Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Románia a románoké! - az erdélyi magyarok tiltakoznak a kampány ellen

A romániai Országos Audiovizuális Tanács nem találta diszkriminatív szándékúnak a Realitatea hírtelevízió Románia a románoké elnevezésű médiakampányát.
A romániai Országos Audiovizuális Tanács nem találta diszkriminatív szándékúnak a Realitatea hírtelevízió "Románia a románoké" elnevezésű médiakampányát.

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) - a honlapján péntek délután közzétett jegyzőkönyv tanúsága szerint - tudomásul vette, hogy a Realitatea hírtelevízió nem sugározza már a "Románia a románoké" elnevezésű kampánya klipjét.

A tanács tagjai a csütörtökön tartott ülésen elfogadták a televízió képviselőjének magyarázatát, miszerint az adó szándéka nem volt diszkriminatív, és a klip Románia összes állampolgárára vonatkozik, függetlenül az etnikai hovatartozástól.

A hírtelevízió "Románia a románoké" elnevezésű kampánya ellen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nyújtott be panaszt a CNA-nál. Az EMNT diszkriminatívnak és kisebbségellenesnek találta a kampány óránként bejátszott klipjét.

Az EMNT csütörtökön még azt közölte, hogy az Országos Audiovizuális Tanács az inkriminált klipek sugárzásának beszüntetésére intette a Realitatea hírtelevíziót, és felhívta a kereskedelmi adó szerkesztőinek figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjanak az olyan tartalmak sugárzásától, amelyek sértik valamely nemzeti kisebbség érdekeit, imázsát.

Boros Zoltán, az EMNT alelnöke az MTI-nek elmondta: csütörtökön szóban tájékoztatták a CNA döntéséről, és amint Ioan Oniseitől, a testület alelnökétől megtudta, a televízió figyelmeztetése is szóban történt. Boros szerint a médiahatóság végül is "a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon" megoldás mellett döntött. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak a klip levételére vonatkozó kérése teljesült, de a népszerű kereskedelmi televízió sem szenvedett presztízsveszteséget.

A legnézettebb romániai hírtelevízió kampánya arra szólította fel a nézőket, hogy adják vissza Romániát a románoknak, és töltsék fel véleménynyilvánító videóüzeneteiket a televízió honlapjára.

A román médiahatóságnak jelenleg nincsen magyar nemzetiségű tagja. Az RMDSZ által delegált Szász Attila a napokban mondott le személyes okokból a testületi tagságáról.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. Pretorianus 2012. február 20. 14:16
  „52. pancser 2012.02.20. 14:02
  Ipszilon!Ennyire tellett tőled,megmondom őszintén,nem is vártam többet.Több kérdésem nincs.:)”
 • 52. pancser 2012. február 20. 14:02
  „Remélem felfogtál valamit, talán......”
 • 51. Pretorianus 2012. február 20. 12:41
  „50. pancser 2012.02.20. 10:46
  Ipszilon!
  Sok minden mellett elfutsz,amire nem tudsz normális magyarázatot adni,úgy is mondhatnám,rendkívül szelektív a válaszadási memóriád...
  http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/5000_kerelem_magyarorszagrol_kanada_szigoritja_menekultugyi_politikajat/2265033/
  Vagy esetleg:
  http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/rovasirasos_bibliat_kapott_xvi_benedek/2264944/”
 • 50. pancser 2012. február 20. 10:46
  „"Pretoryanus" "von Lichthofen" <moderálva> Nemcsak a keresztények másodosztályú állampolgárok Iránban, hanem a muszlimok is, akik a szunnita irányzat hívei.
  Emlékezetekbe idézem azt a Jobbik által hangoztatott szlogent, Magyarország a magyaroké. e szerint a más nemzetiségű magyar állampolgároké nem? Most a román szélsőségesek románosították a kifejezést, ugyanazok akik nálunk ezt kitalálták, sérelmezik. Persze , hogy ostobaság ez mind a két részről, de úgy látszik ezt felfogni Morvai Krisztina diplomája sem elég.”
 • 49. Pretorianus 2012. február 20. 08:20
  „47. vonLichthofen 2012.02.20. 03:31
  Üdv!
  Teljesen világos amit írtál,remélem most már géjózsinak is.”
 • 48. vonLichthofen 2012. február 20. 03:55
  „Azt sem értem, hogy a Jobbik miért védi nemzeti keresztény értékrendet vallva azt az Iránt, ahol az iszlám üldözi a keresztényeket??????
  EZT IRJA A gjozefás 25. alatt.
  Ráböknél arra a helyre, hirre, tudósitásra, könyvre - könyörgöm, bármire! - amivel ezt a nevetséges állitást alá tudnád támasztani? Elég figyelmesen követem a hireket, de eddig sehol nem olvastam, hallottam arról, hogy az Iráni Keresztények bármilyen vallási vagy kulturális hátrányban volnának.
  Persze csak addig, amig nem akarják eltöröltetni az összes Islam ünnepet, nem pocskondiázzák Mohamedet, és nem akarják saját kulturájukat ráerőltetni a Perzsa népre.

