Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Szlovák-magyar vasutasnap Szécsényben

Szlovák-magyar vasutasnapot rendeznek Szécsényben szombaton; az eseményre a Nógrád megyei városba érkezik egy páncélvonat, látványos harci jelenetet is láthatnak az érdeklődők, és először mutatják be Szécsény vasútállomásának modulasztalát.

Serfőző András, a szervező Ipoly-vidéki Tájvédelmi Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a harmadik szlovák-magyar vasutasnap mozdonyparádéval kezdődik a vasútállomáson.

A két ország vasúttársaságainak jóvoltából ott lesz Szécsényben egy 661 típusú Kennedy dízelmozdony, a Desiro, a Bz motorvonat és egy nosztalgiaszerelvény, a Vasúttörténeti Parkból pedig Nohabbal vontatott különvonat érkezik.

A helyiek és a vendégek városnéző kisvonatra, a Veresi Gőzösre ülhetnek, majd nézőként látványos harci jelenet részesei lehetnek. Szlovák és magyar szereplők, hagyományőrzők mutatják be a második világháborúban zajlott zólyomi csata eseményeit korabeli fegyverekkel, a bemutató "szereplője" lesz a ritkán látható páncélvonat is.

Egész nap kipróbálhatják a vasutasnap résztvevői a vasúti szimulátort és a kézi hajtányt, három vagonban pedig II. világháborús kiállítást tekinthetnek meg, a tárlat kétnyelvű lesz.

Először mutatják be Szécsény és a közeli Őrhalom vasútállomásának modulasztalait, a veresegyházi Baranyai János Vasútbarát és Modellező Klub munkáit. A korhű, működő kis modellek ötven méter hosszúságú terepasztalon mutatják be az állomásokat.

A Szlovák-magyar vasutasnapokat 2008 áprilisában rendezték meg először, a programmal folyamatosan arra akarják felhívni a figyelmet, hogy politikai szándékon múlik az Ipoly-völgyi vasúti kapcsolatok helyreállítása. Az Ipoly-völgyi vasút a Párkány-Losonc vonalat jelenti. A Szécsényt is érintő Drégelypalánk-Ipolyság közötti 6 kilométeres szakaszt 1961-ben felbontották, ezzel megszakították a térségek közötti gazdasági összeköttetést.

Serfőző András szerint a programsorozat eredményének is tekinthető, hogy szlovák-magyar közös projekt mintegy ötmillió forintot nyert uniós pályázaton egy tanulmányterv elkészítésére, amelyben azt kell bemutatniuk, hogyan állítható vissza gazdaságosan a vasúti kapcsolat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem füstöl a Mammut

Már nem látni füstöt a budapesti Mammut I. bevásárlóközpont fölött. Tovább olvasom