.”
 • 130. árpádsávos 2009. április 20. 13:19
  „meg ha egy közalkalmazott annyit dolgozna mint egy kőműves...”
 • 129. Becsület 2009. április 20. 13:07
  „Kárpát medencének ebben a szegletében nem csak a büdös, de a sok szemét is összegyűlt! Ha netán nem látják, akkor nézzenek körül!!! Ennyi ostoba ember kevés helyen van.”
 • 128. hehe08 2009. április 20. 12:33
  „127!
  Ez így igaz, DE
  - ha csak annyi közalkalmazott és (főleg) köztisztviselő lenne amennyire tényleg szükség van akkor az aktívan termelő vállalkozói rétegnek kevesebb embert kellene eltartania.....

  Ma magyarországon az egyik legalapvetőbb (a sok alapvető között....) probléma a bürokrácia mérete és minősége.....

  Persze ahova kellene közalkalmazott onnan meg kirugdossák őket.... (pl: iskolai, óvodai, bölcsödei létszámleépítések Sopronban....”
 • 127. hozo 2009. április 20. 11:44
  „Ha mindenki úgy adózna ahogy a köztisztviselők és közalkalmazottak, akiket a legjobban szivatnak, több ezer milliárd forint folyna be az államkasszába, miért nem mer senki hozzányúlni a kocsmároshoz, kőműveshez, fodrászhoz, kozmetikushoz, vízvezetékszerelőhöz stb,stb????”
 • 126. papi21 2009. április 20. 11:26
  „Ó igen. Ó egykorú fiatalok aki tud mennyen innen ez a meglátásom . Én látom már előre,hogy híd alá megyek mert házra lakásra gondolni egy beteljesületlen álom. Most a válságra fogják a megszorítást következő évben megint ráfogják valamire kiosszák egymásnak a milliós jutalmakat mi majd keresünk legfeljebb 40.000ft ot amiből vehetünk szotyoládét ha megéheznénk, nyugdíj nemis lesz mire mi oda kerülnénk.Még párszáz milliárd hitelt felkell venni mondjuk a metrókra meg egyéb komoly dolgokra aminélkül egyébként meglett volna mindenki....Ezaz szorjátok a pénzt a szegényektől, fiataloktól amit lehet vegyétek el esély se legyen semmire. Ebbe az országba ahol a jövőt is csak nyomorban lehet látni gyereket ne tervezzen senki csak aki bízik a jó szerencséjében mert 4generáció 1lakásban kicsit szükös lesz majd .Meneküljetek.Üdv”
 • 125. Anonim01 2009. április 20. 10:50
  „Saját véleményem.
  Sajnos az MSZP elszalasztott egy nagy lehetőséget.
  Nem írta ki az új választásokat.
  Ugyan azt a programot folytatja, aminek nincs társadalmi támogatottsága.
  Elhitte a Fidesz csak Gyurcsány személye miatt nem támogatja a megszorításokat.
  Ezek csak a ,,népet nyomorító intézkedések" saját törvényt hozó körök semmit nem éreznek a megszorításokból.
  Megemelik a nyugdíjkorhatárt! Ezáltal elzárják a fiatalokat a munkahelyekről.
  Előbb visszamennek a Kismamák. Hova? Hiszen évekig nem megy nyugdíjba senki.
  Válság miatt munkahelyek szűnnek meg! Ki vesz fel dolgozót.
  Állami cégeknél úgy vezetik be a négynapos munkahelyet, hogy a bérek nem csökkennek.
  Termelő profitot adót fizető cégeknél munkaidőtől aránytalanul jobban csökkennek a bérek.
  Fegyveres testületeknél a korai nyugdíjaztatáshoz nem nyúlnak, félnek a fegyveres testületektől, mert a nyugdíjasok mind fegyveres őrző védő Kft-ben dolgoznak tovább.
  Egyetlen nyugdíjast sem engednék tovább foglalkoztatni, amíg a fiataloknak nincs munkájuk.