  gjózsa, nem kellene kicsit jobban elmerülni a témában és kideriteni azt, hogy hol és ki nézi le és üldözi valójában a Keresztényeket, a Moslimokat, ki akarja kitelepiteni őket az országból, ki rombolja le a szent helyeiket, ki dúlja fel a temetőiket, hogy parkolót vagy supermarket-et épitsenek a helyén, kinek a mindennapi imájában van egy olyan rész, amiben megköszöni az imádkozó, hogy nem Kereszténynek vagy Moslimnak született, és hogy kötelező számukra, hogy egy keresztény templom, mosqe vagy temető előtt elmenve köpjön vagy átkokat szórjon az ott nyugvó halottakra. /gjózsa, ez egy hosszú mondat, de remélem érted a lényegét/

  Hallottál e arról gjózsi, hogy ilyenek történnek-e Iránban?”
 • 47. vonLichthofen 2012. február 20. 03:31
  „Pretorianus,
  tiszteletem a kitartásodnak és világos érvelésednek!
  Ez a két illető évek óta érvel minden ellen ami magyar, minden ellen ami/aki a magyar érdekeket képviseli /Jobbik/, és minden és mindenki mellett ami/aki a magyarság romlásán dolgozik.
  Ez még érthető is volna egy nem magyar származású embertől ha tenné ezt - t.i. a magyarellenességet - a történelem hamisitatlan tényeire hivatkozva és nem üres szólamokat pufogtatva.
  Tevékenységük jelentéktelennek volna mondható ha néhány olvasójuk nem lenne megtéveszthető az általuk használt frázisok által.
  A két beiró nemzetközi jogra és értékekre hivatkozik közvetve vagy közvetlen - amivel még egyet is értünk, de teljesen figyelmen kivül hagyják vagy sokadrendű fontosságúnak tartják a Magyarság és Magyarország érdekeit.
  És ez a visszataszitó tevékenységükben.
  Nagyon helyesen látod, hogy én sehol sem beszéltem területi revizióról, csak arról, hogy magyarok beszélhessenek magyarul egymás között bárhol éljenek is, a hivatalos nyelv legyen a magyar IS ahol a magyarság lélekszáma eléri a kivánt szintet.
  Finnországban pl. a Finn és a Svéd a hivatalos nyelv, a településnevek mind két nyelven fel vannak tüntetve. Norvégiában a Bokmal, a Nynosk a két állami nyelv, de az elenyésző lélekszámú Sami törzs nyelve is hivatalos az Északi területeken.
  Mit feltételezhetünk a román, szlovák, szerb kulturális elnyomás mögött?
  1, Az évszázados kisebbrendűségi érzés brutális kompenzálását.
  2, Ezt külső nyomásra teszik - amellett, hogy készséggel teszik saját maguk által is - mint a Magyarország elleni általános lejáratás, gazdasági taktika, kulturális leépités része.
  3, Ha kideritjük, hogy kiknek az érdeke Magyarország tönkretétele és földjének-javainak megkaparintása, akkor már meg is kaptuk a választ.”
 • 46. Pretorianus 2012. február 19. 22:28
  „"A nevezett személyiség lényege nem egy hang jelölésén múlik, tanulhatnál tőle, lenne mit."
  Ó persze...Ezt is biztos ő mondta,te csak kölcsönvetted tőle!:
  "Mit várhatunk egy már második generációs, soha nem dolgozó embertől mint tolvajlást, erőszakot?"
  Valahogy itt is átsiklottál a viszontválasz felett?Vajon miért?
  http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/5000_kerelem_magyarorszagrol_kanada_szigoritja_menekultugyi_politikajat/2265033/”
 • 45. Pretorianus 2012. február 19. 21:16
  „44. pancser 2012.02.19. 20:54
  A tisztelet ott kezdődik,hogy hibátlanul leírod a nevét,ez a minimum!

