Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Századvég: egyre több a bizonytalan szavazó

A Századvég március második felében végzett közvélemény-kutatásának tanúsága szerint az előző évhez képest láthatóan nőtt a pártválasztásukban bizonytalanok aránya.
A politikai térkép szerkezetében, erőviszonyaiban jelentősebb változás egyelőre nem tapasztalható.

2011 tavaszán a választásokon való részvétel hajlandósága közel azonos a tavalyi év záró időszakával. Március végén a választókorúak 51%-a nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson.

2010 vége óta a jellemzően 40% fölötti tartományból 37%-ra mérséklődött a FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében.

Az MSZP szavaztszerző képessége továbbra is korlátozott, az elmúlt hónapokban nem tudta érdemben szélesíteni táborát (jelenleg 11%), annak ellenére, hogy a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya emelkedett. Jelenleg a megkérdezettek 36%-a tartozik ez utóbbi körbe.

Hasonló tendencia figyelhető meg a másik két ellenzéki párt esetében is: az LMP-t a felnőtt lakosság 6, a Jobbikot 8%-a támogatja. A rájuk jellemző növekedés egyenlőre nem haladja meg a statisztika hibahatárt.

A biztos szavazó pártválasztókat nézve továbbra is jelentős a Fidesz-KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest. A kormányzópártok ebben a dimenzióban 59 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 12 százaléka adná voksát a Jobbikra, 8 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe.

A piac szerkezete, erőviszonyai érdemben tehát nem változtak, ennek elsődleges oka abban keresendő, hogy az ellenzéki pártok nem tudnak profitálni a megnövekedett párton kívüliek táborából.

Olvasóink írták

 • 5. annobon 2011. április 04. 16:41
  „4-hez: "Mi a fenét csinálnak ezek az emberek heti 40 órában??" Igen ez tényleg jó kérdés! Hozzátéve ugyanezt meg lehetne kérdezni tisztelt politikusainktól is!”
 • 4. miracle 2011. április 04. 15:35
  „Ráadásul mit csinálnak 2 közvéleménykutatás között?
  Őket is felülmúlják egyébként a gazdasági elemzők, tanácsadók. Valami elvetemült semmit mondó cégnév (Public Consulting-Insulting Research akármi), jellemző interjú a híradóban:
  szemüveges okostojás nyilatkozik sablonszöveget tőzsdei hangulatról, meg hogy lehet ez lesz, de lehet a teljesen ellenkezője is, háttérben ráérősen hegeszt 1-2 ember 4 excel táblából 3-t, a többiek hátradőlve trécselnek.
  Aztán persze mindent mégiscsak utólag magyaráznak meg, tőlük ugyan nem fogjuk megtudni, hogy 3 nap múlva merre kanyarodik a svájci frank és hogy világválság közeleg-e.
  Mi a fenét csinálnak ezek az emberek heti 40 órában??”
 • 3. Csetneky 2011. április 04. 15:34
  „Hát bizony, komoly probléma ez mostanában, amikor rengeteg választás van a nyakunkon.”
 • 2. annobon 2011. április 04. 14:38
  „Mindentől függetlenül az ilyen közvélemény-kutatásoknak az égvilágon semmi értelme. Persze oké, hogy sok-sok közgazdász és szociológus végzettségű embernek állást adnak az ilyen intézetek (Századvég, Tárki, stb.), de a lényegét tekintve ezek mind nonproduktív szervezetek, az adófizetők pénzéből kutatgatnak...”
 • 1. Madarász 2011. április 04. 14:02
  „Lesz ez még így se, elkezdett rohadni a narancs. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: Magyarország ki tud állni saját magáért és polgáraiért

Orbán Viktor miniszterelnöknek a félidejéhez érkezett magyar EU-elnökség kapcsán elmondott napirend… Tovább olvasom