Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Sokat spórolnak a nagybevásárlással a szlovákok Győrben

Eltérően alakult a bevásárló-turizmus a határ menti megyékben az elmúlt hetekben, a külföldiek és a magyarok is elsősorban akciók esetén járnak át a határ túloldalára vásárolni. A benzinturizmus viszont érzékenyebben reagál a forint árfolyamváltozására.
Románia EU-csatlakozása óta folyamatosan csökken a bevásárló-turizmus Békés megyében, ugyanis a fogyasztói árak között ma már nincs nagy különbség. A Békéscsabára és Gyulára érkező látogatók döntő hányada nem a piacokon vásárol, hanem a bevásárlóközpontokban – mondták el az MTI-nek a megyei kereskedelmi kamaránál. Egyre többen turisztikai céllal látogatják a megye üdülővárosait a határon túlról, a magasabb színvonalú gyógyászati, fürdő- és rekreációs szolgáltatásokat veszik igénybe.

Debrecenben és a határ menti bevásárlóközpontok parkolóiban ugyanakkor nőtt az utóbbi napokban a román rendszámú gépkocsik száma - tapasztalta az MTI tudósítója. A nagy debreceni bevásárlóközpontok eddig is kedvelt célpontjai voltak a határ mentén élőknek, de míg korábban többnyire Nagyváradról és környékéről érkeztek a vásárlók, most távolabbi térségekből is.

Érzékenyen reagálnak a forint-euró árfolyammozgásra azok a szlovák állampolgárok, akik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyével szomszédos felvidéki településeken élnek. Amikor egy euróért 320 forintnál is többet adtak, a Miskolctól csaknem kilencven kilométerre lévő Kassáról is átautóztak bevásárolni a borsodi megyeszékhelyre. Ahogy erősödött a forint, valamelyest csökkent a bevásárló-turizmus, illetve főleg a határ menti településekre, Sátoraljaújhelyre, Encsre korlátozódott.

Komárom-Esztergom megye határ menti bevásárlóközpontjai és benzinkutjai szintén célpontjai a magas euróárfolyam miatt a szlovák bevásárló-turizmusnak.

Győrben főként a hipermarketekben érezhető a szlovák vásárlók jelenléte. Az érkezők jellemzően nagybevásárlást hajtanak végre. Elmondásuk szerint a túloldalon negyed euróról indul a zsemle darabja, 80 centről a tej literje, de sört sem igen kapni 60-65 centnél olcsóbban. Ehhez képest akár 20-40 százalékot is spórolhatnak a magyarországi oldalon.

Az Árkád Győrben - jellemzően rengeteg szlovákiai vásárlóval.
Az Árkád Győrben - jellemzően rengeteg szlovákiai vásárlóval.

Vas megyében viszont évek óta egyre kevesebb az euróját forintra váltó turista - mondta az MTI-nek egy pénzváltótulajdonos. A gyengébb forint ellenére is viszonylag kicsi az érdeklődés, ez pedig leginkább annak tudható be, hogy a határ túloldalán lévő szupermarketekben állandóak az akciók, így sokszor a kint dolgozó magyarok is inkább ott vásárolnak. Az osztrák turisták azonban még mindig szívesen veszik igénybe a vendéglátóhelyek szolgáltatásait, és sokan járnak át fogorvoshoz is.

A benzinturizmus szintén a forintgyengülés vagy -erősödés függvénye: jelenleg Ausztriában érdemesebb tankolni, ugyanis a határszélen 1,38 euró egy liter 95-ös oktánszámú benzin, így a forintot átváltva is olcsóbb, mint Magyarországon.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamaránál elmondták: több pénzt vásárolnak el a magyarok Burgenlandban, mint az osztrákok Magyarországon. A kamara szerint ma már szinte csak a fodrászok, kozmetikusok miatt járnak át Sopronba a határ túloldaláról.

A gyengébb forint ellenére sem érkezik nagy számban bevásárló-turista Zala megyébe Szlovéniából vagy Horvátországból, de magyarok sem tankolnak vagy vásárolnak manapság jelentős számban a két szomszédos országban - tapasztalta az MTI tudósítója.

Baranyában és Horvátországnak a magyar határhoz közeli területein sem érzékelhető jelentősebb benzin-, vagy bevásárló-turizmus. A rendőrség közlése szerint a határátkelőhelyeken az elmúlt időszakban nem tapasztaltak az átlagosnál nagyobb forgalmat. Az MTI tudósítója ugyanakkor azt tapasztalta, hogy a horvátok előszeretettel keresik fel a nagy pécsi bevásárlóközpontokat, főleg a szezon végi leárazások idején.

Egyre kevésbé éri meg tankolni és bevásárolni Kárpátalján, a magyar határhoz közeli töltőállomásokon, illetve boltokban: az ukrajnai áremelések és a határellenőrzés szigorodása miatt kevesebb magyar látogat vásárolni a szomszédos országba.

Csökken az üzemanyag-csempészet is: a pénzügyőrök egyre ritkábban foglalnak le átalakított tartályú autókat, az ilyen jellegű jogsértések száma évről évre csökken.

Olvasóink írták

 • 19. Valaki 2012. január 23. 10:46
  „"14. fortuna54 2012.01.22. 16:46

  Hát nem gyurcsányék szúrták el az eurót?"

  Hát de! :))”
 • 18. mir 2012. január 23. 10:04
  „"Hát nem gyurcsányék szúrták el az eurót?"

