Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Pedagógusnap - Szakszervezetek tüntettek a kormány oktatási reformprogram

Több ezer pedagógus demonstrált a kormány oktatási és szakképzési reformprogramja ellen az országos pedagógusnapon, vasárnap Budapesten, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szalay utcai épülete előtt; a tiltakozók a szeptemberi iskolakezdésre országos sztrájkot is kilátásba helyeztek. A megmozdulásra az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek pedagógusok, szakszervezeti tagok, akik a képviselői irodaház melletti Olimpiai parktól indulva a Széchenyi rakparton át, a Kossuth tér érintésével vonultak a minisztérium elé, ahol petíciót adtak át az oktatási államtitkárságnak.

Öt közoktatási szakszervezet különböző zászlói mellett a tiltakozók transzparenseket tartottak a magasba, amelyekre – többek között - azt írták: "Elegünk van Hoffmann meséiből!", "Lázár, kelj fel és menj!", "Éljen a kormány – közmunkából és szociális segélyből!", "Demokráciát – most!".

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az épület sarkánál felállított színpadon azt mondta: nem akarják, hogy róluk, nélkülük döntsenek, és nem tudják tovább tolerálni, hogy csak négyévente, a választásokkor legyen fontos a közoktatás és a pedagógus.

A Fidesz választási kampányában elhangzottakat idézve úgy fogalmazott: egy évvel ezelőtt azt mondták, a pedagógust meg kel becsülni, biztosítani kell az értelmiségi létet, "de az értelmiségi életmódhoz, ha tetszik, ha nem, pénz kell". A PDSZ elnöke kijelentette: ha nem jutnak megegyezésre a kormánnyal, el kell gondolkodniuk, hogy ősszel, a tanévkezdéskor sztrájkoljanak jogaik érvényesítése érdekében.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) elnöke arról beszélt, ma a pedagógusnap nem az ünneplésről szól, a tanárokat a bizalmatlanságot érintő érzés veszi körbe, gondolataikat a pénztelenség, az állásvesztés lehetősége, az oktatásba való beavatkozások uralják.

Megjegyezte: az elmúl húsz évben minden kormány fontosnak tartotta az oktatás prioritását, de sokszor reformprogramjainak kifutási időt sem adott, úgy változtatott saját, vagy az előző kormány elképzelésén, hogy hatását nem értékelte. Ezért elfogadhatatlannak tartják, hogy a szakképzést a kormány kiszervezze a közoktatás rendszeréből - tette hozzá. Az MKSZSZ vezetője fontosnak nevezte a szociális társadalmi konzultáció intézményét, de azt hangsúlyozta, az oktatásra vonatkozó egyetlen kérdésre adott válasz nem helyettesítheti a szakma érdekeit.

Egy szülő a színpadon arról beszélt: nem a közoktatás, a magyar demokrácia van válságban. Azt követelte, az oktatási államtitkárság az oktatási hivatalon keresztül semmisítse meg az önkormányzatok iskolabezárási határozatait, a kormányzó pártszövetség vezetői pedig tegyenek meg mindent az ingatlancélú manőverezések megakadályozására, a közoktatási reformról pedig haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a diákok, a szülők és a tanárok bevonásával.

Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy tíz év alatt 40 százalékkal csökkent a reáljövedelmük, kötelező óraszámuk pedig 20 százalékkal nőtt. Elvontak sok álláshelyet, az adminisztratív feladatokat is a tanároknak kell elvégezniük.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt hangsúlyozta: ma csak államtitkársági szinten, erősen csökkentett létszámmal és költségvetéssel foglalkozik a kormány a közoktatással, "nem szánt önálló tárcát" ennek a területnek, ezért hangjuknak a miniszterelnökig kell eljutniuk. Azt hangoztatta: ne Matolcsy György mondja meg, mennyi legyen a pedagógusok kötelező óraszáma. Az rossz irány, ha az oktatásra csak úgy tekintenek, mint egy költségvetési kiadásra, nem pedig olyan befektetésként, amely megtérül. Galló Istvánné látszatintézkedésnek nevezte, hogy a kormányzat csak néhány kiválasztott iskolaigazgatónak küldött levelet a közoktatás átszervezésével kapcsolatos kérdések megválaszolására. Véleménye szerint ez csak azt a célt szolgálja, hogy "saját elképzeléseit igazolni lássa".

