Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Roma fiatalokat toboroz a rendőrség

Nyílt napon ismerkedhettek roma fiatalok a Budapesti Rendőr-főkapitányság és más rendvédelmi szervek munkájával, valamint a felvételi követelményekkel hétfőn a rendőrség budapesti igazgatási központjában.


A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) és a BRFK bűnmegelőzési osztálya azzal a céllal szervezte a tájékoztatót, hogy a roma és hátrányos helyzetű fiatalok eredményesen jelentkezhessenek a rendészeti pályákra. A szervezők szerint ez kitörési lehetőséget adna az érintettek számára, illetve a fiatalok későbbi munkájukkal hozzájárulhatnának az előítéletek megszűnéséhez.

Tóth Tamás dandártábornok, a BRFK vezetője a rendezvény megnyitóján úgy fogalmazott: a rendőrség munkája egy szolgáltatás, amelyet az állampolgárok pénzéből, az állampolgárok javára végeznek. Hozzátette: a rendőrségen belül minden új jelenség érezteti hatását, ezért tartja fontosnak, hogy az állomány sokszínű legyen, abban a társadalmi minden része képviseltesse magát, mert csak empátiával kezelve lehet eredményes munkát végezni.

A budapesti rendőrfőkapitány a mintegy kétszáz általános iskolás és középiskolás tanuló előtt megjegyezte, hogy ma szélesebb a szakma és a paletta, mint 20 éve, de kevesebb az információ, ami segít a pályaválasztásban.

Hozzáfűzte, hogy "a rendőrség munkája sokkal profánabb, sokkal nehezebb, kegyetlenebb és lélekölőbb, mint a filmeken", ugyanis ahhoz sok olyan dolog hozzátartozik, amit nem látni: a sziszifuszi apró munka, az adminisztráció, a rutinszerű igazoltatás, a közterületi jelenlét a nap 24 órájában.

Tóth Tamás arra kérte a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, hogy elszántan, szívvel-lélekkel és a legjobb tudásuk szerint készüljenek a rendőri szakmára, hivatásra.

Makai István, az FCÖ elnöke azt mondta: a magyar demokrácia kulcskérdése és alappillére, hogy a rendvédelmi szervek milyen felkészült szakemberekből állnak és milyen jogkövető magatartást tanúsítanak. Ez romára és nem romára egyaránt érvényes kell, hogy legyen - tette hozzá.

A roma vezető megfogalmazása szerint a rendőri hivatást választó roma fiatalok "egyértelmű, pozitív, a magyar polgári értékrendnek megfelelő, magas szakmai színvonalú üzenetet közvetítenek". A rendészeti szakmát választókat arra kérte, hogy ne felejtsék el, honnan jöttek és az adott közösségnek mivel tartoznak.

Makai István megemlítette, hogy az FCÖ és a BRFK már több éve szoros munkakapcsolatban áll egymással, és több szakmai konferenciát, konfliktuskezelő tréninget szerveztek, amely elősegítette a fővárosi roma és nem roma emberek közötti párbeszédet, a kölcsönös bizalom erősítését.

A nyílt napon a BRFK ismertette a tanulókkal, milyen felvételi követelményeknek kell megfelelniük, ha a rendőri hivatást választják, de a résztvevők betekintést nyerhettek a pénzügyőrség és más rendvédelmi szervek munkájába is.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Maori 2011. március 30. 11:34
  „Egyébként, több rendőr ismerősömmel is beszélgettem a tervezett megszorításokról. Úgy gondolják, hogy ha ezt meglépi a kormány, nem lesz értelme maradni a testületnél. Sokan tervezik a megnyíló Ausztriai munkaerő piacon történő szerencse próbálást. Hisz oda kint sem fogják őket jobban lenézni, mint ide haza.”
 • 50. Maori 2011. március 30. 11:20
  „Muszály nekik, mert a tervezett átalakítások után már normális, magára igényes fiatal, aki akar valamit az élettől, nem fog rendőrnek állni. Gyurcsány azt mondta anno, "el lehet innen menni". Viktor pedig olyan helyzetet teremt, hogy el kelljen innen menni.”
 • 49. fióka 2011. március 29. 16:11
  „Orbán Viktor és Pintér Sándor levélben bizonygatta, hogy mennyire fontosnak tartják a rendőrök munkáját. Mindez a rendőrök szavahihetőségét megkérdőjelező semmisségi törvény, a brutális nagyságú megszorítás a tárcánál, a megcsonkított ruhapénz, a titkosszolgálati megfigyelhetőség és az elvenni tervezett korkedvezményes nyugdíj után nagyon aktuális volt. (Ez utóbbi átgondolásának egy bérrendezéssel együtt lenne értelme, de ez most arról szól, hogy kell a pénz a gazdagok és jómódúak adócsökkentésére). Szóval következzen az ismeretlen vidéki rendőr "kissé" ironikus válasza (kiemelés tőlünk):