  Nem egészen. Október óta 300 ft felett van ez euró ez még gyurcsányéknak sem sikerült.”
 • 17. Dozer 2012. január 23. 09:07
  „Ezt sosem fogom megérteni... A kormánynak kellene emelni a fizetésedet? Képzavarban vagy..
  A szlovákok meg hadd jöjjenek. Vásároljanak csak, nincs ezzel probléma.”
 • 16. vendéglős 2012. január 23. 05:10
  „Én is szívesen spórolnék így, de nekem a hatalmon lévő kormány egyre jobban rontja a forintot. Na meg a fizetésünket sem emeli, csak a magukét.”
 • 15. miracle 2012. január 22. 20:52
  „fortuna54
  Elszúrták? Neked enne örülni kéne. Az elvtársaid tegnap a körmenetben csak úgy szidták az EU-t meg a Nyugatot a transzparenseiken, jó nekik gondolom a jó kis hazai Ft, meg neked is.”
 • 14. fortuna54 2012. január 22. 16:46
  „Hát nem gyurcsányék szúrták el az eurót?”
 • 13. kroly 2012. január 22. 15:10
  „Miéet cikizitek öket ,mi is gorenyeinvázioba jártunk ausztriába mikor nekünk az érte meg.Logikus az ember ott vásárol ahol neki jobban megéri.A közlekedést meg szerintem közössen kéne tanulni,nálunk is sok az okos tudálékos pilota,aki mindig ugy érzi ö tudja jobban a kreszt.Nem utolsó szempont mig ide jönnek vásárolni van a boltosoknak ,vendéglösöknek munkájuk.A magyar egyre nagyobb sporolásra van itélve.Mielött valaki azt irná biztos szlovák vagyok,nem vagyok az de sokat közlekedek náluk .A mi gondunk nem a szlovák bevásárlokon mulik hanem az üres pénztárcánkon!!!! Békességbe élni ez volna fontos!!!”
 • 12. tischler87 2012. január 22. 13:58
  „Kedves "fortuna54"!

  Ezért : http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=31

  Ha gondolod olvasd el :)

  A szlovák vásárlóknak pedig csak örüljünk szerintem, mert nagyon sok boltot szinte ők "tartanak el" az Árkádban, Plázában.

  Sajnos az egyszerű magyar embereknek egyre kevesebb a vásárlásra szánt pénze....

  Nekem amúgy csak annyi bajom van a szlovák vásárlókkal, hogy tanuljanak már meg normálisan parkolni a felfestett parkolókban.... (persze némelyik magyar sem kell félteni....)”
 • 11. fortuna54 2012. január 22. 13:03
  „Mért nincs euro m.országon?”
 • 10. Accentos 2012. január 22. 12:42
  „volt idő,mikor meg mi jártunk oda előszeretettel vásárolni,tankolni...Ezt sem kell elfelejteni,attól függetlenül,hogy olyanok,amilyenek...”
 • 9. talor 2012. január 22. 11:50
  „peter.kovats!

  Volt pár élményem már az Árkád parkolóban arról, hogy néhány magyar rendszámú autós sem tud közlekedni. Arról nem is beszélve, hogy mennyi magyar rendszámú autós száguldozik Felvidék útjain. Persze nálunk is vannak elvetemültek, akikkel mindenhol találkozni. Aki viszont ritkán jár Győrbe, annak gondot okozhat a jelzőlámpás körforgalom, ami nálunk ritka, vagy egyáltalán nincs. Én már megszoktam, nincs vele problémám. Első alkalommal nekem sem sikerült "meghódítani".”
 • 8. Contar 2012. január 22. 11:38
  „Infamous! Mért szégyen az, ha ott spórolsz, ahol tudsz? Ilyen alapon mindenki szégyellhetné magát, aki nem a MOL-nál tankol, nem az OTP-ben bankol, nem magyar tulajdonú cégnél dolgozik, stb!!”
 • 7. Infamous 2012. január 22. 10:59
  „miért baj, ha szlovákok itt költik ez eurot? inkább az a szégyen ha magyar vállalkozásodat kiviszed Szlovákiába, aztán oda fizetsz adót!”
 • 6. kleopatra 2012. január 22. 10:33
  „A belvárosi botikok árukészlete silány, pár darab van mindenből, méretről ne is beszéljünk. Minden méretből 1 db van, ugyan abban a szinben, ha akarsz venn egy méretből 2 db-ot, de más szinben már nem tudnak adni.”
 • 5. pappe 2012. január 22. 10:03
  „Az országnak, pontosabban a nemzetközi befektetőkenek (hiper- szupermarketek tulajdonosainak) viszont igencsak jól jön az extra (szlovák) bevétel...”
 • 4. OCC 2012. január 22. 09:55
  „dominiim!

  Minek mennyen a belvárosba??

  Van ott valami?”
 • 3. bert102 2012. január 22. 09:47
  „ja”
 • 2. dominiim 2012. január 22. 09:17
  „Bevásárlóturizmus ! Milyen érdekes, hogy Győr belvárosában ez nem érzékelhető ! Sikerült a parkolóhelyek számát
  jelentősen csökkenteni, nem lehet parkolni a városban ! Mondhatnánk a Parkolóházak viszont félig üresek! Miért ?
  Mert megközelitésük egy külfüldi számára bonyodalmas. Nincsenek megfelő forgalomirányitó táblák, amivel "beve-
  zetnék" a turistákat ! SÜRGŐS INTÉZKEDÉST KÉRÜNK !!”
 • 1. peter.kovats 2012. január 22. 08:30
  „Orom latni Gyorben is ennyi autoval kozlekedni nem tudo, mar gyalogosan is messzirol kiszurhato igenytelen,csoportosan, nagycsaladosan kozlekedo szlovakot latni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békemenet - Politológusok szerint vitathatatlan a demonstráció sikere

Sikernek tartotta az m1 Este című műsorában megszólaló két politológus a kormány mellett tartott szombati demonstrációt. Tovább olvasom