Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Templomavató Apor püspök születése évfordulóján

A valamikor lendületes gazdaságú, fejlődő faluban ma csak a pulykatelep biztosít munkalehetőséget. A Kimléhez tartozó Novákpuszta lakói mégsem elkeseredettek: a templomépítés sikere is megerősítette hitüket.
A felhőtlen, kellemes téli napon alig találkozni járókelőkkel Novákpuszta utcáin. Vermut Lajos portájára csengetünk be, ahol hamarosan két vidám kutyus kíséretében megjelenik a ház ura, majd felesége be is kísér a házba. Erzsi néni ötvenkét éve költözött a faluba, melynek a történelme máig foglalkoztatja.

A kistelepülés többször

is gazdát cserélt


– Készültem – vallja be mosolyogva, miközben a több mint százéves „Magyarország Geographiai Szótárának” öreg lapjait forgatja. Innen tudjuk meg, hogy Novákpuszta egykor Arakhoz tartozó település, főurak a Viczay grófok, a nagy urasági majorság nemesítettbirka-tenyésztéséről, svájci és tiroli tehenészetéről ismert.
A nyelvtudomány a „novák” (újak, új telepesek) helynév szláv eredetét véli bizonyítottnak. Novák első említése 1210-ből származik, az addig Győr vármegyéhez tartozó települést II. Endre ekkor adományozta Poth nádornak, a mosoni főispánnak. Birtokosai gyakran változtak: Novák a Héderváry-uradalomhoz tartozott, majd a jelentős gazdasággal bíró település a XIX. század második felében az Andrássy grófok kezére került, akik pompás vadászkastélyt építtettek, amely a XX. század elején nyerte el mai alakját. A település iskolája 1911-ben kezdte meg működését, első tanítója Érsek Imre. Az 1920-as évektől Mauthner Henrik szesz- és keményítőgyára, valamint malma működött a pusztán, mintegy nyolcvan embert foglalkoztatott még a környező falvakból is.
– A birtokos kukoricát, napraforgót, burgonyát és más gabonaneműket termesztett földjein, krumplicukrot, keményítőt, olajat nyert így, a melléktermékeket az állatok takarmányozásánál hasznosították, a malomban első osztályú lisztet őröltek – számol be a megszervezett munka menetéről vendéglátóm.
Az egykori lendületes fejlődésnek azonban gátat emelt a történelem. Jelenleg Novákpusztán az egyetlen munkalehetőséget a pulykatelep jelenti.

Végre felújítják a kastélyt

Az első igazi lakóházak a valamikori birkahodályok helyén épültek a szebb múltat megért kastéllyal szemközt.
– Három éve készült el a csatorna és vízbekötés a Hédervári utca bal oldalán, így vált lehetővé a ’90-es évek elején kiosztott telkeken az építkezés, melyből hat parcellán házat emeltek helyi fiatal családok, és további két ház megépítése várható idén – tájékoztat Balsay Zsuzsanna, Kimle polgármestere.
A valamikori KISZ-táboroknak helyet adó, szomorú állapotú kastély 1999-ben osztrák kézbe került, felújítása a közeljövőben várható. Bár a konkrét tervekről még keveset tudni, a polgármester asszony elmondása szerint Novákpuszta idegenforgalmára kedvezően hat majd a beruházás, és új munkahelyek is teremtődnek. A Mauthner egykori irodájában kialakított kultúrotthon (melyet a helyi iskolások, óvodások használnak ünnepekkor) sorsáról is érdeklődünk. Az igencsak romos épület felújítása költséges, keresik a megoldást – érkezik a válasz.
A tanintézmények fenntartása és az utak karbantartása elsőbbséget élvez – fejti ki Balsay Zsuzsanna. Tavaly öt út kaphatott szilárd burkolatot, ebből egyik Novákpusztán, így az alig háromszáz fős településen már csak néhány száz méternyi út aszfaltozatlan. A település finanszírozása a falvak vezetője szerint lakosságarányos: nemrég új közvilágítási lámpákat, irányítótáblákat helyeztek el itt.
Németh Richárd az udvaron szorgoskodik látogatásunkkor. A szigetközi vadásztársaság vadőreként hat éve él a novákpusztai vadászházban. Ásványrárótól Dunaremetéig 18 ezer hektárnyi terület őrzése a feladata. A társaság tagjai mellett külföldről – Olaszországból, Spanyolországból és Németországból – is érkeznek vadászok. A gímszarvas-, vaddisznó-, fácán-, vadliba- és vadkacsaállomány gazdag, fogoly, vadnyúl viszont már jóval kevesebb van – fejtette ki érdeklődésünkre.

50 éves álom vált valóra

A falu új ékessége tízévnyi áldásos, odaadó munkával nyerte el mai formáját. Vermut Lajosné Erzsi néni és Nagy Károlyné Marika oroszlánrészt vállaltak a feladatban. A hívők adomá-

nyaiból, egyházadókból összegyűlt néhány százezer forint idővel újabb milliókkal bővült.
Mauthnerék jégvermét 1999-ben bontották le, és ennek a helyén áll ma már a modern tervezésű, világos templom, melyben vasárnaponként az ásványrárói plébános hangja tölti be a teret. Felavatását a templom névadója, Apor Vilmos vértanú püspök születésének évfordulójára, május 23-ra tervezik.
A háromezer négyzetméteres parcellát az önkormányzat ajánlotta fel, de anyagilag hozzájárult a járólapok és a székek megvásárlásához is.
– A közösség sokat köszönhet Túrós Dezső németországi plébánosnak – hálálkodik Nagy Károlyné. – Fa- és cserépanyaggal támogatta az építkezést, az ő érdeme az elegáns bejárati ajtó s a németországi pályázatok több millió forintja is sokat lendített a munkálatokon. Most egy feszületet is ígért a templomba. Ám további adományokat is várunk: szőnyegekre és a hittanoktató terembe szekrényre lenne szükség.

A szélvihar több kárt is okozott

– A templom köré több fenyőcsemetét ültettek díszítésként, azokat viszont a néhány héttel korábbi vihar megtépázta – mutatja a kárt a helyszínen Marika, akinek saját portáján is akad tennivalója. Férjével közösen működtetik a novákpusztai kempinget a Mosoni-Duna partján.
– Korábban a száz kilométeres szélvihar öt jókora fát döntött ki a folyó partján, de kisebb-nagyobb gallyak is leszakadoztak, elzárták a nyáron akár másfél méter mély víz folyását és eliszaposodását eredményezték. A szemközt lévő szigetet korábban körbe lehetett járni motorcsónakkal, vagy akár kajakkal, kenuval. Már egy hete takarítjuk a folyópartot, százezer forintunk bánja eddig, a vízügyi igazgatóság viszont még nem lépett semmit – panaszolja Nagy Károly.
– Idén az egészséges táplálkozásra szeretnénk áttérni, például nem a klasszikus, bő olajban sült lángost, hanem a fiatalok által kedvelt kenyérlángost és természetes gyümölcsleveket árusítanánk – árulta el a nyári tervekről Marika.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom