Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Orbán Viktor szerint az elmúlt száz nap megváltoztatta az országot

A miniszterelnök kedden kormánya első száz napját értékelte. Az elmúlt időszak Orbán Viktor véleménye szerint megváltoztatta Magyarországot. Részletes beszámolót olvashatnak.

Az elmúlt száz nap a miniszterelnök véleménye szerint megváltoztatta Magyarországot. Orbán Viktor kedden kormánya első száz napját értékelve a Professzorok Batthyány Köre rendezvényén hosszan szólt arról, hogy a magyarok szakítottak az utópiák korszakával, az ő politikájuknak pedig az a feladata, hogy "kinyissák a teret a valóság számára". "Éljen a valóság" - mondta, közölve: kormánya visszaszerzi az ország gazdasági önrendelkezését.

"A mögöttünk hagyott száz nap igencsak sűrűre sikeredett". 2010 nyarán még a leginkább közömbös emberek is érezték, hogy valami megváltozott, érezhették, hogy nagy dolgok vannak készülőben, és nem is tévedtek - mondta Orbán Viktor a budapesti Szent Imre Gimnáziumban.

A kormányfő egyórás beszédét arra az igazságra alapozta, hogy utópiákban reménykedni, virtuális valóságban élni csak ideig-óráig lehet, "a valóság ugyanis előbb-utóbb visszaköveteli jogait". Orbán Viktor szerint "büszkék lehetünk arra", hogy milyen gyorsan és milyen széles egyetértéssel szakítottak az emberek az utópiák korszakával, és tették le az alapjait egy új, a valóságra épülő rendszernek, a nemzeti együttműködés rendszerének. A megelőző nyolc év reményvesztettségével leszámolva rég nem látott egységben hoztak fontos döntéseket a magyarok. Emberek kritikus tömege vállalta, hogy szembenéz a valósággal "az utóbbi évek utópiájának delíriuma után", és lezárta a "hazudtunk reggel, délben meg este" szocialista politikáját - fogalmazott.

A miniszterelnök felidézte azt is, milyen állapotban volt Magyarország, mielőtt a magyar emberek elsöprő többsége gyökeres változások mellett döntött. "Mélyponton tántorgott a gazdaság, történelmi csúcsponton volt a munkanélküliség" - említette példaként.

Budapest, 2010. szeptember 7. Orbán Viktor miniszterelnök értékeli a kormány első száz napját a Professzorok Batthyány Körének meghívására Budapesten, a Szent Imre Gimnáziumban.MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2010. szeptember 7.Orbán Viktor miniszterelnök értékeli a kormány első száz napját a Professzorok Batthyány Körének meghívására Budapesten, a Szent Imre Gimnáziumban. MTI Fotó: Kovács Attila

Úgy vélekedett, a 2002-ben hatalomra került kormány "politikai bűnt" követett el, amikor külföldről felvett hitelekből jóléti kiadásokat finanszírozott, s ezzel megkezdte az ország újabb kori eladósítását.
2011-ben, a következő költségvetési évben 2.858 milliárd forintot kell majd az országnak adósságként visszafizetnie - mutatott rá a miniszterelnök, aki felidézte: a rendszerváltás után közmegegyezés volt a pártok között arról, hogy soha többet nem fordulhat elő, hogy az aktuális kormányok külföldről felvett hitelekből jóléti kiadásokat finanszírozzanak.

Közölte, 2013-ban több mint háromezermilliárd forintot kell majd visszafizetnie az országnak. Évenként annyi pénzt, amely jóval meghaladja azt az összeget, amelyet egy év alatt a magyarok személyi jövedelemadóként befizetnek a költségvetésbe - tette hozzá.
Mindemellett a magyar államiság a szétesés, a szétcsúszás határán egyensúlyozott - jelentette ki, hozzátéve, hogy ezért azonnal hozzá kellett látni a munkához.

Orbán Viktor a kabinetét értékelve azt mondta: a mostani az első kormány, amelynek programja megegyezik a kormánypárt választási programjával. Az új kormányprogram elfogadásától kezdődően egy politikus sem takarózhat azzal, hogy más dolog a választás és más a kormányzás - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy leszámoltak azzal a "szakértői gőgből fakadó technokrata utópiával" is, amely szerint lehetséges az emberek nevében, de az emberek ellenében kormányozni.
Véleménye szerint az elmúlt száz nap nem egyszerűen a magyar kormány száz napja, hanem a megújuló Magyarország első száz napja. Már építik a nemzeti együttműködés politikai, közigazgatási, gazdasági és erkölcsi rendszerét - mondta.