A szakszervezetek nevében Muity Mária, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének titkára egy, a kormánynak címzett petíciót adott át az oktatási államtitkárság egyik munkatársának. A dokumentumban a tíz százalékos béremelés mellett azt követelik, hogy az oktatási intézmények fenntartásáról, finanszírozásáról ne a kormányhivatalok, hanem a fenntartók döntsenek, így a munkáltatói jogkörökről, a pedagógusok munkaidejéről, a kötelező óraszámról, a bérezésükről és a juttatásaikról se nélkülük döntsenek. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a kormány csökkenteni akarja a tankötelezettség idejét, illetve a felsőoktatási hallgatók számát.

A pedagógusokkal zsúfolásig megtelt Szalay utcában a szervezők azt közölték, hogy a megmozduláson több mint tízezren vettek részt. A demonstráció közben bejelentették, hogy a meteorológiai szolgálat narancssárga riasztást adott ki, és veszély esetén merre lehet biztonságosan elhagyni a helyszínt. A közlés után néhány perccel hatalmas eső érkezett, de a résztvevők ennek ellenére a Parlament melletti utcában maradtak, és hallgatták a szónokokat.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Sagittarius 2011. június 07. 08:38
  „Figyelem!
  Újabb klónjaim bukkantak fel, ezért kérek mindenkit, figyeljetek a nicknév pontosságára.
  Mivel csak az igazán nagy márkákat hamisítják, némi büszkeséggel tölt el, hogy ugy 2 hét alatt már ez a 3. klónom! Egyben viszont a készítőjük "emberi" mivoltját is hűen tükrözi! Na ilyenek vannak közöttetek, és ezek próbálnak minket jómodorra, és tisztességes emberi viselkedésre okítani!

  Ezek nem én vagyok:
  "sagitarius"
  "seggitarius"
  "sagittarius"”
 • 39. Túrabakancs 2011. június 06. 23:43
  „Madarász! /37/
  ..."Szerintem ennél a mutyi bagázsnál bármi jobb lett volna..."
  Ezt nem értem! A Fideszre mindent lehet mondani, de azt hogy mutyiznak,
  azt szerintem nem! /egyelőre legalábbis nem/ Az hogy határozottak egy
  kis arroganciát alkalmazva azt igen, de állítólag ezt akarták az emberek
  a választásokkor, persze nem a baloldali szavazók. Nagy a baj az országban,
  ehhez kell egy kis tempó, nem lehet minden aprósággal egyeztetéseket időt
  elvesztegetni, viszont a finomításokat azért sok esetben megejtették eddig.
  Médiatörvény, Alkotmány stb... KIkérték az emberek véleményét, most is
  ugyebár folyamatban van pár ilyen kezdeményezés, tehát nincsen diktatúra
  mint ahogy sokan láttatni szeretnék ezt a víziót. Szerintem.”
 • 38. Túrabakancs 2011. június 06. 23:38
  „Madarász! /37/
  Értelemszerűen azzal semmi gond nincsen ha valaki balos érzelmű, viszont
  az írásommal csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a tüntetéseken
  való részvétel és az összefogásuk a mostani kormánnyal és intézkedéseivel
  szemben ezzel arányosak. Bár a már általam előzőleg említett indokuk az
  Orbáni kormánnyal szembeni ellenérzéseik végett, enyhén meglepőek voltak.
  Hogy jobb lenne a régi vezetőkkel? Ők nagyrészt adót emeletek, ezzel próbálták
  a hiányt ellensúlyozni, a mostaniak viszont az átalakításban látják a megoldást,
  igaz ez sok ellenérzést vált ki azokból, akik érintettek ebben. Válságban
  nincsen jó megoldás, csak kicsit rosszabb. A forint erős, ez már javulás, ráadásul
  felértékeltek ma bennünket a pénzügyi elemzők, ez már eredmény, még ha
  az átlagember ebből egyelőre semmit sem észlel. Ahogy szoktam írni: türelem...
  bár ez sokaknál elfogyott sajna! Ők voltak a csodavárók...”
 • 37. Madarász 2011. június 06. 23:18
  „35. Túrabakancs 2011.06.06. 22:38
  A tanárokra azt mondani hogy komcsik lennének az
  egy kicsit erős és túlzó, viszont az számomra tény,
  rengeteg köztük a balos érzelmű, az MSZP-re szavazó
  egyén. Tehát közel sem mindegyik!! Van alkalmam többször
  tanárokkal /Ált. Isk./ beszélgetni, és bizony 2010, áprilisában
  még sokuk a Gyurcsány-Bajnai féle "csoportulásban" látta a
  magyar jövőt. Innentől kezdve számomra no comment... Még
  indokokat sem említettek hogy miért, csak a bányákkal voltak
  elfoglalva, meg Orbán mosolyával. Ennél azért többet kellene
  érvéként elmondaniuk. Legalábbis akikkel beszélgettem.

