Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Rendőrök vezették el a tiltakozókat a Szabadság térről

Egyenként távolították el a rendőrök a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű építési területéről kedd délután azokat a demonstrálókat, akik a német megszállás áldozatainak emlékműve megépítése ellen tiltakoztak.
Az intézkedésre azt követően került sor, hogy az emlékmű kivitelezőjének kérésére a VIII. kerület jegyzője hétfőn birtokvédelmet rendelt el a területre.

A birtokvédelmi határozat hírére már kedd hajnalban gyülekezni kezdtek a szoborállítás ellenzői a munkaterületen; a rendőrök délután, nem sokkal három óra után kezdtek el intézkedni. Ekkor mintegy ötven, a készenléti rendőrség állományába tartozó egyenruhás jelent meg a Szabadság téren. Az akció vezetője a munkaterületen ülő demonstrálókhoz lépve ismertette a birtokvédelemre vonatkozó jegyzői határozatot és felszólította a tiltakozókat, hogy önként hagyják el az építési területet.

Mivel a demonstrálók a harmadik felszólítást követően sem engedelmeskedtek, a rendőrök egyenként a munkaterületen kívülre vitték a tiltakozókat. Ezután igazoltatták a tüntetőket, illetve közölték velük, hogy birtokháborítás miatt szabálysértési feljelentést tesznek velük szemben.

A munkaterületről összesen 23 tiltakozót vittek ki az egyenruhások, miközben a demonstrálókkal szimpatizálók hangosan éljenezték a tiltakozókat. Azt kiabálták: "demokráciát, demokráciát".

Rendőrök vezették el a tiltakozókat a Szabadság térről - az MTI felvételei.

A demonstrálók kifogásolták, hogy az akciót vezető rendőrtiszt csupán ismertette velük a jegyzői határozatot, ám semmilyen hivatalos dokumentumot nem mutatott fel. Ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy elhamarkodott a rendőri intézkedés, mert 15 napon belül fellebbezéssel lehet élni a közigazgatási döntéssel szemben. A tiltakozók között volt Mécs Imre egykori szabad demokrata, majd szocialista országgyűlési képviselő és felesége, Magyar Fruzsina dramaturg, továbbá több holokauszt-túlélő is.

Mécs Imre a rendőri intézkedés után újságíróknak azt mondta: a nemzet becsületét védik a tiltakozók, és a rendőrségnek meg kellett volna tagadnia "az emberi jogokat sértő intézkedést". Közölte, hogy az európai emberi jogi bíróságnál is panaszt fognak tenni az intézkedés ellen, mert a rendőrségnek nem lehet demokráciaellenesen viselkednie. Jelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan találkozik Angela Merkel német kancellárral, amikor szerinte minden bizonnyal szóba kerülnek a történtek.

Suchman Tamás, a Horn-kormány volt minisztere úgy fogalmazott, hogy őt a 70 évvel ezelőtt történtekre, a holokausztra emlékezteti a mostani rendőri intézkedés, az, hogy zsidókat távolítanak el egy helyről rendőri erőszakkal. Úgy vélekedett, az emlékmű, amennyiben felépül, az európai szélsőjobboldal zarándokhelyévé válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér László: 2010 óta új utat jár Magyarország

"Megmentettük az összeomlástól az államot, és újra a polgárok, a nemzet szolgálatába állítottuk" – hangoztatta Kövér László Kiskunfélegyházán. Tovább olvasom