Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Szörnyek keringője (Monsters Ball)

A Szörnyek keringője az emberi sorsok szövevényes és kiszámíthatatlan egybefonódásának története. A film forgatókönyvét 2002-ben Oscar-díjra jelölték.
Formanek Csaba filmjegyzete
rendező
: Marc Forster
forgatókönyvíró: Will Rokos
operatőr: Roberto Schaefer
producer: Lee Daniels
vágó: Matt Chesse

szereplő(k):
Halle Berry (Leticia Musgrove)
Billy Bob Thornton (Hank Grotowski)
Heath Ledger (Sonny Grotowski)
Peter Boyle (Buck Grotowski)
Dante Beze (Ryrus Cooper)
Coronji Calhoun (Tyrell Musgrove)

A film sztorija

A szörnyek keringője kifejezés Angliából származik, ahol hajdanán a halálra ítélt tiszteletére egy partit tartottak a kivégzése előtti utolsó éjszakán. A filmben az elítélt Lawrence Musgrove (Sean Combs) utolsó napjait követhetjük nyomon, amint végleg elbúcsúzik feleségétől, Leticiától (Halle Berry) és fiától, mielőtt tizenegy év fogság után kivégeznék.

A fogoly személye és embersége mélyen megérinti az őt őrző Sonnyt (Heath Ledger), amit apja, a rasszista Hank (Billy Bob Thornton) mélyen elítél. Az egymásnak feszülő ellentétek következtében, szembesülve apja iránta érzett gyűlöletével, Sonny öngyilkosságot követ el.

A magára maradt Hank és Leticia a vak véletlen folytán találkoznak, s ráébrednek, hogy szükségük van egymásra. Mikor azonban később kiderül, hogy milyen szálak fűzték össze őket a múltban, felmerül a kérdés, hogy a történtek ismeretében is képesek-e együtt boldogan élni...

Kritikák


Orsós László Jakab (Népszabadság)

"Marc Forster filmje, a Szörnyek keringője abban különleges, hogy megdöbbentő méltósága van. Nem a történetnek elsősorban, hanem annak a ritmusnak és anyagkezelésnek, ahogy rendező és operatőr bánik nyersanyagával. A Szörnyek keringője egészen ritka módon érzéki film, úgy, hogy ezt a hatást nem a történettel, hanem technikával éri el.
...
Az ember nézi ezt a filmet, Roberto Schaefer operatőr elfogult, szép képeit és a rendező hatásra dolgozó, mindig lenyűgözően szenvedélyes megoldásait, és nem érdekli, hogy a történet talán kissé túlzsúfolt és giccses. Valószínűleg azért nem, mert a történet jólesően szívfacsaró érzelmessége beleoldódik ebbe az anyagszerűségbe. Ettől ez az idióta című film olyan erős és bölcs lesz, amilyen a papírforma szerint nem lehetne."

A teljes cikk

Stephen Hunter (Washington Post)

Bár soha nem látjuk a szörnyeket a "Szörnyek keringőjében", kétségtelenül ott vannak, és lelkemre, veszettül kavarnak! Keresztül-kasul száguldoznak a Grotkowski család elméjében és emlékeiben, három generáció férfitagjait üldözve olyaddig, hogy azok végül már inkább állatok, mint emberek. A szörnyek azok az öreg, szőrös macho vadak, akik végigkísérték az egész emberi fajt a kezdetektől: rasszizmus, félelem, gyűlölet, keménység, megalázás és könyörtelenség. Kemény játékosok ezek, kivált az olyan egyszerű emberekkel, mint a Grotkowski család: őrületbe és halálba taszítják őket, vagy éppen abba a pokolba, amit annyi férfiember megteremtett már, ahol nincsenek nők és nincsenek gyerekek, ahol csak sör van és keserűség."

A teljes cikk


Nemzetközi filmtár


A film hivatalos oldala
IMDb.com
All Movie

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A skandináv stílus

A skandináv stílus otthonos, biztonságra törekvő, és nem fényűző. A társas együttlétet hangsúlyozza,… Tovább olvasom