Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Orbán: Magyarországra nem hozni kellene bevándorlókat, hanem el kellene őket vinni

Mint elmondta, Orbán Viktor levélben kért segítséget az illegális bevándorlás ügyében az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökétől.

Orbán: Magyarországra nem hozni kellene bevándorlókat, hanem el kellene őket vinniMagyarországra nem hozni kellene bevándorlókat, hanem el kellene őket vinni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek a témával foglalkozó csúcstalálkozójára érkezve.

A kormányfő megerősítette, hogy Magyarország ellenzi a menekültek szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat, ilyesmit csak önkéntes alapon tart elképzelhetőnek.

Mint mondta: a menekülteket a keresztény irgalmasság jegyében segíteni kell, de akik a gazdasági megélhetés és a jobb élet reményében jönnek, azokkal szemben meg kell védeni Magyarországot és meg kell védeni a magyar embereket.

Orbán segítséget kért


14.39 - Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökének írt levélben kért segítséget Európától Orbán Viktor miniszterelnök az illegális bevándorlás ügyében, jelesül, hogy a visszatoloncolásra váró bevándorlókat oda küldjék vissza, ahol beléptek az EU-ba - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kifejtette: a friss adatok szerint más uniós tagállamok mintegy 16 ezer nem EU-s állampolgárt akarnak visszatoloncolni Magyarországra, "ez az első etap". Magyarország azonban nem képes a fogadásukra - mondta Lázár János, hozzátéve, hogy - a Belügyminisztérium számításai szerint - a 16 ezerből "200 ezer is lehet" a következő fél évben.

Emellett a kormány vitatja is - folytatta -, hogy ezeket az embereket Magyarországnak kellene-e fogadnia, ők ugyanis vélhetően Görögországban léptek be az EU-ba. Ezért a magyar álláspont szerint oda is kell visszaküldeni őket - rögzítette Lázár János.

Biztos, hogy megépül a kerítés

14.48 - Ideiglenes határzár létesül a magyar-szerb határon - számolt be a kormány döntéséről a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Lázár János kiemelte: e kérdésről készek a jövő heti magyar-szerb kormányülésen egyeztetni, ugyanakkor a magyar kabinet a döntését meghozta.

Közlése szerint várhatóan 175 kilométeres szakaszon várhatóan 4 méter magas kerítés létesül.

Jelezte: módosítják az államhatárokról szóló törvényt, hogy a tulajdoni és használati kérdések rendezhetők legyenek.

Lázár János közlése szerint a Csongrád és Bács-Kiskun megyei szakaszon ötezer hektárról van szó, ennek egyharmada az állami és kétharmada a magántulajdon. Utóbbi használatáért az állam fizetséggel tartozik és ezt meg is fogja fizetni - rögzítette a miniszter, aki azon meggyőződésének is hangot adott, hogy az ideiglenes határzár felállítása biztosítani fogja a határ legális használatát.

Jelezte, hogy a július 1-jei budapesti szerb-magyar kormányülésnek is az illegális határátlépés és a határzár lesz a várható legfontosabb kérdése. A szerb-magyar kormányközi kapcsolatok jelentősen javultak az elmúlt években, a magyar kabinetnek pedig az az érdeke, hogy meg is maradjon - mondta a miniszter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbírságoltak egy mentőt Budapesten, mert szabáytalanul parkolt

A mentőorvos és az ápolók akkor kapták a cetlit, amikor egy idős embert láttak el egy újlipótvárosi társasházban... Tovább olvasom