Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Öngondoskodási stratégiák a nyugdíjra gondolva

Egyre népszerűbbek az egész élettartamra vonatkozó összetettebb befektetési stratégiák – a kelet-közép-európai országokban megfigyelhető trend a népesség csökkenésével és az élettartam növekedésével, azaz az elöregedő társadalommal függ össze. Az embereknek minél korábban meg kell tervezniük, hogyan „finanszírozzák" magukat öregkorukban.
Az Európai Unióhoz tartozó kelet-közép-európai országokban minden generáció csupán 60 százalékban reprodukálja magát. A népesség száma csökken, miközben egyre nő az élettartam, így csak a 65 év fölöttiek korcsoportjában várható növekedés. A kelet-közép-európai országok népessége összességében 15 százalékkal csökken az előrejelzések szerint: a jelenlegi 102 millió lakos helyett 2050-re várhatóan csak 86 millió lesz. Bulgáriában minden harmadik ember 65 év feletti lesz, Magyarországon ez az arány 28, Lengyelországban 29 százalék. Gondolniuk kell tehát az embereknek arra is, hogyan tarthatják fenn életszínvonalukat nyugdíjba vonulás után. Meg kell tervezniük, hogyan „finanszírozzák" magukat öregkorukban. Mindez az Allianz sajtótájékoztatóján hangzott el, amit a Kelet-Közép-Európában megfigyelt demográfiai változásokról, a nyugdíjrendszerek alakulásáról készített friss felmérése alapján tartott.

Egyes országok bizonyos mértékben már tettek lépéseket a társadalomban bekövetkező változásokra reagálva. Ennek eredményeként a folyamatosan fizetendő nyugdíjjárulék rendszere veszített fontosságából, a nyugdíjalapokon keresztül finanszírozott megoldások pedig egyre inkább előtérbe kerülnek. Az Allianz Global Investors legfrissebb felmérése szerint a 11 vizsgált országból nyolcban bevezették az új, előre meghatározott befizetésen alapuló, kötelező jellegű egyéni nyugdíjalapot. Ezek az alapok tőkefinanszírozott megoldást kínálnak, a nyugdíjba vonulás második alappilléreként értelmezhetőek – külső nyugdíjalapok kezelik a befizetéseket és nincsenek összefüggésben munkaköri besorolásokkal. A várakozások szerint Kelet-Közép-Európában a nyugdíjpiacok évente 18 százalékos mértékben nőnek 2015-ig, amikor Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság teszi majd ki a piaci volumen 80 százalékát, annak dacára, hogy a népességnek csak 55 százaléka él ezekben országokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A támogatáshoz cím kell

Tétje van annak, hogy egy befektetési övezet elnyerje az ipari park minősítést. A pályázattal… Tovább olvasom