  Engem is a nyugdíjas szüleim tartanak el, mert nekik van munkájuk nekem meg nincs, mert Ők dolgozhatnak. Mi ebben a logika? Inkább nekem kellene dolgozni.
  Fidesz sem fog semmit csinálni csak azt mondogatja AZ ELŐDEIM ILYEN VÁLSÁGOT ÉS ROMOKBAN A KÖLTSÉGVETÉS NEM TEHETEK MÁST! De ezt a választások előtt is tudják, akkor miért szeretnék ennyire vezetni ezt az Országot.
  Sajnos nincs más, kétpártrendszer. Egyik kutya másik eb.
  Mindegyik párt már bizonyított, NEM ALKALMASAK AZ ORSZÁGOT KIVEZETNI A VÁLSÁGBÓL!”
 • 124. Brian 2009. április 20. 10:02
  „Bajnai = Gyurcsány
  Megtalálta zsák a foltját....a szakadék szélén állunk és előre léptünk egyek Gordonkával...
  Ez a kis b*zi dolgozzon csak 65 évig, de ne a bársony székben hanem a szénbányában!!!
  Hiéna az összes, csak a saját zsebüket tömik, a dolgozó nép vérét szivják.
  Vesszen bajnai és társai!”
 • 123. Túrabakancs 2009. április 20. 09:43
  „Bajnai Gordonka= báránybőrbe bújt farkas
  Senkit ne tévesszen meg az ártatlan arcocskája, hiszen az ilyen ember a legveszélyesebb. Olyan
  emberekkel vette körbe magát, akiknek az érdeke a szándékos lepusztítás mind anyagilag, mind
  emberileg! Ördögi tev alapján dolgoznak, és sajnos nagyon hatásosan! Mivel sokan védik a faj-
  tájukat /héberajkúak/ így az elszámoltatás reménytelennek látszik.”
 • 122. menti 2009. április 20. 09:34
  „Én csak egyet kívánok, hogy a törvényt meghozók, 62 éves koruktól 65 éves korukig dolgozzanak állványozóként, menjenek fel a magasba, tegyék a dolgukat, majd kiegészítésképpen menjenek gyártósorra, ahol állva kell teljesítményre dolgozni. Bár a törvény meghozatala előtt kiváncsi lennék, melyikük merne mondjuk egy tizemeletes ház mellett felállított álllványra felmenni, és ott dolgozni. Aki meg meri tenni, az nyomhat igen gombot 65 éves kora után”
 • 121. árpádsávos 2009. április 20. 09:16
  „Úgy tudom szombaton Győrben volt a Morvai Krisztina.
  A Kisalföld nem kommentálja az esetet, mert nem valamelyik zsidró elvtárs érkezett!
  Tud valaki valamit róla?
  Sajnos más elfoglaltság miatt nem tudtam ott lenni.
  Sokan voltak?”
 • 120. Becsület 2009. április 20. 09:16
  „Jó reggelt!
  Zseniális az terv! A készítőiknek halvány fogalmuk sincs, hogy a dolgozók nagy többsége mennyi illetményből él! Nem a maguk ,,jól megérdemelt" illetményükre kell gondolni! Azután arról sincs fogalmuk, hogy a magyar társadalomban az emberek egészsége milyen mélyponton van! Erre alapozzák a nyugdíjkorhatár emelését!?. No és az ország csődközeli helyzetéért az Isten adta nép a felelős? Tessék már mondani? Felzabálta a nép a hitelt/hiteleket, eladásból származó befolyt összegeket? Befagyasztják a béreket! A 83E Ft os nettó jövedelmet, melyet 40 évi ledolgozott munka után kapok? Undorító az a cinizmus, mellyel az embereket tájékoztatják a saját dilettantizmusukról! Ez kell! Így kell! Az ostor mikor jön!?”