  Tisztelt Miniszterelnök Úr, Tisztelt Belügyminiszter Úr.

  Köszönettel fogadtuk levelüket, melyben a rendőrökhöz szólnak. Nagyon megtisztelő számunkra, hogy külön levélben biztosítottak róla, hogy a kormány mellettünk, rendőrök mellett áll. Valóban elbizonytalanított bennünket a Balsai úr által előterjesztett és egyhangúan elfogadott törvény. Mi azt éreztük a törvény mögött, hogy a szavunk semmit sem ér. Azt gondoltuk, hogy a bíróságok ítélete sem ér semmit, és még azt is feltételeztük, hogy az ügyészség munkája is hasonló súlyú. Örömmel olvastuk, hogy a kormány velünk van. Ez a néhány biztató szó érezteti velünk, hogy munkánkat megbecsülik, nagyra tartják.

  Külön öröm számunkra, hogy elégtételt kaphatnak azok, akiknek a jogait megsértették 2006-ban. Ez nyilván azt jelenti, hogy azon kollégáink, akiknek nem csak az emberi jogait, hanem a testi épségét, esetlegesen a sípcsontjának folytonosságát is megsértették, végre elégtételt kaphatnak.

  Örömmel olvastuk azt is, hogy a kormány el is ismeri a munkánkat. Higgyék el, ez nagyon sokat jelent számunkra. Igaz, hogy a boltban nem tudjuk vele növelni a vásárlóerőnket, de akkor is. Sokkal könnyebb elviselni a befizetetlen számlákat úgy, ha az embert elismerik. Az is megoldás lenne, ha be tudnánk fizetni a számlákat, és hitelkártyára sem lenne szükségünk, de megértjük, hogy ebben az átmeneti időszakban ismét szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat.

  Valami apró kis probléma adódott, de meggyőződésünk, hogy ebben csak a média, vagy a kommunikáció a ludas. Vidékre, hozzánk vidéki rendőrökhöz bizonyára nem érkezett el minden hír. Nem tudtuk meg, hogy részletesen mit is jelent, hogy a kormány kiemelten támogatja a rendőrséget, pedig erről magunk is olvastunk a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatában.

  Nem tudjuk, mit is jelent a kiemelt támogatás, mert csak arról kaptunk híradást, hogy alá kell írnunk egy nyilatkozatot, hogy titkosszolgálati eszközökkel megfigyelnek minket, és az egész családunkat. A rablóból lesz a legjobb pandúr - így tartja a mondás -, de ez visszafelé is igaz lenne? Furcsálltuk kicsit, mivel eddig nagyon ritkán találkoztunk ilyesmivel. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen sok köztörvényes bűnöző van közöttünk. Maga a nyilatkozat aláírása is ésszerű. Tudjuk, hogy mennyi sok utánajárás egy bűnözőt megfigyelni, mindenféle bírói engedélyekhez van kötve. Mi intézzük gyorsabban. Végül is házon belül jelentgetik fel egymást a rendőrök, minek kellenek ide a megszokott jogok? Az, hogy a rendőröket még kísértésnek is ki lehet tenni, az nagyon helyes. Hisz emlékezzünk, mi lett belőle, mikor egy almafán egy kígyó bepróbálkozott egy embernél!

