Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Szekszárdon nem alkalmazzák a koldulást tiltó rendeletet

A rendelet a 18 közösségellenes magatartás közé sorolja az úgynevezett néma koldulást, amelyet a belváros jelentős részén megtilt.
Bár csütörtökön hatályba lép, az Alkotmánybíróság döntése nyomán nem alkalmazzák Szekszárdon a tiltott, közösségellenes magatartásról (egyebek mellett a koldulásról) szóló rendeletet - mondta a város jegyzője kedden az MTI-nek.

Amreinné Gál Klaudia hozzátette: az októberben elfogadott rendeletről várhatóan decemberben tárgyal ismét a megyeszékhely közgyűlése.

A rendelet a 18 közösségellenes magatartás közé sorolja az úgynevezett néma koldulást, amelyet a belváros jelentős részén megtilt. A rendelet ellen vétőket 150 ezer forintos pénzbírsággal sújthatja a város jegyzője. A pénzbírság kiszabásánál az érintettek vagyoni helyzetét is figyelembe veszik.

Az új szabályokat előkészítő bizottság azzal indokolta a néma koldulás tilalmát, hogy a kéregetők több esetben zaklatva koldultak Szekszárdon.

Az Ab hétfői határozatában megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására.

Az indoklás szerint a törvény rendkívül széles jogkört ad az önkormányzatoknak a tiltott magatartások meghatározására, és a hatáskörrel visszaélés veszélyét növeli, hogy az önkormányzatok gazdaságilag érdekeltek a rendeletalkotásban, mert a beszedett bírságok a bevételeiket növelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarországi autópark alig egy százaléka gázüzemű vagy hibrid

A környezetkímélő, de többnyire drágább gépjárművek helyett a magyarok még mindig a hagyományos … Tovább olvasom