Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Szakszervezetekkel tárgyalt az LMP

A szakszervezeti konföderációk képviselői és az LMP politikusai hasonlóan látják a kormány munkaerő- és foglalkoztatáspolitikai lépéseinek hatásait, a Munka törvénykönyvének változásait és az Országos Érdekegyeztető Tanácsot érintő kérdéseket, illetve a párt népszavazási kezdeményezéseinek irányát – mondta az érdekképviseleti szervek és az LMP csütörtöki egyeztetését követő sajtótájékoztatón Vágó Gábor.

Az LMP a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülése (ÉSZT) képviselőivel ült egy asztalhoz a párt fővárosi irodájában.

Scheiring Gábor, az LMP gazdaságpolitikai kabinetvezetője arról számolt be, hogy mindhárom témakörben erős egyetértést tapasztaltak. Szavai szerint kölcsönös volt az a megdöbbenés, amellyel a kormány munkavállalókkal szembeni intézkedéseihez viszonyulnak. Úgy fogalmazott, hogy a munkavállalók elleni "támadássorozat" csak arra jó, hogy a végletekig fokozza a kiszolgáltatottságot, de munkahelyteremtésre nem alkalmas.

Közös meglátásuk szerint a foglalkoztatottság növeléséhez arra lenne szükség, hogy jól képzett, egészséges munkavállalókra tudjanak építeni azokban a szektorokban, ahol a vállalkozók magas hozzáadott értékkel termelnek és jól beágyazottak a helyi gazdaságba - mondta.

Egyetértettek abban is - folytatta az ellenzéki politikus -, hogy a Munka törvénykönyve tervezett módosításával megindult a Széll Kálmán Tervből kirajzolódó munkahelypiaci filozófia aprópénzre váltása.

Hangsúlyozta: ők az oktatásba és az egészségügybe való befektetést, illetve a munkaerőképzését tartják a helyes iránynak. Mint mondta, azokkal az országokkal egyébként sem tudunk versenyezni, ahol a munkavállalók nem kapnak védelmet, ezért Magyarországnak a minőségi munkavállalói versenybe kell beszállnia.

Kiemelte, hogy a szakszervezetek helyeselték a munkavállalói jogokkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezésük fő irányait is. Hozzátette, ha az Országos Választási Bizottság zöld utat ad a kéréseiknek, akkor készek a további együttműködésre.

Arra a kérdésre, hogy a szakszervezeteknek voltak-e konkrét kéréseik feléjük, Vágó Gábor azt felelte, hogy szerették volna, ha az LMP segíti az információáramlást és tudatja velük, hogy mikor lehet számítani egyes törvények benyújtására, illetve hogy milyen kérdések kerülnek az Országgyűlés napirendjére.

Az LMP valószínűleg szolidaritást fog vállalni a szakszervezetek tüntetésével – válaszolta arra, hogy megegyeztek-e valamilyen közös lépésben. Scheiring Gábor ehhez hozzátette, hogy most egy hosszú távú párbeszédet indítottak, de egyik fél sem gondolja úgy, hogy a szakszervezetek helyzetét könnyítené, ha kizárólagos együttműködés alakítanának ki bármely párttal. Éppen ezért ügyek és értékek mentén keresik a partneri viszonyt.

Olvasóink írták

 • 3. dünnyögő 2011. június 09. 21:46
  „Nem csak az LMP jelentéktelen, hanem mindenki más is aki nincs benne személyesen a kormányban vagy legalábbis a parlamenti 2/3-ban.
  A többi az elhanyagolható, feláldozható nagy nulla.”
 • 2. janika 2011. június 09. 14:42
  „Csak nem csodát akar tenni az emberi jogok betartatásában? Ugyan is ahhoz fel is kellene nőni.”
 • 1. Madarász 2011. június 09. 14:27
  „Már megint mit kever a jelentéktelen LMP?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pünkösdi forgalom az autópályákon

A korábbi évekhez hasonlóan az idei pünkösdi hosszú hétvégén is számítani lehet a magyarországi… Tovább olvasom