Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Orbán: Magyarország jövőre együtt növekedhet a német gazdasággal

Orbán Viktor szerint hazánknak két ellenfele van, amelyet le kell győzni: az önsajnálat és a lebeszélés kultúrája.
A miniszterelnök szerint kormánya arra kapott kétharmados felhatalmazást, hogy szerkezeti átalakításokat hajtson végre Magyarország sikeressége érdekében. Ehhez modern nemzetépítésre van szükség, amelynek pillérei az államadósság-csökkentés, a versenyképesség-növelés, a demográfiai hanyatlás megállítása és a világ magyarságának közösségként való újjáépítése - sorolta hétfőn a Magyar Diaszpóra Tanács II. ülésén Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy eközben meg kell őrizni a politikai stabilitást. Kitért arra is: a 68-as generáció gondolataira nem lehet jövőt építeni Európában.

Orbán Viktor a Parlamentben tartott negyvenöt perces beszédében azt fejtette ki, hogy álláspontja szerint "mivégre jött létre a kétharmad".

Szerinte lezárult a történelem egyik európai fejezete, és azokkal az eszközökkel, amelyekkel eddig a világ vezető civilizációja volt a mienk, a továbbiakban már nem lehet versenyképesnek lenni. "Nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig éltünk" - jelentette ki, hozzátéve, hogy Nyugat-Európában ez nehezebb átalakulást jelent, mint Közép-Európában, mert itt valójában nem épült ki jóléti rendszer.

Szorgalmazta egyúttal Közép-Európa és Németország együttműködését, amellyel kapcsolatban úgy vélekedett: ha Magyarország nem hibázik, jövőre együtt tud növekedni a német gazdasággal.

A miniszterelnök szerint egyébként Magyarországnak esélye van arra, hogy a következő két évben továbbra is egyszerre folytassa az államadósság-csökkentés és a versenyképesség-növelés politikáját úgy, hogy közben megőrizze a politikai stabilitást is. Mint fogalmazott, ez az, ami megvilágítja, miért is jött létre 2010-ben a kétharmad.

Magyarországnak viszont van két nagy ellenfele - folytatta -, amelyet mindehhez le kell győznie, ez pedig az önsajnálat és ennek "unokatestvére", a lebeszélés kultúrája. Önsajnálat helyett a "csakazértis" kultúrájának kialakítására van szükség, amely nem a hurráoptimizmussal, hanem "a veszteség mélyen átélt élményéből kinövő életerővel" azonos - fogalmazott.

Rámutatott ugyanakkor arra is, "ha azt várjuk, hogy a most elvégzett munkáért holnap reggel a munka igazi értékét elismerő szavakat fogunk kapni (...), akkor félreértjük a magyarokat".

Orbán Viktor szerint az európai társadalomfejlődés következő szakasza a vallásból átvett, a tízparancsolat szellemében megfogalmazott tradicionális értékekre, a család megerősítésére és a nemzetek reneszánszára fog épülni. Ezt az elképzelést azonban a Magyarországgal szemben álló nyugat-európai politikai elit - amelynek tagjai jórészt a í68-as generációból kerültek ki - a legnagyobb hevességgel utasítja el - mondta. Szerinte viszont mivel lezárult a történelem egyik európai fejezete - utalt vissza beszéde korábbi részére -, ezen elit gondolkodásmódja is érvényességét vesztette: ezekre a gondolatokra nem lehet jövőt építeni Európában, ezek nem állják ki "a következő húsz év hullámverését".

Hozzátette, szerinte a Magyarországgal szembeni támadások is éppen ebből, az európai kultúra másfajta értelmezéséből adódnak, nem pedig az ország elleni összeesküvésekről van szó.

A kormányfő érintette a demográfiai problémákat is, kiemelve, hogy az a közösség, amely biológiailag nem képes fenntartani magát, az nem tudja fenntartani saját rendszerét sem.

Kormánya eddigi munkáját értékelve kijelentette: az a kép ma már nem igaz, hogy Magyarország ne tudna megállni a saját lábán. "Az IMF-fel ugyan meg akarunk egyezni, de most már mindenki elfogadja a világon, hogy ha nem lenne megegyezés, Magyarországnak akkor sem lennének finanszírozási gondjai. (...) Az a kérdés, hogy drágábban vagy olcsóbban finanszírozza magát" az ország - fejtette ki Orbán Viktor.

Véleménye szerint ugyanakkor elmaradásban is van a kabinet, ugyanis az alsóközéposztálynak egyelőre nem tudtak kitörési lehetőséget biztosítani, holott a politikai stabilitást csak egy széles középosztályra építve lehet megőrizni, "a nincstelenekre és a milliárdosokra építve" ezt nem lehet elérni - fogalmazott, hozzátéve: a következő időszak feladata, hogy a 100-210 ezer forint között kereső alsóközéposztály-belieknek biztosítsanak olyan család-, otthonteremtési és bér-, valamint munkaprogramokat, amelyekkel ezek az emberek szintén azt érezhetik, hogy ők is a nemzet fő erőihez tartoznak.

Orbán Viktor beszédét azzal összegezte, hogy kormánya olyan szerkezeti átalakításokra kapott kétharmados felhatalmazást, amelyek strukturálisan alkalmassá teszik Magyarországot a sikerességre. Ehhez négypilléres modern nemzetépítésre van szükség: ki kell szabadítani Magyarországot az adósságcsapdából, versenyképessé, azaz termelési központtá kell válni, meg kell állítani a demográfiai hanyatlást, a világ magyarságát pedig közösségként kell újjáépíteni, vagyis "a világban szétszórva élő magyarság jó részeit meg kell szólítanunk", és világhálózatba kell őket szervezni, hogy "meg tudjunk maradni" - sorolta fel, szavait pedig nagy taps fogadta a résztvevőktől.

