Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Orbán Viktor már nem akar halálbüntetést

A miniszterelnök a Helmut Kohl tiszteletére szervezett keddi budapesti konferencián azt mondta, a halálbüntetés nem vezethető be, Magyarországnak nincs ilyen szándéka.
Orbán Viktor miniszterelnök szerint egy modern kori népvándorlás zajlik ma szinte az egész világban, ami Európában a kontinens civilizációs arculatát alakíthatja át, márpedig ha ez bekövetkezik, az "visszacsinálhatatlan".

A kormányfő a 85 éves Helmut Kohl tiszteletére szervezett keddi budapesti konferencián - a volt német kancellár méltatása mellett - azt is egyértelművé tette, hogy Magyarországnak nem áll szándékában bevezetni a halálbüntetést.

Orbán a beszéd nagy részében Kohl kancellárt méltatta, de a végén kitért a bevándorlás kérdésre.

Orbán Viktor mindenkit óv a multikulturális Európától


A XX. Század Intézet és a Konrad Adenauer Stiftung által szervezett nemzetközi konferencián, a Pesti Vigadóban a bevándorlásról szólva a miniszterelnök azt is mondta: azért kell a népvándorlás és a bevándorlás kérdésével komolyan foglalkozni, mert "a folyamatok utóbb nem lesznek visszafordíthatóak", egy multikulturális Európából nincs visszaút se a keresztény Európához, se a nemzeti kultúrák világába.

Nem lesz halálbüntetés


Orbán Viktor beszédében kitért a halálbüntetés kérdésére is, kijelentve, hogy az nem vezethető be, Magyarországnak nincs is ilyen szándéka. A helyzet egyértelmű, igaza van az Európai Bizottság elnökének - Jean-Claude Junckernek -, "egyetlen tagállam sem vezethet be olyan szabályt, amely ellentétes az EU alapdokumentumával" - mondta. Igaz néhány hete még azt mondta, napirenden kell tartani a kérdést.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Elakadt az euró projektje


Európa jelenlegi gazdasági helyzetét érintve a miniszterelnök arról beszélt, hogy az euró projektje elakadt, nem tört utat magának az a gondolat, hogy egy monetáris unió létrehozása kikényszeríti majd egy fiskális unió létrejöttét is.

Szerinte ma mérsékelt optimizmus uralkodik az európai gazdaság jövőjét illetően, ami jó hír, "akkor is, ha semmi okunk sincs rá".

Kohlt méltatta


Orbán Viktor a konferencián a volt német kancellár munkásságát méltatva hangsúlyozta: Helmut Kohl arra vállalkozott, hogy az utolsó tégláig lebontja az európai népeket egymástól elválasztó falakat, ő nyitotta ki Európa újraegyesítésének lehetőségét, az Európai Unió bővítési politikáját.

"Ma, amikor az EU ismét súlyos betegséggel küzd, nem is fordulhatnánk jobb orvoshoz, mint aki egyszer már meggyógyította Európát" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, a magyarok mindig is úgy tekintettek a német egységre mint saját függetlenségük, szabadságuk garanciájára, mert "a német egyesítés az egyetlen, visszavonhatatlan garancia arra, hogy Magyarországot nem fogják újra megszállni, hogy nem jön vissza a hidegháború".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladta a részét az MSZP a Népszabadságból

Az eladás az elmúlt napokban zárult le, a vételár már meg is érkezett az alapítvány számlájára. A … Tovább olvasom