  Ez miért baj? Valószínűleg jobban jártunk volna... Szerintem ennél a mutyi bagázsnál bármi jobb lett volna...

  De nekem azzal semmi bajom, melyik milyen pártállású, inkább a felkészültségükkel van baj.”
 • 36. Sagittarius 2011. június 06. 22:56
  „Hát pontosan ez az! - és pontosan tudom, hogy így van! - és ilyenek, ennyi ésszel nevelik a gyerekeinket, a jövő generációját! Hajmeresztő!”
 • 35. Túrabakancs 2011. június 06. 22:38
  „A tanárokra azt mondani hogy komcsik lennének az
  egy kicsit erős és túlzó, viszont az számomra tény,
  rengeteg köztük a balos érzelmű, az MSZP-re szavazó
  egyén. Tehát közel sem mindegyik!! Van alkalmam többször
  tanárokkal /Ált. Isk./ beszélgetni, és bizony 2010, áprilisában
  még sokuk a Gyurcsány-Bajnai féle "csoportulásban" látta a
  magyar jövőt. Innentől kezdve számomra no comment... Még
  indokokat sem említettek hogy miért, csak a bányákkal voltak
  elfoglalva, meg Orbán mosolyával. Ennél azért többet kellene
  érvéként elmondaniuk. Legalábbis akikkel beszélgettem.”
 • 34. Sagittarius 2011. június 06. 22:32
  „Jaaah, hogy xarból nem lehet várat építeni??? Pedig ha tudnátok, ez lenne a pedagógusi pálya képlékeny esszenciája! Egy Einstein-nek született gyerekből könnyű olyant nevelni aki kitalálja a relativitás elméletet. Ebben az esetben minek van rátok szükség? Xarból pedig nem tudtok még ti sem Einsteint nevelni, akkor ebben az esetben is minek van rátok szükség???
  Erre vágtok fel? Jobb lenne, ha szépen csendben maradnátok, és ülnétek a meg nem érdemelt babérjaitokon, hiszen ha már csinálni nem tudjátok, legalább tanítsátok a fizetésetekért. Mi meg majd úgy csinálunk, mint ha szükség lenne rátok!”
 • 33. RickCartman 2011. június 06. 22:30
  „31. Sagittarius 2011.06.06. 21:36

  minden munkának megvan a selejtje - nem tanultad meg a gyárban? :-))))”
 • 32. pancser 2011. június 06. 21:50
  „31! Mindig iskolakerülő voltál, nem szeretted a tanárokat már akkor sem. A tanáraidat szidni olyan mint ha a szüleidet szidnád. Menj innen a komcsizásoddal!”
 • 31. Sagittarius 2011. június 06. 21:36
  „Jajj szegények, csak ez a duma jön már ki a könyökemen: " nem vagyok komcsi, sem libcsi, nem is szavaztam senkire, de dögöllön meg a fidesz"! Na ne nézzétek a tisztes dolgozót ennyire marhának! Pláne annak olvasatában, hogy Ti tanárok tanítottatok bennünket is!!! Hát ilyenek lettünk a kezetek nyomán! Amilyen a mosdó olyan a törölköző! Nemde?!”
 • 30. tomka77 2011. június 06. 21:03
  „Vannak olyan igazgatók, akik a pedagógusok jelenlegi kiszolgáltatott helyzetét a fenyegetés, félelemkeltés eszközeként használják, s a szabad véleménynyilvánítás egyenes következményeként az elbocsátást, leépítést helyezik kilátásba. Lehet választani.”
 • 29. RickCartman 2011. június 06. 20:51
  „27. Sagittarius 2011.06.06. 19:59
  Nem számolom...sokan voltunk...( a rendőrség becslése szerint kb. 10 ezer fő). Jó, nem voltunk 2 millióan :DDD, mint anno a Kossuth tériek:DDD számháborúzzunk?

