Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Szerencselovagok és családjukra keresők

Köztudott, hogy az ország keleti felében nagy a munkaerő-felesleg. Ezt használta ki a dunakiliti konzervüzem is, amely ebből a régióból több mint száz szezonmunkást foglalkoztat.
Futószalagnál
Dunakilitin jó néhány ismeretlen arcot látnak nyaranta a helybeliek. Legtöbbjük a konzervgyárban, vagy az ahhoz tartozó uborkaföldeken keresi a kenyerét ebben az évszakban. A főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezők részére munkásszállókat is kialakítottak.

Vannak visszajárók

Lengyel Ferenc, a gyár ügyvezető igazgatója elmondta: a feldolgozó fejlődése és egy, a közelben megépült üzem – mely elvonta a helyi munkaerő egy részét – kényszerhelyzetbe hozta őket. Mivel a keleti országrészben nagy a munkaerő-felesleg, ezért onnan kerestek munkásokat. Vannak, akik már 3 – 4 éve visszajárnak ide dolgozni. Bár nagy a lemorzsolódás – sok szerencselovag gondolja, hogy itt munka nélkül meg lehet gazdagodni – , legtöbbjük azért pénzt keresni érkezik, amit aztán küld is haza a családjának. Jelenleg húsz kárpátaljai magyar is az alkalmazottjuk, akiket a státustörvény alapján foglalkoztatnak.
Putnoki Gyula Ózdról érkezett. Már negyedik éve dolgozik Dunakilitin, s nagyon meg van elégedve az itteni viszonyokkal. Felesége és három fia várja otthon, akiknek folyamatosan küld haza pénzt. Elmondása szerint nagyon hiányzik a családja.

Rostás Béla harmadszor vállal munkát a Szigetközben. A Vésztőről érkezett fiatalember szerint sem fizetik meg otthon őket. P is csak júniustól decemberig dolgozik itt, otthon nem vállal munkát. Idén kedvesével, s nagy tervekkel érkezett. Szeretnének összeházasodni és erre gyűjtik össze a megkeresett pénzt. Elmondta: kedvesével, Kreinmiczki Erikával együtt érkeztek Dunakilitire. Bár jelenleg szüleikkel élnek, hamarosan szeretnének összeköltözni, s ehhez bizony jól jön a konzervgyárban megkeresett pénz.
Mindhárman megemlítették: most az üzemben dolgoznak, de ők is szedték már az uborkát a határban. Az uborkaföldön való munka csak a kívülálló számára tűnik nehéznek. A „ szárnyas gépen " – bár hasalva kell az uborkát szedni – az első nap keményebb, később már megszokják a munkások a főként a vállakat igénybe vevő terhelést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Microsoft új találmánya: Freestyle

A Microsoft bejelentette a Windows XP operációs rendszer legújabb változatát, a korábban "Freestyle"… Tovább olvasom