  "43! "Pretoriamus" Bezenyén a magyar zászló mellett árpádsávos leng."
  Minden bizonnyal,ha fújja a szél.Nem jártam még arra.”
 • 44. pancser 2012. február 19. 20:54
  „43! "Pretoriamus" Bezenyén a magyar zászló mellett árpádsávos leng. A nevezett személyiség lényege nem egy hang jelölésén múlik, tanulhatnál tőle, lenne mit.”
 • 43. Pretorianus 2012. február 19. 17:27
  „41. pancser 2012.02.19. 10:10 Bezenyén csak lengesse a horvát zászlót a szél a magyar mellett!Nem arról van szó hogy csak...Hanem hogy mellette...ha egy kicsit jártasabb lennél pár dologban,akkor tudnád,hogy Magyarországon sokkal több joga van a nemzetiségnek/nagyon helyesen!/mint a külhoni magyaroknak!
  Mindszenty nem Mindszenti,ugye,pancser pancser...”
 • 42. fortuna54 2012. február 19. 14:42
  „8-as. Engem már egyszer elzavartak és tudom miröl beszéllek.Nem a számat járattam hanem dolgoztam és nem érdekel milye nyelven komunikállok.Nálatok a politikai pártok is a külföld segitségével ócsárolják egymást.Ez különben minden ellenzéki pártra jellemzö,fidesz vagy szocialisták vagy más pártok.Ha valaki ezt nem lássa az vak.Mindent magyarosítani akartok,csak azt a kis magyarországot nem tudjátok felépiteni.”
 • 41. pancser 2012. február 19. 10:10
  „"Pretorianus" mit szólnál ahhoz ha mondjuk Bezenyén csak horvátul lennének a feliratok és a horvát zászlót lengetné a szél? Mert akkor ez nekik is megjár, meg a méhkeréki románoknak, meg a pilisi szlovákoknak is. Egyszer valaki románul szólt a magyar parlamentben, hatalmas cirkusz lett belőle. Egyszer már észhez térhetnétek! Te mondtad, a román sem jobb rosszabb a magyarnál.”
 • 40. gjozsi88 2012. február 18. 23:04
  „Azért nem lenne hiábavaló, ha elolvasnád a hivatkozott linked tartalmát!
  Arról van szó, hogy elkezdenek beszélni, mint lehetőségről ........amire még a szerb hivatalos szervek nem reagáltak!!!!”
 • 39. Pretorianus 2012. február 18. 23:02
  „Örülök,hogy te mindig másképp értelmezel mindent.De tudod mit,megvárjuk vonlichthofen-t és ő majd elmondja,hogyan is gondolta...addig is tanulmányozd a linkeket,hogy lehet elérni kulturális autonómiát területi nélkül!”
 • 38. gjozsi88 2012. február 18. 23:01
  „. Pretorianus

  Szerbiába bemegyek egy közintézménybe teljes jogú nyelvhasználatom lesz?????
  Tudod erről szólt a követelés!!!”
 • 37. Pretorianus 2012. február 18. 22:58
  „http://www.mr1-kossuth.hu/archivum/kulturalis-autonomia-es-kisebbsegi-nyelvhasznalat-vajdasagban.html”
 • 36. Pretorianus 2012. február 18. 22:56
  „http://erdely.ma/autonomia.php?id=58406”
 • 35. gjozsi88 2012. február 18. 22:56
  „33-ra!

  És mi van a teljes joggal és nyelvhasználati szabadsággal!!!!
  Erről a felvetésről, mely az eredeti gondolat szerves része sem románok esetében, sem a szerbek esetében nem beszélsz!!!”
 • 34. gjozsi88 2012. február 18. 22:52
  „32!
  A teljes jogot....ITT AZ IDÉZETT MONDATBAN VAN EGY VESSZŐ.......kulturális és nyelvhasználati szabadságot!
  Ez nem azonos a kulturális autotómiával, ez utóbbi csupán egy része a felvetésnek!!!
  Te nem érintetted a nyelv használat szabadságát, mely a kulturális autonomia része, de a teljes joghoz tartozva felülírna a román alkotmányt a hivatalos nyelv romániában a románt!!!!

  ""Júniusig meglehet a kulturális autonómia Erdélyben
  A román kormány egyik törvényalkotási prioritása a február elsején elkezdődött parlamenti ülésszakban a kulturális autonómiát is tartalmazó kisebbségi törvény elfogadása - jelentette be Emil Boc miniszterelnök."

  de ennek egy feltétele van!
  A kettős állampolgársággal nem szabad elveszíteni a kisebbségi státuszt!!!!!”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelezettségszegési eljárások: megkapta a magyar válaszokat az Európai Bizottság

Megkapta az Európai Bizottság azokat a válaszokat, amelyeket a kormány küldött az egy hónappal… Tovább olvasom