 • 119. obama 2009. április 20. 09:03
  „ez is csak egy zsido meghozza a legrosszab fajtabol”
 • 118. Orfeusz 2009. április 20. 08:59
  „Bajnaiék tönkre akarják tenni Magyarországot. Az ő pénzük már a határokon túl van, a Mekkmester most kezd az offshore cég pénzek hazai megadóztatásáról beszélni, amikor ezeknek a nyomát bottal üthetjük. Ma is napi milliárdok mennek ki a bankokon keresztül a külföldi offshore cégek számláira. Mit jelent ez? A forintot devizára váltják és öntik ki a pénzüket. Ezért is zuhant a forint. Az "internacionalista" balos milliárdosok egymás után adják el a hazai tulajdonaikat, mert félnek a számonkéréstől.
  Tévedés azt feltételezni, hogy az egész országlás rólunk szól, tőlünk még el kívánják venni, amit lehet,
  de egyébként időt akarnak nyerni. A nyomokat el akrják tüntetni, nem véletlenül lett a titkosszolgálati miniszter az, aki. Maradhatott Szekeres, Draskovics (!), Hiller stb. Nagy baj ez! A hazai politikai osztály egy jelentős része elrohadt ( MSZP/MSZMP/KISZ, SZDSZ/MSZMP, MDF/MSZP ). Cserére van szükség!”
 • 117. Orfeusz 2009. április 20. 08:59
  „Bajnaiék tönkre akarják tenni Magyarországot. Az ő pénzük már a határokon túl van, a Mekkmester most kezd az offshore cég pénzek hazai megadóztatásáról beszélni, amikor ezeknek a nyomát bottal üthetjük. Ma is napi milliárdok mennek ki a bankokon keresztül a külföldi offshore cégek számláira. Mit jelent ez? A forintot devizára váltják és öntik ki a pénzüket. Ezért is zuhant a forint. Az "internacionalista" balos milliárdosok egymás után adják el a hazai tulajdonaikat, mert félnek a számonkéréstől.
  Tévedés azt feltételezni, hogy az egész országlás rólunk szól, tőlünk még el kívánják venni, amit lehet,
  de egyébként időt akarnak nyerni. A nyomokat el akrják tüntetni, nem véletlenül lett a titkosszolgálati miniszter az, aki. Maradhatott Szekeres, Draskovics (!), Hiller stb. Nagy baj ez! A hazai politikai osztály egy jelentős része elrohadt ( MSZP/MSZMP/KISZ, SZDSZ/MSZMP, MDF/MSZP ). Cserére van szükség!”
 • 116. s.margit 2009. április 20. 08:40
  „Úgy hallom ,hogy csak a kispénzű embereken van a megszorítás. Hogy lehet ilyet csinálni ebben a helyzetben ,hogy a képviselőknek a fizetésük 1 millió forint.33 évet dolgoztam kapok 63 ezer forintot és én az országot nem vittem ilyen mélyre ők megérdemlik a nagyon sokat a kis nyugdíjas nem érdemel csak megszorítást????????????????,”
 • 115. Orfeusz 2009. április 20. 08:40
  „Gondolkodjunk egy kicsit, mi van a Bajnai adminisztráció brutális lépései mögött? Qui prodest? Először is
  egy év múlva új kormány áll fenn. Mi értelme van Bajnaiéknak jó tenni a FIDESZ-szel és szétverni az MSZP-t?
