Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szabadfi: a kormányfő a tévészékház megvédését várta el

A tévészékház ostromakor az épület megvédését várta el a rendőrségtől a miniszterelnök - mondta Szabadfi Árpád nyugalmazott rendőr tábornok, az országos főkapitány volt általános helyettese tanúként a 2006. őszi események miatt rendőri vezetők ellen indult büntetőperben a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön.
A tábornok elmondta, hogy meglepődött, amikor felhívta őt Gyurcsány Ferenc az ostrom napján este 10 óra körül, az idő tájt, amikor a Kossuth téri tüntetők átvonultak a tévészékházhoz. A miniszterelnök azt kérdezte, hogy mi történt a Szabadság téren, mit tett a rendőrség, meg tudják-e védeni a székházat.

Majd a tanú szerint egy utasításként is felfogható kérést intézett hozzá telefonon a miniszterelnök, amely szerint minden törvényes eszközzel védjék meg a székházat, konszolidálják a helyzetet. Továbbá azt a kérést, illetve utasítást fogalmazta meg, hogy a főkapitány-helyettes tegyen jelentést neki az ott zajló eseményekről. Szabadfi Árpád akkor még a helyszínen tartózkodóktól, a parancsnokoktól kapott információk alapján azt közölte a miniszterelnökkel, hogy meg tudják védeni a Szabadság téri épületet.

Az országos főkapitány volt helyettese elmondta azt is, hogy ezután Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő minisztertől megkapta a kormányfő telefonszámát. A tanú megjegyezte, hogy ezen a telefonhíváson is meglepődött, hiszen nem szokták miniszterek keresni. A bíró felvetette: miért kereste a miniszter az országos főkapitány helyettesét, hiszen az ORFK nem volt alárendelve a titkosszolgálatoknak, mire Szabadfi Árpád úgy reagált: akár kérés volt, akár utasítás, a tartalma mindenképpen az volt, hogy fel kell hívni a miniszterelnököt.

A tanú hozzátette: amikor Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány jelentette neki, hogy bejutottak a székházba a demonstrálók, ezt telefonon jelentette Gyurcsány Ferencnek. Jelezte azt is, hogy az elsődleges információk szerint a beszivárgó füst miatt hagyták el a székházat a rendőrök.

A volt országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta azt is, hogy a miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésekről próbálta tájékoztatni miniszterét, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium élén álló Petrétei Józsefet, ám az éjszakai órákban őt nem sikerült elérnie.

Védői kérdésre a tanú elmondta, hogy a miniszterelnöki telefonokban nem érzett semmi kivetnivalót, például hatáskörtúllépést.

Szabadfi Árpád szerint 2006. szeptember 17-én a Kossuth téren a létszámhelyzet még lehetővé tette volna az oszlatást, de az erőszaknak még semmi jelét nem lehetett tapasztalni, a tömeg csak jelszavakat skandált. A minisztérium szóbeli állásfoglalása pedig az volt, hogy választási gyűlés van a Parlamentnél, amit csak akkor szabad feloszlatni, ha erőszakos. Elvárás ugyanis, hogy a rendőrség választási időszakban ne legyen főszereplő.

A tanú elmondta: a megyei főkapitányok jelentéséből érződött, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése nyomán vidéken is lehet számítani demonstrációkra.

Arra az ügyészi kérdésre, hogy tapasztaltak-e szervezettséget a tévészékházat ostromlóknál, Szabadfi Árpád úgy reagált: akkor nem volt ilyen információ. Mire a bíró felvetette, hogy helyszíni beszámolók szerint a téren mintegy varázsütésre megjelent egy érdekes csapat, amely nyomban a rendőrökre támadt, egy abból az időszakból ismert sms pedig első világháborús versből idézett: "ne lőj fiam, mert én is ott leszek".

A volt főkapitány-helyettes elmondta: nem kapott előzetes információkat arról, hogy mi várható. Később pedig sok fals, illetve ellenőrizetlen információ volt, például, hogy bizony körök Budapest körbezárását tervezik.

A tárgyalássorozaton korábban már több tanú is beszámolt arról, hogy a titkosszolgálatoktól semmiféle használható információt, előrejelzést, figyelmeztetést nem kaptak a tévészékház ostroma előtt arról, hogy a fővárosban jelentős erőszakos események várhatók.

Szabadfi Árpád elmondta, hogy szeptember 18-án, a székház ostrománál a helyszínen lévő parancsnokok felvetették a lovas egység bevetésének lehetőségét. A volt főkapitány-helyettes azonban ezt - mint mondta - nem engedélyezte, miután az egység parancsnoka jelezte neki, hogy azon az alacsony kerítésekkel tagolt helyszínen ez a bevetés nagyon sérülésveszélyes lenne a lovas rendőrök és a demonstrálok szempontjából egyaránt. Ugyanakkor a vízágyú bevetését a volt főkapitány-helyettes engedélyezte.

A tanú nyomatékosan hangsúlyozta, hogy az azonosító jelvények viselése alól Bene László, akkori országos főkapitány - a per elsőrendű vádlottja - nem adott felmentést.

A volt főkapitány-helyettes a tárgyaláson azt is elmondta, hogy azokban a napokban felajánlotta lemondását az országos főkapitánynak, Bene Lászlónak.

A büntetőper tanúk meghallgatásával folytatódik. A bíró jelezte, hogy a későbbiekben még sor kerülhet Szabadfi Árpád újabb meghallgatására is.

