Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Online fogadóirodákat zsaroltak meg hackerek

Már egy, a virtuális térben elkövetett bűncselekmény is beárnyékolja az idei portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságot. Csak nemrég derült ki, hogy a sportesemény kezdetekor hackerek több, az interneten található fogadóirodát is megzsaroltak.
A gyanú szerint a 2004-es Labdarúgó Európa-bajnokság kezdetekor több virtuális fogadóiroda is kapott olyan elektronikus levelet, amelyben 15 ezer dollárt követeltek tőlük az ismeretlen elkövetők. A hatóságok szerint hackerek állnak az ügy hátterében. A gyanújukat arra alapozzák, hogy a fenyegetők kilátásba helyezték: amennyiben az irodák nem teljesítik a követeléseiket és nem fizetik ki nekik a 15 ezer dollárt, akkor támadások érik a weboldalaikat.
Az, hogy nem tizenéves gyerekek holmi ártatlan csínytevéséről van szó, hamar bebizonyosodott, ugyanis a máltai székhelyű mybet.com online fogadóiroda honlapját három héttel ezelőtt ismeretlenek tényleg megtámadták. A célzott támadásnak köszönhetően a weboldal 16 órán keresztül nem volt elérhető.
A c't online magazin értesülései szerint két brit fogadóiroda a máltai vállalatnak küldött e-maillel szinte szóról-szóra megegyező elektronikus leveleket kapott. A célpontok kiválasztása mindenesetre nem véletlen, hiszen a labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt egy-egy fogadóiroda - legyen az akár csak virtuális is - nagy forgalmat bonyolít és szép bevételeket érhet el.
Azonban ha az iroda szerverét ért támadás(ok) miatt az oldal több órára elérhetetlenné válik, akkor a forgalomkiesés nagyobb lehet, mint a zsarolók által követelt összeg. Az akciókat a hackerek úgy hajtották végre, hogy több ezer, trójai férgekkel fertőzött Windows operációs rendszert használó számítógép küldött egyszerre adatcsomagokat egyetlen megadott címre, ezáltal túlterheltté vált a célpontként szolgáló szerver. A hatóságok dolgát nehezíti, hogy szinte lehetetlen kideríteni, hogy kik állnak a zsarolások hátterében és kik a felelősek a támadásokért, ugyanis a legtöbb ilyen akció nemzetközi összefogással valósul meg.
A c't online magazin információi szerint az online fogadóirodák elleni mostani zsarolásokat és támadásokat főleg kelet-európai és latin-amerikai személyek követték el, illetve irányították.
sg

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom