Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Szobrot állítottak Horn Gyulának az MSZP-székházban

Felavatták Horn Gyula néhai miniszterelnök-pártelnök mellszobrát az MSZP budapesti székházának aulájában szombaton.
Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke azt mondta: Horn Gyula azon kevés magyar államférfi egyike volt, aki beírta nevét az európai és a világtörténelembe, pragmatizmusával, éleslátásával, tisztességével hozzájárult a demokratikus átmenethez.

1990-ben egy történelmi vereség után vette át az MSZP irányítását, de négy év alatt újjászervezte és kormányzó erővé tette a szocialista pártot, amely 1994-ben abszolút többséget szerzett az Országgyűlésben - emelte ki Mesterházy Attila.

A pártelnök méltatta Horn Gyula kormányfői érdemeit Magyarország európai uniós és NATO-csatlakozásának előkészítésében, illetve az ország fejlődését megalapozó gazdasági stabilizációban.

Horn Gyula sosem felejtette el, hogy a baloldal feladata az elesettek, a "kisemberek" védelme, ez egyik legfontosabb politikai hagyatéka - tette hozzá.

Az MTI felvételei.

Mesterházy Attila - akinek első munkahelye Horn Gyula miniszterelnöki kabinetirodája volt - elmondta, munkafegyelmet, a választók tiszteletét és a fontos kérdések közötti rangsorolás képességét tanulta meg a korábbi pártelnöktől.

Botka László, az MSZP választmányi elnöke a szoboravatón - amelyen a néhai kormányfő özvegye, fia és unokái is részt vettek - arról beszélt: bár több mint kétharmados parlamenti többség állt mögötte, Horn Gyula a jelenlegi kormánnyal ellentétben nem módosította az alkotmányt, nem bontotta le a hatalmát korlátozó ellensúlyokat.

Tudomásul vette az 1998-as választási vereséget, nem támadta a győzteseket, nem keresett bűnbakot, és sokkal jobb állapotban adta át az országot, mint amilyenben átvette, és amilyenben ma van - mondta.

Botka László hozzátette, hogy a szocialista politikusok egyik legfontosabb törekvése méltónak lenni Horn Gyula emlékéhez.

Kocsis András Horn Gyulát ábrázoló szobrának avatásán az is elhangzott, hogy szombattól a néhai kormányfő-pártelnök nevét viseli az MSZP Jókai utcai székházának központi tanácsterme.

Egy hete a Somogy megyei Marcaliban állították szobrot Horn Gyulának.

Horn Gyula 1994 és 1998 között volt miniszterelnök, 1990 és 1998 között az MSZP elnöke. Idén június 19-én hunyt el hosszú betegség után; 81 éves volt.

A szoboravató után elkezdődött az MSZP választmányának zárt ülése, amelyen a választási programról, az országgyűlési és az európai parlamenti listáról döntenek.

Olvasóink írták

 • 3. Pretorianus 2013. október 13. 12:47
  „Egy fej még nem szobor...
  Alulról el tudom képzelni a folytatását, pufajka,jobb kéz dobtáras gépfegyver, bal kéz kézigránát, vattanadrág és véres csizma... Ez volt a valóság, elvtársak...”
 • 2. Santos 2013. október 13. 11:59
  „Hááát,óriási bolsevik vólt!El lett felejtve mit tett a foradalom utáni években?”
 • 1. WeiseÖdenburg 2013. október 13. 10:00
  „Gyula bácsinak lassan több szobra lesz az országban,mint Kossuth Lajosnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-gyártókat fogtak el a rendőrök Budapesten

A Terrorelhárítási Központ munkatársai három férfit fogtak el, akik pszichoaktív anyagokat állítottak elő egy budapesti lakásban a XVIII. kerületben. Tovább olvasom