Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Tanúk szerint Demének pénzügyi nehézségei voltak

Tanúk szerint pénzügyi nehézségei voltak Deme Gábornak, a csepeli kettős gyilkosság egyik vádlottjának.

Deme Gábor nem engedhette meg magának, hogy az állását elveszítse, mert házvásárláshoz hitelre volt szüksége - mondta a büntetőper csütörtöki tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon tanúként Szenteczky János, aki a vádbeli cselekmények idején a csepeli MSZP elnökhelyettese és a helyi vagyonkezelő vezérigazgatója volt, jelenleg a csepeli szocialisták első embere.

Szenteczky elmondta, hogy az MSZP-ből ismerte Demét; a tanú szerint úgy tűnt: nagyotmondó ember, és nem a saját erejéből érte el, amit elért.

Hozzátette: Deme 2006-ban lépett be a helyi MSZP-be, és idősebb, befolyásos politikusok támogatását élvezte.

A tanú elmondta: meglepődött, amikor 2008 őszén arról értesült, hogy Takács József és Deme Gábor kölcsönösen egymást vádolja az alapítványi iskolában történt többmilliós visszaélések miatt, hiszen Szenteczky úgy tudta, Demét Takács pártfogolta a pártban, neki köszönhette karrierjét a vádlott.

Az eljárás adatai szerint amikor egy 2008. őszi ellenőrzésen fény derült az alapítványi iskolánál a pénzügyi szabálytalanságokra, az alapítvány vezetésében részt vevő Takács megpróbálta kideríteni a történteket, és arra a következtetésre jutott, hogy Deme a felelős, ezért el akarta távolítani az iskola éléről.

Az ügyészség szerint emiatt lőtte le Deme közreműködésével Kun Tamás, az iskola pedellusa Takácsot és az iskola egyik tanárát 2009. január 7-én este, amikor az iskolában éppen kettőjük kilépésének részleteit intézték. Az ügyészség Kunt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja, Demét pedig ugyanennek a bűncselekménynek a bűnsegédi alakzata mellett az iskolai alapítvány sérelmére elkövetett többmilliós sikkasztással is.

A csütörtöki tárgyaláson Szenteczky elmondta, hogy Deme nem sokkal a gyilkosság előtt azt hangoztatta előtte: nem fogja hagyni, hogy tönkretegyék, hogy elveszítse az állását. Deme akkoriban Takácsot vádolta az iskolában történt pénzügyi szabálytalanságok miatt, és csepeli Zuschlag-ügyet emlegetett arra célozva, hogy a helyi szocialistákat finanszírozzák alapítványi pénzekből.

Orosz Ferenc volt kerületi alpolgármester - aki elmondása szerint 1990 óta nem tagja egyik politikai pártnak sem - tanúként kijelentette: Takács József a gyilkosság előtt nem sokkal arról beszélt, hogy Demének vidéken van barátnője, és ezért kell a pénz.

Orosz Ferenc mellett csütörtökön tanúként meghallgatták Tóth Mihályt is, aki a vádbeli cselekmények idején csepeli polgármester és kerületi szocialista elnök volt. A tanú, akit Oroszhoz hasonlóan sok évtizedes barátság fűzött Takácshoz, elmondta, hogy Takács a gyilkosság napjának reggelén azzal ment be hozzájuk a csepeli önkormányzathoz, megyek a kerületi rendőrkapitányhoz feljelentést tenni, "itt a vége".

"Akkor láttuk utoljára" - mondta a két tanú.

A csütörtöki tárgyaláson Kun Tamás - aki az ügyészség szerint a gyilkos lövéseket leadta - az iskola egyik, tanúként meghallgatott tanára szerint "szeretett vezérünknek" szólította a munkahelyen Demét, mire Kun megjegyezte, hogy ez csak poén volt.

Kun és Deme annak ellenére tagadja a bűnösségét, hogy a kettős gyilkosság során elhangzottakat az egyik áldozatnál elrejtett magnetofon rögzítette. A büntetőper kedden tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

A vád szerint 2009. január 7-én este egy csepeli alapítványi iskolában Kun Tamás, az intézmény biztonsági őre - Deme Gábornak, az iskola felfüggesztett igazgatójának jelenlétében - lelőtte Takács Józsefet, az alapítvány vezetőjét és az iskola egyik ott lévő tanárát, mert fény derült az iskolában történt, Deméhez köthető sokmilliós pénzügyi visszaélésekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: kiderül, mennyit ér Schmitt Pál szava

Az MSZP továbbra is arra kéri a köztársasági elnököt, járjon el annak érdekében, hogy a kormánytöbbség ne fogadja el a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjak és a korhatár előtti rokkantnyugdíjak csökkentését. Tovább olvasom