1990 óta sosem volt ilyen kevés minisztérium és miniszter, mint most, s ezzel létrejött az új kormányzati struktúra. A kormány első száz napja alatt 55 törvényt fogadott el az Országgyűlés; négy évvel ezelőtt 19 volt ez a szám - sorolta Orbán Viktor.

Emellett számos tabut is ledöntöttek - mondta, példaként említve a politikusok létszámának csökkentését, a kettős állampolgárságról szóló törvényt és az állami vezetők fizetésének csökkentését.
Száz nap alatt a mostani kormány a nemzeti ügyek tekintetében több eredményt ért el, mint amennyi eredmény és változás az előző nyolc évben történt - jelentette ki.

A gazdasági intézkedésekről azt mondta: minden lépésük középpontjában a vállalkozások és a munkahelyteremtés támogatása, a munkavállalás könnyítése és megbecsülése áll. Hozzátette, a gazdaság megerősítéséhez, a munkahelyek megteremtéséhez a valósághoz igazodó adórendszerre, felelős vagyongazdálkodásra és biztos pénzügyi alapokra van szükség. A fontos döntések között említette például a társasági adó csökkentését és a termőföld védelmét. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, ez a védelem akkor is eredményes lesz, ha Brüsszelben esetleg nem hosszabbítják meg a külföldiekre vonatkozó földvásárlási moratóriumot, mert "a magyar föld biztonságban van, Magyarországon külföldi spekulánsok termőföldet nem fognak vásárolni, akkor sem, ha Brüsszel éppen így vagy éppen úgy dönt". Emellett - sorolta - kibővítették a Széchenyi-kártya-programot, előkészítették, vitára bocsátották a Széchenyi-tervet, bevezették az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatást.

A bankadó bevezetése és a Nemzetközi Valutalappal (IMF) való tárgyalás története mutatja, hogy a nemzeti ügyek kormánya kitart a pénzügyi függetlenség és gazdasági önrendelkezés visszaszerzése mellett - közölte Orbán Viktor.

Szerinte az előző kormány valótlan számokra épülő költségvetése veszélyes helyzetbe hozta az országot, és ezért kellett a pénzügyi stabilitás érdekében számos intézkedést hozni. Ezek közül külön is kiemelte a bankadót, amelynek kapcsán úgy fogalmazott: sosem vágyott "a bankrendszerrel szembeni küzdelem Che Guevarájának" szerepére, de az örökölt helyzet miatt olyan döntéseket kellett hozni, amely még a magyarok igazságérzetével is találkozott.

A gazdasági önrendelkezésről szólva úgy fogalmazott: úgy akarunk beilleszkedni a világgazdaságba, hogy a beilleszkedés módja a mi döntésünk legyen.

A kormányfő a közszférában bevezetett kétmillió forintos bérplafon kapcsán megjegyezte: azt az ország pénzügyi stabilitása és  a jó erkölcsbe ütköző bérezési gyakorlat miatt vezették be, kivetése  pedig ebben a szférában mindenkire, a bankárokra is vonatkozik,  akkor is, ha Brüsszelbe szaladnak panaszkodni, és akkor is, ha  akármilyen külföldi kritika érkezik ennek kapcsán.  

A pénzügyi rendszer stabilitása érdekében tett lépések között szólt a 120 milliárd forintos kormányzati takarékossági  intézkedésről és a 98 százalékos, a közszféra kétmillió forint  feletti végkielégítéseire kivetett különadóról is. Elfogadhatatlan,  hogy amikor állami vezetők "veszik a kabátjukat", sok tízmilliós  végkielégítésekkel távozzanak - közölte.  


A szociális biztonság megteremtése is nemzeti ügy, a kormányzás  során kiemelt terület - hívta fel a figyelmet a kormányfő, aki  leszögezte: a gazdaság talpra állításához, egy ésszerűbben működő  Magyarország megteremtéséhez fenn kell tartani a középosztály, a  jómódúak és a szegényebb sorban élők között létrejött szövetséget.  

A kormányfő beszélt a kilakoltatási moratórium  meghosszabbításáról is. Mint mondta, nem engedik, hogy a családokat  lehetetlen helyzetbe hozzák olyan, korábban "csekély felelősség  mellett" felvett hitelek, amelyek terheit most nem tudják  visszafizetni. A bankok a "közbéke" érdekében a jövőben sem tehetik  ki a családokat az utcára - mondta.  

