Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Pécs önkormányzata 2,76 milliárd forint hitelt vesz fel

Öt éves futamidővel 2,76 milliárd forint hitelt vesz fel Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a működés finanszírozására tárgyalásos közbeszerzési eljárásban.

A kiválasztott pénzintézettől a szerződés kötést követően az önkormányzat egy összegben veszi fel a hitelt. Ingatlanfedezetet az önkormányzat nem ad, fedezetként a költségvetési elszámolási számlán rendelkezésre álló pénzt biztosítja - olvasható a részvételi felhívásban. A forinthitel futamideje 60 hónap egy év türelmi idővel.

Az önkormányzat a 2011. évi költségvetése - a honlapon olvasható közgyűlési határozat szerint - az átmeneti finanszírozási problémák megoldására hétmilliárd forint folyószámla-hitelkeret megnyitását és egymilliárd forint beruházási hitel felvételét irányozza elő. Ezen felül van az 2,71 milliárd forint, ami a költségvetési előirányzat szerint rövidlejáratú hitel lenne.

Ez az összeg forintra megegyezik a közbeszerzés tárgyában megnevezett 60 hónap futamidejű hitel összegével. Pécs adósságállománya 34,1 milliárd forint volt 2009 végén az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentése szerint. Március végén Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára egy nyilvános tanácskozáson azt mondta, hogy a tervek szerint a jövőben az önkormányzatok az Államadósság Kezelő Központon (ÁKK)keresztül vehetnek majd fel hiteleket, hogy azok olcsóbbak és a költségvetés számára átláthatóbbak legyenek. Ezt annak kapcsán mondta az államtitkár, hogy az önkormányzati szektor 0,9 százalékos deficitje miatt nem teljesült 2010-ben a 3,8 százalékos GDP arányos államháztartási hiány, hanem 4,2 százalék lett.

Nemzetgazdasági Minisztérium április elején rámutatott, hogy az önkormányzatok 150 milliárd forintos negyedik negyedévi hiánya miatt nem teljesült a tavalyi 3,8 százalékos hiánycél. A minisztérium még decemberben is 190 milliárd forintra becsülte az önkormányzatok éves hiányát, mivel az első három negyedévben még 97 milliárdon állt. Az egész éves önkormányzati deficit pedig 247,7 milliárd forintra ugrott tavaly pénzforgalmi szemléletben. A PricewaterhouseCoopers (PwC) könyvvizsgáló és tanácsadó szerint az önkormányzati szektor adóssága 1.462 milliárd forint volt 2010. végén és az idén várhatóan 370 milliárddal növekszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos járhat Hódmezővásárhely és Szeged között

A Hódmezővásárhely és Szeged közötti villamos megvalósíthatósági tanulmányára írt ki nyílt… Tovább olvasom