  Hírt kaptunk arról is, hogy ha fizikailag, egészségileg alkalmatlanná válunk a szolgálatra, akkor már nem kaphatunk nyugdíjat. Azt beszélik, hogy 65 éves korunkig tartanak igényt a munkánkra. Ez valójában nagyon jó dolog, mert legalább az ember tudja, hogy az élete végéig szükség van a szakértelmére. Ez a tény biztosíték lehet egy stabil életpályára. Örömmel látjuk, hogy végre azokkal fizettetik meg a sok államadóság árát, akik erről tehetnek. Teljesen támogatni tudjuk, amit a televízióban is kinyilatkozott a kormány. Milyen jogon jár egy rendőrnek 200 ezer forintos nyugdíj? Igazuk is van. Ebből az összegből fedezhetőek egy vidéki országgyűlési képviselő egy heti költségei. Nem lehet elpazarolni az adófizetők pénzét. Különben is, ki mondta a rendőrnek, hogy 40 évesen gerincsérve, depressziója, magas vérnyomása, sánta lába, cukorbetegsége legyen. Teljesen igazuk van abban is, hogy más szakmákban ugyancsak jelentkeznek ezek a bajok. Nem kell kivételt tenni a rendőrökkel. Senki nem mondta nekik, hogy betegedjenek le. Azt sem lehet megengedni, hogy a rendőri szakmában olyanok dolgozzanak, akik már nem tudnak megfelelni a támasztott követelményeknek. Valószínűleg lesznek néhányan, akik egészségügyi okokból lemorzsolódnak, de nekik még nyitva áll a közmunka program. Miért is kellene bármit adjunk nekik, mikor már nem tudjuk őket használni?

  Megtudtuk azt is, hogy Budapesten már nem utazhatunk a régi szabályok szerint a villamoson, a metrón, de ez jobb is így, minden kiváltságot meg kell szüntetni. Ha némely közigazgatási dolgozónak már nem jár szolgálati autó, akkor ne járjon a rendőröknek se a busz.

  Elért hozzánk annak a híre is, hogy az új gyakorló egyenruhánk helyett még újabbat kapunk, és a ruházati ellátmányunk elköltésére is csak fele energiánkat kell elpazaroljuk. A cafeteriánk lecsökkenése sem okozott közvetlen gondot, mivel előre láthatóan csak augusztusban tudjuk az ilyen címen kapott étkezési jegyeket elvinni a boltba.

  Még támogatni is tudjuk, hogy feddhetetlen életvitelt követelnek meg tőlünk. Véleményünk szerint eddig is feddhetetlen módon éltünk, mégis kíváncsian várjuk, mi lesz a feddhetetlenség pontos meghatározása. Több helyen olvastunk róla, hogy a rendőröknek nem lesz szabad eladósodniuk, mert akkor nem lesznek feddhetetlenek. Ez így van rendben. Aki szegény, az hajlamos a korrupcióra. Aki szegény, az nem is ér semmit. Ezért aki szegény, az ne is legyen rendőr. Hogy járjon-keljen az emberek között üres zsebbel? Ezzel teljesen egyetértünk. Az az egyetlen szerencse, hogy a rendőrök jelenleg olyan magas szintű bérezésben részesülnek, hogy csak hírből ismerik az ilyen problémákat. Ez a bérezés olyan magas, hogy azt már a beígért béremelés sem éri el több mint öt éve.

  Még egyszer tisztelettel megköszönjük a kormány fokozott támogatását, elismerését. Véleményünk szerint a jelenlegi rossz helyzetben, amit az elmúlt évek sikertelen kormányzása okozott, már éppen elég figyelem összpontosult a rendőrségre. Mivel a közrend már több mint fél éve helyreállt, lehetősége nyílhat a kormánynak arra, hogy más szakterületre összpontosítsa a figyelmét.