Leszögezte: meg kellett tiltani a jelzálogalapú devizahitelek  további folyósítását is. A miniszterelnök azt mondta: eddig azt  látta, hogy jelzáloggal terhelt devizahitelekből "mindig csak baj  lett; ez olyan tapasztalat, amelyet be kell építeni a kormányzásba,  ezért gazdasági ésszerűség elegáns bemutatása ide vagy oda a  pénzügyi szervezetek részéről", nem szabad megengedni, hogy a  családok utcára kerüljenek, mert a magyar valuta árfolyama  megváltozott. Megjegyezte, a magyar valuta árfolyamára a kormánynak  és a jegybanknak "csekély" a befolyása.  

A kormánynak szembesülnie kellett azzal, hogy elődje "ravasz  módon" a választások utánra időzítve megszüntette a gázár- és a  távhőtámogatás rendszerét. A rendszer változtatásra szorul - ismerte  el, de hozzátette: ha ezt nem tartották volna fenn, akkor 962 ezer  családnak okoztak volna pénzügyileg nehéz vagy kezelhetetlen  helyzetet.  

Új, ésszerűbb, korrektebb, elviselhetőbb terhet jelentő  megállapodást akar kötni a kormány gáz- és áramszolgáltatókkal -  emelte ki Orbán Viktor, aki emlékeztetett: e területen hatósági árat  vezettek be.  

A demokratikus, jogállami normák helyreállításáról szólva a  kormányfő rámutatott, a választásokon az emberek nemet mondtak a  hatalommal való visszaélés minden formájára, s kifejezték azt az  akaratukat, hogy a demokráciában a törvényeknek mindenkire kell  vonatkozniuk, így az államra, a vezetőkre is. Ennek jegyében  kezdődött meg az előző ciklusok kormányzati visszaéléseinek,  korrupciós ügyeinek részletes kivizsgálása - mondta, megjegyezve:  "nem esik jól az ilyesmi", de mégis valakinek el kell végeznie.  

    Orbán Viktor a jövő tétjének nevezte az elszámoltatást, amelyet  azért kell véghezvinni a következő hónapokban, hogy még egyszer soha  senkinek se juthasson eszébe a közpénzeket különféle trükkökkel  "kitalicskázni".  

    Külön kitért a 2006. őszi események kivizsgálásra, jelezve: az  állam kifizeti az ott megsérült embereknek, ami jár. Azt mondta még,  hogy akkor "karhatalmi támadás" történt, "brutális, erőszakos,  elfogadhatatlan, minden elemi, emberi és alkotmányos normával  ellentétes államhatalmi akciók történtek a békés, tisztességes",  törvénytisztelő polgárokkal szemben. Szerinte amíg nem történik meg  a "karhatalmi akciók" felelőseinek megnevezése és felelősségre  vonása, a demokráciáról való beszéd "csak smafu".  

Az új alkotmányról szólva a miniszterelnök annyit mondott:  2011-ben végre sor kerülhet annak megalkotására, elfogadására. Ennek  kapcsán úgy fogalmazott: "jó mulatság, férfimunka" lesz, s  remélhetőleg az ország is hasznát látja.  

A meghozott döntések között felsorolta még az Állami  Számvevőszék elnökének, az Alkotmánybíróság hiányzó tagjainak és a  közmédiumok felügyelő szerve vezetőjének megválasztását. Felidézte:  ezekért kapta a legtöbb támadást a kormány, melyek szerint ezek a  személycserék önös hatalmi érdekeket szolgáltak volna. A  személycserék indokoltak voltak, az ország érdekét szolgálták -  közölte. Ha ezek az intézmények jól működtek volna, nem került volna  sor minderre - tette hozzá.  

"Olyan száz nap volt ez, amely megváltoztatta Magyarországot" -  összegezte, megjegyezve, hogy néha még ő is nyomasztónak érezte az  előttük álló feladatok súlyát. Rámutatott, száz nap nem elég arra,  hogy a teljes elégedetlenségből a teljes elégedettségbe forduljon az  ország, de arra elegendő, hogy megteremtsék azt az alapot, amelyre  felépíthetik Magyarországot.   
    
A miniszterelnök közölte: szakítani akar azzal a  gyakorlattal, hogy a kormány tagjai csak négyévente találkoznak a  választókkal, ezért folytatja a nemzeti konzultációkat.  Emlékeztetett, hogy eddig két ilyen találkozót tartottak: a  közbiztonságról és a gazdaság talpra állításáról. Ezt az egészségügy  talpra állításáról, a szociális biztonságról, valamint az  alkotmányról és a demokratikus jogállamról szóló témákkal folytatják  majd - közölte a kormányfő, hozzátéve: élő, valódi, négy éven át  tartó együttműködést akar választókkal.  

