Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Oszkó: a tartalékokból fedezhető az ingatlanadó kiesése

A költségvetés tartalékából fedezhető az ingatlanadó kiesése - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter szerdán az MTI-nek. A pénzügyi tárca vezetője szerint a most kibocsátott 2 milliárd dollár összegű kötvény biztonságot nyújt a következő kormány számára.


Bár az Alkotmánybíróság döntése után néhányszavas javítással alkotmányossá tehető az ingatlanadó, de a választásokig csupán kétszer ülésező parlamentnek erre már nincs elegendő ideje - jelezte a pénzügyminiszter. Ugyanakkor a technikai előkészítés megtörténik, így, ha a választás után összeülő új parlament "józanul kíván dönteni", akkor újra benyújthatja a jogszabályt - tette hozzá.

Az ingatlanadó 50 milliárd forintos bevételi tétellel szerepelt az idei költségvetésben, a kormány "gondoskodni kíván arról, hogy az Alkotmánybíróság döntése a költségvetés egyenlegét ne veszélyeztesse" - magyarázta a pénzügyi tárca vezetője.

Az idei több, mint 200 milliárd forintos összes tartalékból 57 milliárd forint az elkölthető tartalék, ebből az első félévben csak limitált összeget fizethet ki a büdzsé. (A kormány elhatározása szerint 150 milliárdot semmiképpen sem kíván elkölteni.)

Oszkó Péter ugyanakkor azzal is számol, hogy a januári bevételek ismeretében esetleg további zárolásokra kényszerül a kormány, ha a kockázatokat felmérve, a tartalékok elégtelennek bizonyulhatnak. Ezekre a számításokra, illetve lépésekre a következő két hétben kerülhet sor - vonta le a következtetést.

Oszkó Péter sikerként könyveli el a 10 éves dollárkötvény kibocsátást, amelynél 7 milliárd dollárnyi jegyzés érkezett, s ebből 2 milliárd dollárt fogadott el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

"A kibocsátás összegét nem rögzítettük, csak azt jeleztük, hogy benchmark méretű lesz, ami minimálisan egy milliárd dollárt jelent, s azt is deklaráltuk, hogy az ÁKK idei külföldi kibocsátási terve 1,5 milliárd euró, ami több, mint 2 milliárd dollár, így tehát a kibocsátás vagy egy, vagy két milliárd dollár lehet" - rögzítette a pénzügyminiszter.

A kedd esti bejelentés szerint a tízéves futamidejű, kétmilliárd dolláros kötvény kibocsátási ára 99,86 százalék, szelvénye 6,25 százalék, hozamfelára az azonos futamidejű amerikai kincstárjegy felett 2,65 százalékpont lett az árazásban.
 
Oszkó Péter nyilatkozatában nem kommentálta a hozamfelárat, mivel az utóbbi időben kibocsátott görög kötvény euróban történt.

Az MTI számítása szerint a magyar dollárkötvény hozama 6,35 százalék lett, szemben a tavaly júliusi 10 éves lengyel dollárkötvénnyel, amelynél 6,37 százalékkal lehetett számolni, miközben Lengyelország adósbesorolása A mínusz, Magyarországé BBB mínusz, azaz két osztályzattal gyengébb a lengyelnél.

A mostani dollárkötvény kibocsátás Magyarország pénzügyi gazdálkodását biztonságossá teszi, megkönnyíti a következő kormány helyzetét is, mivel az államháztartás külső finanszírozása biztosítottá vált - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.
 
"Az Európai Bizottságtól az elmúlt időszakra most ötöst kapott a kormány, a jövőre nézve pedig feladatokat, illetve jelzéseket a lehetséges feladatokról" - összegezte a brüsszeli bizottság véleményét Oszkó Péter.

Hozzátette azt is, hogy a 2009. évi deficitcél teljesíthetőségének kockázataira az EB folyamatosan figyelmeztette a magyar kormányt, és októberben 4,1 százalékos eredményszemléletű hiány előrejelzést adott 2009-re és 4,2 százalékot erre az évre.

Brüsszelben most úgy gondolják, hogy a tavalyi államháztartási hiány nem haladja meg a GDP 3,9 százalékát, és teljesíthető az idei 3,8 százalékos hiánycél, miközben figyelmeztettek a kockázatokra - közölte a miniszter a bizottság álláspontját.

Oszkó Péter aláhúzta: ha a következő kormány nem tér le erről a fegyelmezett költségvetési pályáról, akkor 2011-ben a bizottság megszünteti a túlzott deficiteljárást, de elvárja, hogy a deficit három százalék alá csökkenjen.

A pénzügyminiszter szerint, ha a következő kormány folytatja a stabilizációs programot és az intézménybeli reformokat, akkor 2011-ben komoly alkupozíciót tud elfoglalni az ERM-2 rendszerbe való belépés érdekében.