A másfél hónapja elkezdett büntetőperben Bene László nyugalmazott rendőr altábornagyot, volt országos főkapitányt, Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagyot, volt budapesti főkapitányt és tucatnyi társukat a 2006. őszi fővárosi eseményekkel összefüggésben vádolja az ügyészség, és többnyire felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. Álláspontja szerint a parancsnokok bűnössége elsősorban intézkedések, illetve az eseményeket követő felelősségre vonások elmulasztása miatt állapítható meg.

A vádlottak tagadják bűnösségüket.

Sajtóhírek szerint a büntetőperben több mint száz tanúra és több mint ötven tárgyalásra lehet számítani, az elsőfokú eljárás várhatóan 2014 második félévében fejeződik be a Fővárosi Törvényszéken.

Olvasóink írták

 • 11. Jandex 2013. november 17. 04:07
  „Egy demokratikus államban elverték vna a "hősöket" mint a kékfejű szeget és mehetnének panaszra a sitten!
  Nálunk pedig felhasználják politikai érdekeikért, őfensége lába vajon jobban van, mármint a szobordöntésből kifolyólag összeszedett "sportsérülése"?!”
 • 10. vendéglős 2013. november 16. 19:57
  „WeiseÖdenburg!
  Az egész világ látta, kik voltak a "békés" tüntetők. Ha akkor a rendőrség ezek ellen a huligánok ellen nem tesz semmit, fél Budapestet felgyújtják. Ha a felszólitás után nem engedelmeskedtek és tovább randaliroztak, megérdemelték amit kaptak! Jó volna, ha Orbán is néha megkerülné a holdudvarát és úgy érdeklődne a népe felől, akkor talán meglátná a valóságot!”
 • 9. WeiseÖdenburg 2013. november 16. 09:53
  „8. okostojas007 2013.11.16. 07:12
  Dehogynem tudták,még örültek is neki.”
 • 8. okostojas007 2013. november 16. 07:12
  „megjelent egy érdekes csapat ( fradi b ? ) ....
  akkor most miért nem ez az érdekes csapat van a bíróság előtt vagy börtönben...
  Na ez az igazán " érdekes " ( ország ).....
  ja és még egy ....
  vidéken is lehetett számítani demonstrációra ....
  győrben , debrecenben szegeden stb. nincsenek fradi v újpest foci hulligánok.....
  na ez egy óriási rendőri hiba hogy ezt nem tudták....
  ja és a felelősségre vonások elmaradása miatti felelősök a vádlók ...?
  ez pedig mindenkinek üzenet ..... te is lehetsz bármikor bŰnös ( nem bűnöző ) vádlott....”
 • 7. WeiseÖdenburg 2013. november 15. 22:29
  „6. Jó tanú az jó tanú! Egyébként fletó kihagyta öt a buliból.”
 • 6. Csetneky 2013. november 15. 21:45
  „Hüm-hüm, ez érdekes. Akkor nem tudott semmit - pedig ez lett volna a dolga - most meg enyhén terheli a volt főnökét, ami elvileg érhetetlen lenne, de bejátszik az első hozzászólás. Innentől tiszta a kép!”
 • 5. WeiseÖdenburg 2013. november 15. 14:39
  „4. hümm 2013.11.15. 10:32 Szabadfit nem vádolják semmivel az ok egyszerű.Az egész akkori Budapesten lévő rendőri erő
  /pl. készenléti rendőrség,felrendeltek./ Gergényi irányítása alá voltak rendelve. Gyurcsány és Gergényi műve volt az egész tevékenység. Mutat valamit,nem a Rendőrség vezetőjével,vagy helyettesével tárgyalta meg az előzményeket a dolog lefolyását és az azt követő kiértékelést hanem megkerülve a létező feljebbvalók feje fölött átnyúlva közvetlenül az egyébként többször hangoztatott karhatalmi feladatokban képzetlen Gergényivel.”
 • 4. hümm 2013. november 15. 10:32
  „AKI OTT SEM VOLT AZ MEG HOGY LEHET BŰNÖS??

  HA AZ ADRIÁN NYARALTÁL, KÖZBEN MEGVÁDOLNAK, HOGY ELLOPTAD AZ AUGUSZTUSI FIZETÉSEKET A CÉGNÉL AHOL DOLGOZOL, AKKOR EGÉSZ BIZTOS HOGY NEM TE VOLTÁL, KIVÉVE HA HAZAJÖTTÉL ABBAN AZ IDŐBEN. SZAR ÉRZÉS AZ, HOGY KERESNEK VALAKIT AKINEK A FENEKÉN ELVERIK A PORT. HA EGYSZER EBBE A CIPŐBE KEREÜLSZ MAJD MEGTUDOD.”
 • 3. Legs 2013. november 14. 20:54
  „Senki nem tud semmit,ott se volt,,,”
 • 2. hümm 2013. november 14. 20:51
  „Nem az a bűnös aki rendet próbál tartani, hanem az aki a szákházat rongálja!

  Vagy lehet hogy tévedek?”
 • 1. villamosvezető 2013. november 14. 20:39
  „Jelenleg a Győrszol Zrt egyik bedolgozó cégének vezetője, a jobboldali város vezetés támogatásáva!
  Sok sok sok sosk sok sok pénzért.
  "Nem vonják felelősségre mert tud valamit?"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több egészségügyist érint a béremelés

2012 januárig visszamenőleg többet kapnak többek között az ápolási igazgatók, a kémikusok és a mentőhelikopter-pilóták is. Tovább olvasom