Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Oktatási és ifjúsági biztos lesz Navracsics

Juncker az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak javasolja kinevezni Navracsics Tibort.
Az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak javasolja kinevezni Navracsics Tibort Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke - derül ki a brüsszeli testület által szerdán délben közzétett közleményből.

A közlemény szerint a magyar biztos a bizottság kulturális és oktatási, továbbá a foglalkoztatási, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős főigazgatósága és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat munkájára támaszkodhat majd, emellett pedig ő fog felelni a Munkavédelmi és -Egészségügyi Ügynökséggel, a szakképzések továbbfejlesztéséért felelős központtal, a munka- és életkörülmények javításán dolgozó alapítvánnyal és az Európai Képzési Alapítvánnyal fenntartott kapcsolatokért.

A biztosokat a kormányok jelölték, a testület jövőbeni munkaszervezését ismertetendő pedig Juncker megjegyezte, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy biztosokká válnak, ezek a politikusok nem az országaikat képviselik. A posztokat nem a tagállamok kapják - tette egyértelművé Jean-Claude Juncker.

Jean-Claude Juncker egy szintén közzétett levélben tudatta hivatalosan Navracsics Tiborral, hogy milyen feladatot szán neki a bizottságban. Mint írja: új feladatai ellátásához az Európai Bizottságnak reformra van szüksége. "A reform változást jelent. Azt akarom, hogy mindannyian bizonyítsuk, hogy nyitottak vagyunk a változásra, és elfogadjuk azt" - áll a levélben.

A hatoldalas dokumentum első felében Juncker azt ismerteti a leendő biztossal, hogyan tervezi megszervezni az egész testület munkáját. Ebből az derül ki, hogy Juncker jogkörei egy részét átruházza alelnökeire, akik majd egy-egy nagyobb terület munkáját fogják koordinálni, szoros együttműködésben a szakterületekért felelős biztosokkal.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a bizottság összetételét ismerteti sajtóértekezletén a bizottság brüsszeli székházában 2014. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a bizottság összetételét ismerteti sajtóértekezletén a bizottság brüsszeli székházában 2014. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A levél második felében Juncker tudatja Navracsiccsal, hogy oktatásügyi, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosként a növekedésért, foglalkoztatásért és versenyképességért, továbbá az euróért és társadalmi párbeszédért, illetve a digitális egységes piacért felelős alelnökök, Jyrki Katainen, Valdis Dombrovskis és Andrus Ansip koordinálja majd azt a területet, amelyet ő irányít.

"Az Ön felelősségi körébe tartozó területek tetemes társadalmi és politikai jelentőséggel bírnak" - írja a magyar külgazdasági és külügyminiszternek a bizottság elnöke.

A luxemburgi politikus a tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolását szolgáló úgynevezett európai szemeszterben is számít a magyar politikus munkájára, mert - mint írja - a szemeszter az oktatás modernizálásának eszköze kell legyen, a többi között a 2020-ra kitűzött stratégiai célok előmozdítása révén.

Jean-Claude Juncker az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgári biztos feladataként jelöli ki az európai egyetemek kapcsolatépítésének előmozdítását, és az úgynevezett tudásháromszögnek az erősítését, az oktatás, az üzleti és a tudományos szektor együttműködése révén.

"Az Ön felelőssége, hogy folytassa az Európai Innovációs és Technológiai Intézet munkájának vezetését Budapesten, továbbá a bizottság közös kutatási központjáét, amelynek folyamatosan a bizottság szolgálatait kiszolgáló intézménnyé kell válnia" - írja levelében Juncker.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét emelkedik a Principális vízszintje

A vasárnap óta tartó apadás után kedd hajnaltól, az esőzés miatt újra emelkedik a csatorna… Tovább olvasom