  Egy dologról biztosíthatom Miniszterelnök Urat, és Belügyminiszter Urat. Nekünk, rendőröknek, a munka az életünk. Semmi, ismétlem, semmi nem vonja el a figyelmünket a munkáról. Sem új törvények, sem új kormányok. Mi arra szegődtünk, hogy a bűnözőktől megóvjuk az állampolgárokat. Ennek eleget is fogunk tenni, amíg erőnkből futja. Időt fogunk fordítani erre a tevékenységre, bármennyi adminisztrációs és bírságolási terhünk is lesz.

  Még egyszer köszönjük biztató, elismerő szavaikat.

  Tisztelettel: Vidéki Rendőr

  A levél eredetileg a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének honlapján jelent meg.”
 • 48. LAZA 2011. március 29. 12:10
  „40 éves munkaviszonyom alatt Sopron négy nagy vállalatában dolgoztam együtt nagyon sok cigány emberrel.
  Közülük azóta is sok barátom van még ha nem is napi kapcsolatban.
  Sportpályafutásom alatt is összehoozott sokukkal a játék szeretete.Szintén pozitív élményekkel.
  Persze a zrika a ciigányozás ment de ezt mindenki érezte,hogy mögötte nem gyülölködés áll-
  Aztán a katonaság,esetemben éppen Lentiben.
  Ott aztán voltak rendesen.
  Ám szépen elosztva és kénytelenek voltak a többséghez alkalmazkodni.
  Sokan lettek közülük tisztesek és sokan maradtak bent is.
  Kaptak valami elfoglaltságot,kőtellezettsséget.
  Nem beszélve a müszaki alakulatokról ahol munkát is végeztek.
  Méghozzá kötött szervezett viszonyok között!
  Fegyelemmel!
  Erree felé kéne újra és újra elmenni!
  Sok választásünk nincs!
  Nem lágerekbe,nem munkatáborokba hanem közösségekbe kell őket kényszeríteni!
  Aztán végezetül amiben a nagy többséggel szintén egyet értek.
  A megélhetési népszaporításuk finanszírózását sürgösen abba kell hagyni!
  (Még hogyha a mindenkori hatalmonlévőknek ez is a legkényelmesebb megoldás)”
 • 47. LAZA 2011. március 29. 11:54
  „Hát akkor előszőr amivel egyetértek az előttem megnyilvánulók többségével:
  Minden ilyen felzárkoztatásra,egyéb támogatásokra forditott pénz legtöbbször úgyan abba a zsebekbe vándorol.
  Jól ki van ez találva! Előre.
  Különitsünk el pénzt a fogyatékosoknak,a romáknak,a csőkkent munkaképességüeknek etc.etc.etc.
  Aztán már szerveződnek is azok akik erre jól felkészültek és jól lenyúlják ezeket az összegeket.
  Most nem részletezem,hogy kik is ezek.(a nagy többség úgyis tudja)
  Hanem amiről a cikk valójában szólna.
  Biztosan sokan nem fognak velem egyetértteni de valamit igen is tenni kell mert a cigánykérdés a társadalom egyék legégetöbb problémája.
  Ja,az írtsük ki őket javaslatok egyszerüenn elvetendők!
  A cigányok asszimilációjának már volt egy igen is kevező időszaka:
  A sokak által több ok miatt jogosan kritizált átkos rendszer.
  Miért is?
  Azért mert volt lehetőségük a beilleszkedésre.
  A rengeteg vállalat felszívta a munkaerőtés ott a közösségekbe kerülve nagyon sokan közülük igen is akartak és tudtak alkalmazkodni.
  A szorgalmas cigányokat igen is befogadták a közösségek.Többségükben az Ő gyerekeik képviselik a jelenlegi cigányértelmiséget.
  Akkor a fegyveres testületekről a köv.”
 • 46. okostojas007 2011. március 29. 09:16
  „kutyából lehet szalonnát ...??????????????”
 • 45. Csetneky 2011. március 29. 09:13
  „Ha rájuk is ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a többi rendőrre,akkor felesleges pénzkidobás a felszerelésük. Arra a néhány napra minek? Ha viszont nem azonosak a feltételek, akkor meg azért nem jó.”
 • 44. norbi29 2011. március 28. 23:30
  „végül is lehet hogy támogatni kéne