Beszéde végén azt mondta: úgy látja, az emberek értik, hogy  mindaz, ami történik, lehetőséget ad számukra.   

"Leütöttük az első útjelző oszlopot" - értékelte kormánya első  száz napját. Hangsúlyozta, politikájuknak nemcsak az a feladata,  hogy "kiseprűzzék" az utópiákat, hanem az is, hogy kinyissák a teret  a valóság számára. Az első száz nappal kapcsolatban  utalt arra: van  remény, akarat és képesség az ország átalakítására, átépítésére,  megújítására. "Éljen a valóság" - zárta szavait Orbán Viktor.  

Olvasóink írták

95 hozzászólás
 • 95. gjozsi88 2010. szeptember 12. 10:49
  „gyagyástóni

  "Nem most kell sipákolni, elkellet volna menni!!!!!"

  Ebben egyetértünk!
  De a baj, hogy a Fidesztől nem ez volt igérve...!
  Mikor mondja el OV az ö saját öszödi beszédét?
  Mikor ismeri be, hogy becsapta az embereket?”
 • 94. annobon 2010. szeptember 09. 08:28
  „85-höz: csak, hogy félreértés ne essen én eddig minden szavazáson részt vettem, az utolsón is. De tudom: akinek nem inge...”
 • 93. Agent 2010. szeptember 08. 21:59
  „89, parancsolj:
  http://magyarinfo.blog.hu/2010/09/08/kinek_cikibb”
 • 92. janika 2010. szeptember 08. 20:33
  „Ja eddig keletről kaptuk a rosszat most meg nyugatról is.”
 • 91. passuth 2010. szeptember 08. 19:05
  „Lecsóspali biztosan osztogatja a saját maga alapított kitüntetést,ahogy főnöke előírja,bár Ő pártfüggetlen,mint tudjuk,csak azt nem értem hol a 2/3 többség,akik megszavazták az egypártrendszert ? Most is rájuk szavaznának ?Elég kevés védőbeszéd szól mellettük”
 • 90. Fürgeszarvas 2010. szeptember 08. 18:50
  „78. annobon 2010.09.08. 14:03 Sajnos volt 2 nap ,ami megrengette a világot is meg minket is,de nagyon ! Ez a Kósa-Szíjjártó - féle beszólások napja volt ! Azóta is nyögjük a következményet,mert több száz milliárd forintos kárt okoztak az országnak ! Persze ők nem 9 Ft-os kiflit loptak , mint néhány szerencsétlen szegény ember, ők majd kitüntetést kapnak Schmitt Páltól !”
 • 89. kolombela 2010. szeptember 08. 18:47
  „87. hozzászólás szocdem 2010.09.08. 17:54
  Esetleg valami hivatkozást, ha kérhetem.”
 • 88. kolombela 2010. szeptember 08. 18:38
  „81. hozzászólás Madarász 2010.09.08. 15:23
  Remélhetőleg ezzel nem azt akarod mondani, hogy a MSZP, vagy az LMP ennél jobb alternatíva?”
 • 87. szocdem 2010. szeptember 08. 17:54
  „A rézangyalát!

  Hát tényleg változott valami!

  Most olvasom, hogy választási szövetségre lépett a szikszói MSZP a Jobbikkal..

  Végre összeér az ami összetartozik! (remélem nem soká országosan is ez lesz a trend)”
 • 86. BELLA.ERNŐ 2010. szeptember 08. 17:49
  „Öndicséret......B.....dös! Nem voltam és nem vagyok egyetlen pártnak sem a tagja sempedig pártolója, csak egy egyszerű végidolgozott élettel a hátammögött a "nemzet napszámosa". Mivel "kereszapám a múltban sem volt igy csak a becsülettel végzett egészségügyi tevékenységemmel amit szívvel és lélekkel csináltam 3 műszakban: csak egy 2 szobás panellra futott. Nem ittam, üdülni nem jártam, mert a szabadságidőm alatt is dolgoztam. Meg is lett az ára! Tönkrement párkapcsolatok,apa nélkül felnőtt gyermekek, se éjjel, sem ünnep,azt mondom,hogy hülye voltam: nem érte meg. Társaim akik saját karrierjüket építették jókor és jóhelyen állva mind az eseménydús családi proggrammokon túl nem küzködnek a napi megélhetésért. A mindenkori uralkodó elit ezt az érzést nem tudja, mivel teljesen más milliőben élnek! De nagyon értenek a felelőtlen megnyilatkozásokhoz, a kisemberek ellehetetlenitéséhez. Hol van a nagy elánnal a választások előtt beharangozott devizahitelesek megsegítése??? Igen megsegítette a T. Fidesz vezető funkcionáriusai felelőtlen beszólásaival a részletek nagyságrendekkel történő megnövelését! Nem kell nagy közgazdász professzornak lenni, hogy a piac az ilyen beszólásokat felelős vezetők szájából, hogyan reagálja le!!! Nagyon egyszerű Igy!!!Csak gondolkodni kéne néha! Hol van az ellenzék? aki mindezt szó nélkül hagyja? Vagy Ők kit képviselnek a nagytőkén kívül ??? Szeretnék erről hallani! Tisztelettel: egy munkában megrokkant .”
 • 85. gyagyástóni 2010. szeptember 08. 17:34
  „82. hozzászólás annobon 2010.09.08. 16:46
  "Igen, az országgyűlési választáson a szavazásra jogosultak 64 %-a ment el szavazni, ebből jött össze a híres 2/3! Aki otthon maradt meg szív azóta is!"