Olvasóink írták

 • 8. gjozsi88 2010. január 28. 18:19
  „reális!
  A fideszes önkormányzatok is elszámolnak?
  Pl a csornai, hogy miért bocsátott ki 20 milliárdos kötvényt működésre???”
 • 7. Reális 2010. január 28. 16:52
  „Majd az elszámoltatás után az államkasszába visszakerülő pénz pótolja!”
 • 6. gjozsi88 2010. január 28. 15:13
  „Eva!
  valóSág ahhoz a fideszes táborhoz tartozik, aki azt sem látja, hogy hol verik át!
  Fogalma sincs, hogy az aki átlag körül adózott eddig, annak a jövedelem adó csökkentésből kompenzálták volna az ingatlanadó értékét, azaz ezek az emberek semmivel nem fizettek volna több közterhet, mint eddig!Azok akik nem vagy alig fizettek jövedelem adót, azok ily módon az eddiginél többel járultak volna a közhöz!
  Egyenlőbb lett volna a közteher viselés!
  Most azért tapsol, mert azok, akik nem fizettek elég közterhet ezután sem fognak!!!
  Gratulálunk neki!
  Ha azokhoz tartozik, akik eddig nem fizettek elég közterhet, akkor meg szégyelje magát, mert mint hű fideszes biztosan elment népszavazni és kifejezte a véleményét, hogy a más által befizetett pénzt mire költsük!
  A kibicnek semmi sem drága!
  A fideszesek azok, akiket lehet manipulálni!
  Azt mondja a fidesz, hogy a költségvetés nem tartalmaz valós számokat!
  Ez igy igaz!
  Az erre épített kommunikációjuk azonban az emberek félrevezetése!
  Ugyanis a költségvetés műfaja alapján egy prognozis! Azaz elöre jelzés! Ezért nem is tartalmazhat valós adatokat, mert számtalan befolyásoló tényező az elkészítéskor nem látható!Pl. hány nyugdijas hal meg, milyen lesz a búza átlagtermése, lesz e árviz...stb!
  Azt azonban soha senki nem tagadta, hogy a kormány által az előirt határidőben közzé tett teljesülés számai hamisak lettek volna! Hivatkozni a fidesz is hivatkozik ezekre az adatokra!!!
  Ebből az jön le nekik, hogy a baloldali meg van tévesztve!!!
  No comment!”
 • 5. Eva- 2010. január 28. 11:02
  „4-hez

  ez a városi legenda!

  Ha ugyanis megnézted az emlegetett házakat a vagyonadó APEH kaltkulátorral, azonnal láthattad volna, hogy nem igaz tételesen az amivel riogattak.

  ettől még imádkozz csak!
  Így csökkent a tartaléka az országnak.”
 • 4. ValóSág 2010. január 28. 07:08
  „A nagyon okos Eva-nak üzenem, hogy nem a kevés leggazdagabb embernek kellett volna fizetnie vagyonadót, hanem a Téten, Pannonhalmán, Jánossomorján lakó embereknek, akiknek kétszintes házuk van. Ők ugyanis alapterület, és helyi fekvés miatt bekerültek volna azon kevesek közé, bármilyen állapotú házuk van.
  A vagyonadó kalkulátort - amelyet már nem tudsz kipróbálni - mert gyorsan visszavontak szerint a kisvárosokban élők családi házai több mint dupla összeggel szerepeltek ebben a csodában. Ezeket a házakat a mai piaci viszonyok között 10 millióért is boldogan eladnák. Mivel a 70-es években épültek, kifüthetetlenek, kényelmetlenek, lakhatatlanok, ilyet ma már senki nem vesz meg. Na ezeket a "felsőtizezer" családokat akarták vagyonadóztatni.”
 • 3. reggi 2010. január 27. 21:55
  „a csont elakadt bojtár torkán....amit eva írt...
  kíváncsi lennék, hogy az eu-ban hány országban nincs.
  Nem azért törölte el az AB mert alkotmány ellenes, hanem azért, mert a kiszámítás módja és a bizonyítás és ellenbizonyítás csak az APEH-nek kedvez. Na és, be kell építeni a jogorvoslati lehetőséget, független szakértő max kettő és átlagolni. Aztán mehet....”
 • 2. Eva- 2010. január 27. 21:45
  „de azért elmondasz mindennap egy imát, hogy tűzvész, árvíz földrengés elkerülje az országot a továbbiakban!

  a leggazdagabbaknak megint adtál százezreket!

  nehogy azt hidd, hogy nem nekik kedveztél--te vagy az AB?!

  /merthogy igen kevés ingatlan volt ebben érintve--de megint a leggazdagabbak zsebe maradt érintetlen!
  bravó!”
 • 1. bojtár 2010. január 27. 21:04
  „Oszkó van még pofájuk erről az emberről írni????szégyen és gyalázat inkább látnám a viszkist pénzügyminiszternek mint ezt a embereken családokon átlépő mozambikfejű bohocót.Komolyan mondom mnincs még egy ilyen ország ahola a világ leghülyébb emerei irányítják az országot ez tényleg egy viccország.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bróm ömlött ki egy laboratóriumban Budapesten

Erősen maró és mérgező anyag ömlött ki egy élelmiszeripari cégnél szerdán késő délelőtt a főváros… Tovább olvasom