Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Téli áramszünet: Per nem, törvénymódosítási javaslat lesz

Nem perli az E.ON-t sem a Vas, sem a Zala megyei önkormányzat a januári áramkimaradás ügyében. A Vas Megyei Közgyűlés elnöke ugyanakkor jövő héten az Országgyűlésnek törvénymódosítási javaslatot nyújt be, melyben azt akarja elérni, hogy az E.ON-hoz hasonló közüzemi szolgáltatókat kötelezzék arra, hogy kössenek biztosítást. A Zala Megyei Önkormányzat a kötbér ügyében még tárgyalásokat kezdeményez az áramszolgáltatóval.
Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szerdán a Független Hírügynökségnek elmondta: abszurd helyzet az, hogy míg Magyarországon a legkülönbözőbb vállalkozásoknak kötelező biztosítást kötni, addig egy olyan nagy közüzemi szolgáltatónak, mint az E.ON nincs biztosítása. Kovács Ferenc kijelentette: a lakosok és az önkormányzatok kára is megtérült, utóbbi esetben azonban ez a vis maior keretből, tehát végső soron a magyar adófizetők fizették ki az áramszünettel a helyhatóságoknak okozott kárt. Kovács Ferenc szerint ezt egy német állami tulajdonban lévő cég helyett tették meg. A közgyűlési elnök, aki egyben országgyűlési képviselő is ezért a jövő kedden törvénymódosításai javaslatot nyújt be a parlamentnek, ebben köteleznék a hasonló szolgáltatókat arra, hogy kössenek biztosítást.

A Zala Megyei Önkormányzat bár örömmel vette, hogy az áramszünet miatt elszenvedett károkért pénzhez jutnak a zalai károsultak, ugyanakkor úgy vélik, hogy a Magyar Energia Hivatalnak az ügyben lefolytatott vizsgálata vitatható - erről Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke közleményben tájékoztatta szerdán a Független Hírügynökséget. Az önkormányzat és jogi képviselője álláspontja szerint míg a vizsgálat több ponton elmarasztalja az áramszolgáltatót, addig kötbér megfizetésére nem kötelezi. Így egyelőre jogilag nem tekintik teljesen lezártnak az ügyet és további tárgyalásokat kezdeményeznek, de pert nem fontolgatnak.

Január végén a hóviharban 177 villanyoszlop dőlt ki és kábelek mentek tönkre a Nyugat-Dunántúlon, leginkább Vasban és Zalában. Emiatt több tucat településen, sok tízezer háztartásban volt áramkimaradás. Volt olyan település, ahol majdnem négy napig volt áramszünet. Iskolákat, óvodákat kellett bezárni, nem működtek a szociális konyhák, akadozott a vízszolgáltatás, a lakások kihűltek, a leolvadt fagyasztókban tönkrement az élelmiszer. Április elsején nyilvánosságra került döntésében a Magyar Energia Hivatal 10 millió forintos bírsággal sújtotta az áramszolgáltatót.

Az ügyben indított vizsgálat eredménye szerint az áramkimaradásért leginkább a rendkívüli időjárás okolható, de az áramszolgáltató is hibázott. Az E.ON a vizsgálati anyag nyilvánosságra hozatalának napján úgy döntött, hogy méltányossági alapon egyszeri díjengedményt ad a károsultaknak.

Olvasóink írták

  • 1. F.L. 2009. április 09. 13:47
    „Pedig nem ártana kissé helyretennia céget... Nem a fogyasztók vannak érte, hanem ő a fogyasztókért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 és 13 év fegyház a gyereküket halálra éheztető párnak

Összesen 28 év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság annak a házaspárnak, akik hagyták, hogy… Tovább olvasom