  Az SZDSZ-ről nem érdemes beszélni, mert ez a szélsőséges és magyarellenes párt a végét járja. Tehát miért kellett Bajnait hatalomba emelni az előrehozott választások helyett? Félnek a FIDESZ2/3-os győzelmétől? Ez így is, úgy is eljön. A Jobbikot akarják a FIDESZ rovására erősíteni? Ez nem megy. A Jobbik ellentétben a hírével csak 1/3 arányban visz el a FIDESZ-től szavazókat, 2/3-ban az MSZP-től. Ez már osztrák tapasztalat is, ott is balról szívnak el a radikálisok szavazatokat. Az MSZP-ből kiábrándult "proletárok" mennek el a Jobbikhoz. Tehát mi történik Magyarországon? Bajnaiéknak valamiféle feladatot kell végrehajtaniuk, ezért
  beáldozzák az MSZP-t is, kis vagy középpártot csinálnak belőle. A "közkatonák", beleértve a sima országgyűlési képviselőket is, nem számítanak. Őket a még egy évig felvehető pénzekkel nyugtatták le, de rossz üzletet csináltak, hiszen egy év múlva egy részük földönfutó lesz. A magyar baloldalt a kilencvenes évek
  elejére vetették vissza, a magyar társadalmat a hetvenes évek elejére, de inkább a hatvanas évekbe. Minden korosztályt nehéz helyzetbe hoznak, tegyük fel a kérdést! Nekik nem érdekük, hogy gyermekek szülessenek, a középosztály lakáshoz jusson? A mai állami egészségügy mellett 65 (!) évre emelik a nyugdíj korhatárt. Ez valamiféle tudatos népirtás! A Ratkó korszak gyermekeit küldik koporsóba és hamvasztókba,
  akik a pártállam, majd a rendszerváltás mocskát végigcsinálták. Qui prodest? Ezt senki sem meri kimondani, még a FIDESZ sem. A FIDESZ kötelessége tisztázni, hogy a megszorításokból mit fog megtartani és mit vetnek el? A FIDESZ-nek garantálnia kell, hogy vállalja-e az elszámoltatást. Ezer milliárdot kell "visszaszedni". Az országtól azok, akik jókor, jó helyen voltak sokezer milliárdnyi közvagyont loptak el fillérekért. Fizessék ők, beleértve Bajnait és holdudvarát a kérokozást, ne a középosztály, a nyugdíjasok.”
 • 114. AranyKözépút 2009. április 20. 08:33
  „Igen. Egyetértek előzővel. Míg egyeseknek, nyugdíjasoknak és kisgyermekesnek a MEGÉLHETÉSE került már veszélybe, addig számtalan helyen meghagyta az őrült pazarlást. Ez az ember is a NAGYTŐKÉSEK ÉRDEKLOBBIJÁT képviseli. A mi hátubkon rendbeteszi a gazdasáfot, azért itt idézőjel, és a Kapoliykkocsisitsvánkókafélék folytathatják a RABLÁST!!!!!!!!!!!!!!
  Szeretnék a három ember ellen vagyonosodási vizsgálatot!!!!!Új kormányunktól majd ezt várom! Ja és az összes olyan offshore cég átvilágítását is szeretném, akiknek akár csak egy millió forint állami pénz is jutott.....

  LE BAJNAIVAL! MIÉRT NEM NYÚL A NAGYTŐKÉSEKHEZ? MIÉRT NEM VIZSGÁLJA FELÜL AZ ENERGETIKAI MEGÁLLAPODÁSOKAT???EZ A SZAROS 1000 MILLIÁRD OTT SIMÁN MEGSPRÓLHATÓ LENNE!!NEKEM NEM FOG FÁJNI BAJNAI!”
 • 113. árpádsávos 2009. április 20. 08:28
  „Szerintem Intel azért fújhatja folyamatosan az ostobaságait, mert lehet ,hogy már elvtársai elküldték nyugdíjba úgy kb. 150-160 000 Ft-os nyugdíjjal.
  Kötelességének érzi, hogy megvédje a barátait!”
 • 112. JóSzínházat 2009. április 20. 08:24
  „Mély szakértelmét jellemzi például , hogy a gazdag ny.-európai 65 éven felüliek itthoni ingyenes utazását nem vette el. Én spéci örülök, hogy az 1000-2000 euro/hó nyugdíjat élvezőket ingyenutazással - az én adómból is - támogathatok....”
131 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormányfő megnevezte államtitkárait: megvan a teljes lista

Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn megküldi javaslatát a köztársasági elnöknek a minisztériumok… Tovább olvasom