Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Robog a számítógépvásárlási program

Fontosabb tudnivalók a sulinetről >>
1. Miért érdemes igénybe venni a Sulinet Expressz kínálta lehetőséget?
Mert minden igényjogosult a személyi jövedelemadó adóalapját csökkentheti a vásárlás adóévében a számítástechnikai eszköz megszerzésére (vásárlására, bérlésére) fordított összeggel legfeljebb 60.000 Ft mértékig. Megtakaríthat évi 60.000 Ft-ot!

2. Kik vehetik a Sulinet Expressz által kínált lehetőséget igénybe?
– pedagógusok (óvodapedagógusok, tanítók, általános iskolai és középiskolai tanárok),
– egyetemi, főiskolai oktatók,
– igazolt jövedelemmel rendelkező egyetemisták, főiskolások,
– közoktatásban részt vevő (általános iskola, középiskola, nappali rendszerű felsőoktatási intézmény) gyermekek szülei,
– felnőttképzésben részt vevők (oktatók és tanulók).

3. Részletesen kik az adókedvezményre jogosultak?
A diákok szülei (vagy eltartók), akik gyermeküket saját háztartásukban nevelik, és a gyermek nappali rendszerű iskolai oktatásban vagy a felsőoktatásról szóló törvényben felsorolt felsőoktatási intézményben hitelesített iskolai rendszerű első alapképzésben vesz részt, ha a számukra a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzéséről készült számla (számlák) kiállításának időpontjában gyermekük valamelyik nappali rendszerű iskolai nevelést-oktatást folytató, OM-azonosítóval rendelkező általános iskolával, szakiskolával, középiskolával vagy gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézménnyel tanulói, vagy a követelménynek megfelelő felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban állt.


A hallgatók, akik a felsőoktatási törvényben felsorolt felsőoktatási intézményben akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vagy főiskolai, egyetemi szintű alapképzésben, szakirányú továbbképzésben vagy doktori képzésben vesznek részt, függetlenül attól, hogy tanulmányaikat milyen oktatási formában végzik, ha a számukra a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzéséről készült számla (számlák) kiállításának időpontjában valamelyik felsőoktatási intézménnyel a hallgatói jogviszonyuk fennállt és van adóköteles jövedelmük.


A pedagógusok, akik – az intézmény fenntartójától függetlenül – OM-azonosítóval rendelkező közoktatási intézményekben, továbbá az állami vagy önkormányzati fenntartású, valamint a nem állami fenntartású, működési engedéllyel rendelkező gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatot ellátó intézményekben (pl. gyermekotthonban) pedagógus munkakörben alkalmazottak, továbbá az ezekben az intézményekben vagy a képzésre kötelezettek ellátása terén szakmai feladatot ellátó vagy pedagógiai munkát közvetlenül segítő pedagógus-szakképzettségű egyéb alkalmazottak, ha a számukra a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzéséről készült számla (számlák) kiállításának időpontjában valamelyik, ebben a bekezdésben felsorolt intézmény alkalmazásában álltak.


Az oktatók, akik – az intézmény fenntartójától függetlenül – a felsőoktatási törvényben felsorolt felsőoktatási intézményekben vagy az OKÉV nyilvántartásában regisztrált felnőttképzési intézményekben (beleértve a munkaerő-fejlesztő és -képző központokat is) oktató munkakörben alkalmazottak, ha a számukra a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzéséről készült számla (számlák) kiállításának időpontjában valamelyik intézmény alkalmazásában álltak.

4. Meddig tart a Sulinet Expressz-program?
Jelenleg az illetékes minisztériumokkal kötött I. Pályázat keretszerződése alapján a nyertes cégek 2 évig, 2005. június 30-ig forgalmazhatják pályázatnyertes termékeiket a Sulinet Expressz-program keretében.

5. Mekkora a Sulinet keretében igénybe vehető támogatás mértéke?
Az érvényben lévő idevonatkozó jogszabályok alapján egy magánszemély (adóalany) által egy évben igénybe vehető adókedvezmény összege nem haladhatja meg a 60.000 Ft-ot.
6. Bármilyen számítástechnikai eszköz megvásárlása esetén jár a kedvezmény?
Nem, csak a nyertes szállítók – mint például a Szintézis Informatikai Rt. – pályázatnyertes ajánlatában szereplő termékek közül választhat.
7. A támogatás csak vásárlás esetén vehető igénybe?
Nem, a támogatás vásárlásra (készpénzes és áruhitel), valamint bérleti konstrukcióra is érvényes.
(Bérlet esetén akár 3 éven keresztül évi 60.000 Ft kedvezmény érvényesíthető.)
8. Mi történik abban az esetben, ha az igényjogosultság megszűnik a vásárolt eszközök törlesztésének ideje alatt?
Az igényjogosultság megszűnésével a kedvezményt már nem veheti igénybe.

9. Milyen formában kapható meg a támogatást?
A támogatás keretében az adóévben az összevont adóalap adójának csökkentésével, ill. visszaigénylésével, a hiteles számla alapján.

10. Van lehetőség arra, hogy egy gyermek után mindkét szülő igénybe vegye a támogatást?
Igen, mert Magyarországon nem családi, hanem személyi jövedelemadó-rendszer működik. A jogszabály alapján mindkét szülő (külön-külön is) igénybe veheti az adókedvezményt, azonban a szülők a fenti adókedvezményüket egy termék megszerzéséhez nem vonhatják össze.

11. Ha az igényjogosultság alapján elméletben több jogcímen – pl. pedagógus és szülő – is kaphatnék támogatást, akkor van-e erre lehetőségem?
Igen, de az összevont kedvezmény együttes összege sem haladhatja meg egy adóévben a 60.000 Ft-ot.

12. Mivel igazolhatom az igényjogosultságomat, illetve hol állítják ki ezeket az igazolásokat?
A formanyomtatványok – magyarázatokkal együtt – megtalálhatóak és kinyomtathatóak a http// www.szintezis.hu/sulinet című honlapon és a Szintézis Informatikai Rt. boltjaiban. Az igazolásokat a megfelelő közoktatási, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, felnőttképzési, felsőoktatási intézmények állítják ki

13. A vásárláskor szükséges-e igazolni az igényjogosultságot?
Az igényjogosultságot a készpénzes vásárláskor nem, csak az esetleges adóellenőrzés során kell igazolni.
(Kivételt képezhetnek azok a vásárlási konstrukciók és ezekhez kapcsolódó hitelbírálatok, melyeknél a pénzintézet – saját hatáskörben – kérheti a jogosultság igazolását.)
(Bővebb információ a szintezis.hu weboldalakon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futótűzszerűen terjed a SoBig féregvírus

Új számítógépes vírus, a SoBig nehezíti meg több napja az internetezők életét szerte a világon.… Tovább olvasom