  Lentebb idéztem az államtitkár asszony önéletrajzából...csak kicsit csúsztat: 1981-ben nem volt pedagógus álláshiány, ha elutasították, hogyan vágtak hozzá gyorsan egy előadói állást a minisztériumban - ja, és nem volt kötelező a párttagság akkor sem, csúsztat a szentéletű keresztény nem létező párti asszonyság, akit szívből utáltak igazgatóhelyettessége alatt kollégái (elsődleges forrás). Nos, hát komcsizásra fel, barátom!”
 • 28. machers 2011. június 06. 20:36
  „27. Sagittarius 2011.06.06. 19:59
  Ezt a béremelést a FIDESZ természetesen megszavazta. Ha ezen a vonalon megyünk tovább, akkor még gusztustalanabb volt a FIDESZ általi 2001-es - a választások előtti - köztisztviselői béremelés. Vagy ezt a szociális érzékenységük miatt tették?”
 • 27. Sagittarius 2011. június 06. 19:59
  „Hogy a pedagógusok nagy része még mindig kommunista gondolkodású lenne??? De az ám! Még mindig védeni próbálják a mundér becsületét, mert nem felejtették el, hogy Meggyesi 50% fizetésemelés júdáspénzzel vásárolta meg anno a szavazataikat és a lojalitásukat! Hogy mutassak 1-et aki olyan?? Nézz meg egy fotót a tüntetésükről, és számold meg az összeset akit látsz!”
 • 26. pancser 2011. június 06. 19:42
  „Jó lenne a kommunistázást egyszer és mindenkorra abbahagyani! Nagyon szép hivastás lenne ez a pálya, azért nem akarnak pedagógusok lenni sokan, így én sem mert erre nem lehet családot alapozni. Már induláskor kontraszelekció van, ezt még tetészi a túlkínálat. Szóval valami alapos átforgatás kéne. Persze könnyű azt mondani, próbálja csak meg valaki, mint Orbánék is, azonnal érdeksérelmek, tüntetések, minden változás ellen.”
 • 25. RickCartman 2011. június 06. 19:32
  „segítettem magamon, egyet rögtön találtam (csak nem rá gondoltál te is? :DDD hajrá KDNP:DDD):
  "Pályámat - egyévi fizikai munka után - pedagógusi álláshiány miatt a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban kezdtem előadói, majd főelőadói beosztásban, közben óraadóként tanítottam felsőoktatási intézményekben. 1981-ben sikerült gimnáziumi tanári állást kapnom, ahol igazgatóhelyettes lettem. Az iskolavezetés felé fordult az érdeklődésem. Az igazgatói beosztás elnyeréséhez ekkor szükséges volt párttagságot vállalni, ezt a kényszerű kompromisszumot megkötöttem, párttisztséget nem viseltem, 1988-ban kiléptem."
  Na vajon kiről van szó???? Muhhahahaha:-)))”
 • 24. machers 2011. június 06. 19:32
  „22. LordByron 2011.06.06. 18:56
  "Sajnos Magyarországon a pedagógusok egy jó része még mindig a kommunista gondolkodás rabja."
  Ez konkrétan miben mutatkozik meg szerinted?”
 • 23. RickCartman 2011. június 06. 19:03
  „22. LordByron 2011.06.06. 18:56

  Sajnos Magyarországon a pedagógusok egy jó része még mindig a kommunista gondolkodás rabja

  Egyet mutass:D”
 • 22. LordByron 2011. június 06. 18:56
  „Sajnos Magyarországon a pedagógusok egy jó része még mindig a kommunista gondolkodás rabja, és ennek megfelelően tanítanak, már ha azt tanításnak lehet nevezni. Ezekre a pedagógusokra én nem mondanám, hogy az ország fejlődését segítik. Sőt, inkább gátolják. És a tanárok ne várjanak el pénzt azért, amiért nem dolgoznak meg. Mert fel vannak háborodva, hogy nekik kell elvégezni az adminisztrációt, csak az igazság az, hogy nem végzik el. A tanárok minden pluszfeladatért, azért is ami a munkakörükbe tartozik, plusz pénzt kapnak: ilyen pl. az érettségi felügyelet, vagy az országos kompetenciamérés alatti felügyelet. Viszont dolgozni meg lusták, amikor csak lehetőségük van rá, nem tanítanak, ellógják a saját óráikat, negyed órákat késnek minden tanóráról. Ennyit a tüntetés jogosságáról...”
 • 21. gjozsi88 2011. június 06. 17:22
  „pancser!
  Olvasgasd vissza miként érveltetek a gyurcsányi oktatási reform ellen......miként igértétek meg, hogy újra nyitjátok a kisiskolákat!
  Pont az ellenkezője mentén érvelsz.......pedig már akkor tudtuk hány gyerek van!!!!”
40 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felakasztotta magát egy hajéktalan

Valószínűleg öngyilkos lett az a hajléktalan férfi, akinek a holttestére vasárnap a nyílt utcán… Tovább olvasom