Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Portugália önti formába a német elnökség reformszerződését

Mától lép hivatalba az Európai Unió új soros elnöksége. Portugália Németországot váltja, és a fő feladata a közösség alkotmánya helyébe lépő reformszerződés elfogadtatása lesz.
Az új uniós szerződés elvi alapjait kegyetlenül fáradságos munkával a német elnökség, és személy szerint Angela Merkel teremtette meg. Hogy a szóbeli megállapodásból megszülessen az úgynevezett reformszerződés, nos ez a portugál elnökség feladata, és ez nem lesz egyszerű munka.

A munkát főként az nehezíti, hogy a német elnökség utolsó óráiban asztalra tett dokumentumtervezet tele van lábjegyzetekkel. Ha ugyanis egy állam elért egy szövegmódosítást az alkotmányhoz képest, azt azonnal lábjegyzetekkel látták el, ami azonnal ellensúlyozza a kialkudott módosítást. Például Nicolas Sarközy kihúzatta a torzulásmentes piaci versenyt, mint célt, erre a lábjegyzetbe a többi állam követelésére betették, hogy azért a versenyszabályok ugyanúgy érvényben maradnak, mint eddig. És ez csak egy a számos példa közül.

Ami pedig a csúcs résztvevőinek memóriáját illeti: Kaczynsky lengyel elnök másképp emlékszik a szavazati rendszerről szóló elvi megállapodásra, mint a többi 26 állam- és kormányfő. Vagyis a keserves politikai vita újra kezdődik szeptemberben, amikor a nyári szünet után érdemben munkához lát a kormányközi konferencia. Ezt kell majd irányítani a portugál kormányfőnek. Vagyis holtpont esetén neki kell új javaslattal előállni. Békíteni, nyugtatni, vagy ahogy azt Angela Merkel is megtette, fenyegetéssel élni, ha nincs más eszköz. Persze kérdés, hogy a 10 milliós Portugália miniszterelnökének lesz-e akkora tekintélye, mint a 82 milliós Németország kancellár asszonyának.

Iván Gábor a reformszerződés létrehozásán kívül fontosnak nevezte azt is, hogy elkezdődik a 2008-2009-es költségvetés felülvizsgálatának az előkészítése. A szakállamtitkár szerint nem változnak a számok. 2013-ig van költségvetés, a vita leginkább a 2014-től esedékes büdzséről szól. A mezőgazdaságra és a kohézióra költik uniós szinten a legtöbbet. Előbbiről várható nagy vita - tette hozzá Iván Gábor.

- A kohéziós politika vonatkozásában talán nagyobb az egyetértés a tagállamok között a tekintetben, hogy az alapszerződésekben foglalt célokat, nevezetesen a fejlődésben lemaradt régiók, illetve tagállamok támogatását biztosítani kell. Ez a fajta szolidaritás én azt mondom, nem fog megkérdőjeleződni. Sokkal nagyobb vita várható természetesen a közös mezőgazdasági politika vonatkozásában, ahol a nettó befizető országok egy olcsóbban megvalósítható politikát látnának szívesebben.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratják az őszi búzát

Péter-Pál az aratás kezdetének hagyományos napja. Idén mennyiségében és minőségében közepes… Tovább olvasom