  Nem most kell sipákolni, elkellet volna menni!!!!!”
 • 84. zeta62 2010. szeptember 08. 17:30
  „81. Madarász 2010.09.08. 15:23

  Az a baj, az emberek többségének, a borsodi kistelepülések lakóinak nem az ételt eltulajdonító öregekkel van problémájuk, hanem az őket kifosztó színesbőrű hordákkal. Azokkal kezdjenek valamit. Jaaaaaaaaaaa, hogy el kéne fogni őket??? Akkor legalább ne verjék magukat.”
 • 83. zeta62 2010. szeptember 08. 17:28
  „Látom, fejlődik a moderáló szoftver! :D
  Már egy egyszerű fából készült emelőt se lehet kiírni! :D”
 • 82. annobon 2010. szeptember 08. 16:46
  „81-hez: Igen, az országgyűlési választáson a szavazásra jogosultak 64 %-a ment el szavazni, ebből jött össze a híres 2/3! Aki otthon maradt meg szív azóta is!”
 • 81. Madarász 2010. szeptember 08. 15:23
  „78-hoz: Teljes mértékben egyet értek veled! Eddig az egyetlen hasznos intézkedésük a piti tolvajok megfékezése volt. A nagyoktól vagy félnek, vagy ők is azok, ezért nem tesznek semmit...

  Egyébként van megoldás a helyzetre: El kell menni szavazni a helyi választásokra és megálljt parancsolni azzal, hogy helyi szinten ne kerülhessenek hatalomra és ne betonozhassák be magukat.”
 • 80. szocdem 2010. szeptember 08. 15:12
  „A világ tényleg változott valamit.

  Abszurdisztánból egyre inkább Orbán türkménbasi jól érzékelhetően demagógisztánt akar faragni..

  Van rá kb. 2 millió vevő. A maradék meg szörnyülködik és szív. Nem baj, ebből is tanulunk, például azt hogy nem ez a világ közepe, és itt az ideje hogy a környező országok népeitől tanuljuk meg az élet szabályait a fikázásuk helyett.. valahogy a saját erŐnkből és tudásunkból 54 éve folyton csak lefelé megyünk..”
 • 79. Jandex 2010. szeptember 08. 15:07
  „Erről mit mond Kim Ir St.viktor???
  http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100908-ujabb-csucsra-erkezett-a-svajci-frank-problemat-jelenthet-a-penzugyi.html”
 • 78. annobon 2010. szeptember 08. 14:03
  „77-hez: Nem is az a baj, hogy lecsukják őket, hanem az, hogy a nagy halakat, a milliárdokat zsebbe eltüntető mágusokat meg nem csukják le! Egyszer volt már 10 nap, amely megrengette a világot (lásd John Reed), most meg volt 100 nap, amely nem rengette meg a világot (sem).”
 • 77. Agent 2010. szeptember 08. 13:50
  „"Vagy lecsukják a kifli- és zsemletolvajokat? "

  Ázz, eddig az volt a baj, hogy miért nem vágják le a fél kezüket:)
  Persze, lecsukják.....”
 • 76. Robusto 2010. szeptember 08. 13:46
  „Éljen a valóság! Legyen béke, szabadság és egyetértés! Éljen soká a Kedves Vezető!”
95 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állati felvonulás és fesztivál az állatokért Nyíregyházán

Keverékkutya-szépségverseny, mentőkutya-bemutató és állatfelvonulás szerepel a Nyíregyházán… Tovább olvasom