  mert se bilincs nem lesz
  se a rendőrautónak kereke csak 6 tégla , igy nyugodtan lehet azt csinálni amit akar az ember :)))
  költjük a százmiliókat hogy integráljuk őket, miközben ők nem is akarnak
  ha akartak volna több 100 év alatt már rég megtehették volna

  ez megint egy kis réteg aki ebből hasznot húz az probálja ráeröltetni a többire, hogy azek mennyire akárják hogy befogadják őket

  se ők nem akarják, se én

  maradjanak ott ahol vannka
  (tisztelet a kivételnek)”
 • 43. rommel 2011. március 28. 23:22
  „HÁT EZ ÉRDEKES !
  MAJD MEGLÁTJUK MI LESZ A VÉGE !
  DE HA BEJÖN AKKOR ÉN TÁMOGATOM .”
 • 42. machers 2011. március 28. 22:52
  „40. kolombela 2011.03.28. 22:30
  Sajnos így van!”
 • 41. SC 2011. március 28. 22:45
  „Jájj,dé rasszistákoknácikok vagytok:-)”
 • 40. kolombela 2011. március 28. 22:30
  „39. machers 2011.03.28. 22:27
  "Feléled a Fekete Sereg."
  teljesen igazad van, csak annyiban különbözik Mátyás dicső Fekete Seregétől, hogy ezek az ország szétverésére alakultak.”
 • 39. machers 2011. március 28. 22:27
  „Feléled a Fekete Sereg.”
 • 38. kolombela 2011. március 28. 22:21
  „37. Oyagun 2011.03.28. 21:05
  Kapaszkodj meg, már most vannak cigány rendőrök. A Facebook-on "lájkolhatod őket, ha akarod, elég sokan pózolnak a fegyverükkel.
  Eddig machetével és szamuráj karddal rajoskodtak, mostanra már szolgálati pisztoly van a kezükben, holnapra pedig géppisztolyt és golyószóróval fognak pózolni a rajcsávók és csajok.”
 • 37. Oyagun 2011. március 28. 21:05
  „annobon - "rablóból lesz a legjobb pandúr"!

  Na hagyjuk már, ezt az ócska, röhejes közhelyet, ha így gondolod, akkor bele se merek gondolni, hogy a barátnőd , esetleg feleséged mi most, vagy mi volt, mert ugye van ilyen mondás is, hogy a " ku..vából lesz a legjobb feleség"
  Ami persze szintén egy ócska nagy klisé.
  A véleményem az egészről annyi, hogy az egész egy nagy médiahecc, semmi más , csak, hogy terítéken tartsák ezt az egyenlőség maszlagot. Szerintem soha egyetlen egy cigány sem fog rendőrnek állni, egyszerűen azért mert arra is alkalmatlanok, nem tudnak alkalmazkodni és szigorú szabályrendszer szerint élni. Ha tévednék és mégis alakul " romahadtest", akkor az isten irgalmazzon minden magyarnak, mert azt is elveszítjük amink eddig volt. Persze, csak ha hagyjuk...”
 • 36. dünnyögő 2011. március 28. 20:55
  „Én már láttam olyat is, hogy nem roma és még sincs érettségije.
  A rendőrség nem itt süllyed el, hanem a rákényszerített bürokrácia mocsarában.”
 • 35. kleopatra 2011. március 28. 20:18
  „de kell érettségi, de a kinai piacon mindent árulnak”
 • 34. Jánosi 2011. március 28. 20:14
  „Nem kell véletlenül minimum érettségi a rendőrnek?”
 • 33. gáborgábor 2011. március 28. 19:06
  „ÚR ISTEN!! HOVÁ SÜLLYED MÉG A RENDŐRSÉG????????????????”
 • 32. klotzild 2011. március 28. 17:11
  „ez nagyon tetszett és igaz: "nem előítélet, hanem tapasztalat"”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elesett biciklijével, csatornába fulladt az 53 éves férfi

Feltehetően elesett a biciklijével, majd az út menti csatornába fulladt egy férfi Mórahalom… Tovább olvasom