Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Parlament előtt a területrendezési és az építési törvény

A belügyminisztérium honlapján korábban megjelent építési törvény módosítás indoklása még kitért arra, hogy azért kellett a közterületen végezhető tevékenységeket felsorolni, hogy ott élni és aludni ne lehessen, a hétfőn parlament elé került törvényjavaslat indoklásában ez már nem szerepel, de az új szabályok ugyan azok.

A javaslat szerint a közterület rendeltetése: a közúti közlekedés biztosítása (út, járda stb.), kikapcsolódás, szórakozás, sport, szabadidő eltöltése, felvonulás, gyülekezés biztosítása, szobor elhelyezése, emlékhely kialakítása, közművek elhelyezése. Önkormányzati rendelet a település belterületének ezektől eltérő - engedély vagy megállapodás nélküli - használatát szabálysértéssé nyilváníthatja.

Ez a szabály teremti meg a lehetőségét annak, hogy a közterületen lakó, alvó hajléktalanok ellen fellépjen a hatóság. Amennyiben a helyi önkormányzat a rendeltetéstől eltérő közterület-használatot szabálysértéssé nyilvánítja, akkor a hajléktalanok bírságolhatók is.

A módosítás - egy joghézagot kitöltve - definiálja a szabálytalan építést. A kötelező építési szabályok megsértésével, illetve az engedély nélkül végzett építés tartozik ebbe a körbe.

A javaslat megteremti az egységes elektronikus közmű- és nyomvonalas építmény-nyilvántartást. Az alapvető közművek kerülnek bele ebbe a nyilvántartásba, és ezzel csökken a veszélye, hogy azokat - nem tudva a létezésükről - elvágják, megrongálják. Az elektronikus közmű-nyilvántartás ugyanis nyilvános lesz.

Olvasóink írták

  • 2. szocdem 2010. október 05. 15:30
    „A hajléktalan üldöző törvények ellen a szocdem párt tiltakozott Orbánnál. Rá se bagóztak.

    Persze az önkorik nyomban támadásba lendülnek majd, lakás helyett börtönbe küldik azokat, akiket éppen nekik kellett volna megvédeni a hajléktalanságtól!!!!!

    Undorító! Ez egy szocirasszista elmebeteg törvény elmebetegeknek.. Mikor szakadunk már le Azerbajdzsánról?”
  • 1. janika 2010. október 05. 07:04
    „No eddig az volt,hogy a jó minőségű termőföldeket átminősítették ipari területté és így már eladhatták, akár külföldinak is. Most meg min is spekulálnak? Hát már nem élég, hogy alakosság háta mögött egyezkedik a képviselet és a maffia a lakosság kizákmányolására?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világversenyen győztes tenyészkutyákat loptak el Tiszafüredről

Milliós kár érte azt a tenyésztőt, akinek két világverseny-győztes kutyáját lopták el a hétvégén… Tovább olvasom