Mindezzel Magyarország a mostani felfordulásból sikeres, erős országként fog felemelkedni - zárta beszédét a miniszterelnök.

A Magyar Diaszpóra Tanács tavaly novemberben alakult. Alapító okirata szerint a diaszpórában élő magyarságnak - húsz évvel a rendszerváltoztatás után - végre kellő figyelmet kell kapnia a nemzetpolitikában. A tanács a világon szétszórtságban élő magyarság szervezeteinek közös fóruma, amely a diaszpórában élők sajátos igényeit és érdekeit tartja szem előtt, valamint megteremti a diaszpóra magyarságának önálló képviseletét.

Olvasóink írták

 • 13. BJ.MÓVÁR 2012. október 08. 20:35
  „A miniszterelnök szerint kormánya arra kapott kétharmados felhatalmazást, hogy szerkezeti átalakításokat hajtson végre Magyarország sikeressége érdekében.Azért,ha lett volna bennük BECSÜLET, akkor tájékoztathatta volna a választókat,milyen átalakításokat akar végrehajtani!!!!! "Nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig éltünk" -Valóban nem! Az elmúlt 23 év képviselőit kell felelősségre vonni,hogy itt tartunk!!!!”
 • 12. kotorék 2012. október 08. 19:40
  „Holnap , mindig csak holnap?”
 • 11. öszödiböszme 2012. október 08. 17:54
  „10. paci13 2012.10.08. 16:17
  Köszi paci. Én meg azt hittem saját magától. Na én naiv. Olyan vagyok mint egy dakota ló.”
 • 10. paci13 2012. október 08. 16:17
  „9. öszödiböszme 2012.10.08. 15:50
  Honnét, honnét? Hát a kiválóan megfizetett beszédíróitól, tanácsadói tanácsadó cégeitől. Hiszen annyira sem ér rá "kormányozni, de még gondolkodni sem, mint akármelyikünk. Egy részeg villámhoz hasonlít, folyton cikázik, Merkel előtt/után például (ami csak egy rövid megbeszélés lesz, képzelem, milyen hangulatban és eredménnyel...), szóval még arra is van energiája, hogy leszaladjon felavatni Csányi sertés vagy marhatelepét. Hát persze hogy nem tudhat mindenről.....
  Egyébként meg tényleg igaz, miniszterelnökünk nem egy szerencsekabala egyik államnak sem!”
 • 9. öszödiböszme 2012. október 08. 15:50
  „Szegény németek. Frau Merkel is bukni fog a következő választáson. Mert ahol ez a törpe géniusz megjelenik, ott nem lesz jó ómen. Tényleg az orbán ezeket a bődületes baromságait honnét szedi?”
 • 8. Eva- 2012. október 08. 14:04
  „csak csütörtökön fogadja majd Merkel!
  Már most hangol?”
 • 7. LAZA 2012. október 08. 12:51
  „Akkor most kezdődik a legújabb szabadságharc!
  A nagy ellenfelek az önsajnálat és unokatestvére a lebeszélés!
  Segítek is mindjárt az egyik ellen az öndicséret a másik ellen a rábeszélés a legjobb harci eszköz.
  Aztán a vallás.A Tízparancsolat!
  Hány pontját tartottátok be eddig kedves vezér?
  Vagy!
  Miért a fejlett Európa miatt aggódik?
  Miért nem a saját népének a keserű sorsa izgatja?
  Miért nem a hazánkat elhagyó tízezrek miatt kesereg őfelsége?
  Biztosan újabb csoportokat akar az érintett diaszpórákba beszervezni,igaz a mostanság távozók már nem eszik meg a maszlagjait.Az is valószínű,hogy nem vastapssal köszönnék meg a zagyvaságait.”
 • 6. ATXadmin 2012. október 08. 12:35
  „nekünk az is jó lenne ha nem süllyednénk hanem lebegnénk a "sza*rban :))" vagy egyáltalán felfelé kezdenénk indulni”
 • 5. load 2012. október 08. 12:16
  „Jó lenne nekünk Lengyelország idei 2,8-3%-os növekedése is.”
 • 4. Primax 2012. október 08. 12:10
  „"Orbán: Magyarország jövőre együtt növekedhet a német gazdasággal"
  A helyzet egyre súlyosabb...totális csőd.
  Lesz.”
 • 3. kerteszb 2012. október 08. 12:07
  „Vajon miért nem lehet kommentálni a soproni választás eredményét?
  Ezt a szerencsétlen szabadságharcost meg kiengedték elégséges kezelés nélkül? Remélem azét megengedi merkelnek, hogy növekedjenek :)))”
 • 2. ATXadmin 2012. október 08. 12:01
  „Orbán: Magyarország jövőre együtt növekedhet a német gazdasággal? MIVAN? ez hol él ?á”
 • 1. pozdorja 2012. október 08. 11:14
  „Már a cím kiverte nálam a biztosítékot. Ez az ember ebben az országban él?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott teherautóval loptak motorkerékpárt a tulajdonos szeme láttára

A tulajdonos szeme láttára loptak el egy motorkerékpárt vasárnap Tatabányán, a férfinak kétszer is… Tovább olvasom