Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Schmitt Pál aláírta a médiát és a hírközlést érintő törvényeket

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt, amely szerint új struktúrában működnek majd a közmédiumok. A törvénycsomag kedden megjelent a Magyar Közlönyben.

Az Országgyűlés még július 22-én fogadta el a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását a Fidesz-KDNP-frakció tagjainak 244 igen szavazata, valamint az MSZP, a Jobbik és az LMP 72 elutasító voksa mellett.

A törvény értelmében megszűnik a jelenlegi formájában a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), összevonásukkal létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
A hatóság egy autonóm államigazgatási szerv, amely a frekvenciagazdálkodás és a hírközlés területén részt vesz a kormány politikájának végrehajtásában. Önálló hatáskörrel rendelkező szervei az elnök, a Médiatanács, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala.

Elnökét - aki miniszteri illetményre és juttatásokra jogosult - a miniszterelnök nevezi ki kilenc évre, és korlátlan alkalommal újra kinevezhető. A hatóság elnökének Szalai Annamáriát nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök, szerdai hatállyal.

A megszűnő ORTT közvetlen jogutódja a hatóságon belül létrejövő médiatanács lesz, amely az Országgyűlés felügyelete alatt álló önálló jogi személy; elnökét és négy tagját az Országgyűlés választja 9 évre.

Az államfő által aláírt jogszabály kimondja azt is, hogy a három közmédium és az MTI a jövőben zártkörűen működő nonprofit részvénytársaság lesz; a négy önálló részvénytársaság - az MR Zrt., az MTV Zrt., a Duna TV Zrt. és az MTI Zrt. - mindegyike a Közszolgálati Közalapítvány tulajdonában levő egyszemélyes részvénytársaságként működik. A részvénytársaság ügyvezetését vezérigazgató látja el, az ellenőrzést közös Felügyelő Bizottság végzi.

Olvasóink írták

 • 3. meir 2010. augusztus 11. 17:00
  „-es vajon hanyan fogjak nezni az allamilag ellenorzott es iranyitott programokat???
  erosen emlekeztet az allamilag dotalt Kadar-TV re!!”
 • 2. elihu 2010. augusztus 11. 12:49
  „Látom dolgozik a hű szolga. Nem kérdez vissza, csak végrehajt. Ez kell Orbániának.”
 • 1. janika 2010. augusztus 11. 08:06
  „. janika 2010.08.11. 08:04
  "sérti többi között az alkotmány 61., a sajtó- és véleményszabadságról szó paragrafusát." A hatalom mindig is cenzúrált! Az LMP, ha hatalomre kerűlne ép így csinálná! Persze a maygarországi szénbányákat Ők sem nyitnák meg, pedig volna sok bukott politikusik a szenet kitermelni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égési sérülthöz riasztották Balatonföldvárra a Rupert hajót

Égési sérülést szenvedett emberhez riasztották a Rupert nevű sürgősségi mentőhajót a… Tovább olvasom