Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Szülők egyesülete: nem a hallgatókat kell sértegetni

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint nem a hallgatókat kell sértegetni azzal, hogy nem tanulnak, hanem azokat a felsőoktatási vezetőket kell lecserélni, akik használható tudás nélkül adtak nekik diplomát.
Az egyesület pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, a felsőoktatási intézmények oktatási színvonalának csökkenését nem lehet a hallgatókra áthárítani. Azokat kell lecserélni, akik felelősek a felsőoktatás színvonalának csökkentéséért, és nem készítették fel a hallgatókat megfelelő szinten hivatásukra.

Álláspontjuk szerint a felsőoktatási törvény módosításának egyes rendelkezéseit csak felmenő rendszerben lehet bevezetni, ezért az egyeztetéseket ki kell terjeszteni az érettségi előtt álló tanulókra és az általános iskola nyolcadik évfolyamának befejezése után iskolaváltó diákokra és szüleikre is.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az új felvételi rendszerre való átálláshoz megfelelő időt kell biztosítani a közoktatásban tanulók és szüleik részére, hogy megismerhessék, megértsék az új rendszerre történő átállást. Az általános iskolát befejező és a középiskolába jelentkező tanulóknak, már a jelentkezéskor tudni kell, ezért legalább öt évvel korábban nyilvánosságra kell hozni a felsőoktatási intézmények által követelt érettségi vizsgatárgyakat.

Az egyesület kitért arra is, hogy szerintük indokolatlan a szóbeli felvételi vizsga újbóli bevezetése, mert az lehetőséget ad a korrupcióra.
Az MSZOE azt írta, a szülői felelősség és a nagymértékű szülői finanszírozás miatt a szülők képviselőinek jelen kellene lennie a felsőoktatási intézmények legfőbb döntéshozó testületében legalább 5 százalékos arányban.

Az oktatási államtitkárság csütörtökön hozta nyilvánosságra az új felsőoktatási törvény vitaanyagát; az 51 oldalas dokumentum szerint felülvizsgálandó a 2006-ban bevezetett többciklusú felsőoktatási rendszer, osztatlan képzésben valósulna a pedagógusképzés, és két emelt szintű vizsga lenne a felsőoktatásba való belépés feltétele.

Olvasóink írták

 • 3. Goldmund 2010. november 05. 21:30
  „Egyetértek Csetnekyvel!

  A felsőoktatási intézmények döntik el, hol húzzák meg a ponthatárt. Ha alacsonyan húzzák meg (FEJKVÓTA!!!), akkor természetesen a bekerült diákok között lesznek gyenge alapokkal rendelkezők. Ha pedig az oktatás és számonkérés nem megfelelő színvonalon zajlik és eljut a diplomáig az, aki nem tud eleget, azért szintén csak az egyetemen oktatók a felelősek.

  De, hangsúlyozom, nemcsak a számonkérésnek, hanem az oktatás színvonalának is normálisnak kell lennie!

  Pl. a tanár ne bliccelje el az óráit!
  És az órákra felkészülten menjen!
  És tanuljon meg érthetően magyarázni, mert lehet valaki akármilyen okos, ha nem tud magyarázni/tanítani, akkor nem lehet tanulni tőle.
  És a ZH-kat a szorgalmi időszakban írassák (kivéve pót-ZH). A vizsgaidőszak a vizsgákért van.
  Első előadáson az előadó ajánljon HOZZÁFÉRHETŐ szakirodalmat. Ami nem kapható és nem kölcsönözhető könyvtárból sem, az nem hozzáférhető. (Esetleg ha nagyon új dolgokról van szó, akkor szakfolyóiratok cikkeit kell ajánlani.)
  És legkésőbb az utolsó előadáson legyen tételsor, legyen világos, mik az elvárások vizsgán.
  Vizsgán a vizsgáztató azt kérje számon, ami előadáson elhangzott, ne azt ami idő hiányában kimaradt.
  A kiírt vizsgaidőpontok ne csak a hallgatók, hanem a vizsgáztatók számára is KÖTELEZŐEK legyenek! Ha betegség vagy más elháríthatatlan ok miatt a vizsgáztató nem tud ott lenni, hívjanak be egy másik tanárt vizsgáztatni!

  Ezt 5 év ELTE-n szerzett élményeim alapján írtam.”
 • 2. coment 2010. november 05. 16:46
  „Én nem vagyok tandíj ellenes, szerintem hülyeség volt leszavazni a tandíjat (természetesen megfelelő ösztöndíj rendszerrel kombinálva).

  A szégyen EZÉRT a szinvonalú felsőoktatásért pénzt kérni...”
 • 1. Csetneky 2010. november 05. 10:56
  „"hanem azokat a felsőoktatási vezetőket kell lecserélni, akik használható tudás nélkül adtak nekik diplomát"

  Van benne valami.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál a magyar EU-elnökségről is tárgyal a V4-csúcstalálkozón

Schmitt Pál államfő a magyar és a lengyel EU-elnökségről is tárgyal Karlovy Varyban, a visegrádi… Tovább olvasom