Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

OGY: Orbán a visszaesés lehetőségét sem zárja ki

Orbán Viktor idénre 3,8, jövőre pedig 3 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt ígért.
Idénre 3,8, jövőre pedig 3 százalékos GDP arányos államháztartási hiányról beszélt Orbán Viktor az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, hétfőn, napirend előtt. A kormányfő szerint Magyarország visszaszerezte a reményt, de "most jön a java", az ország felemelése és talpra állítása. Az MSZP szerint rossz a kormány által száz napja választott irány, az LMP úgy véli, a kabinet szegényellenes politikát folytat szegénységellenes helyett, a Jobbik megszüntetné a "Magyarországon élősködést".

Orbán: most jön a java!
Idénre 3,8, jövőre pedig 3 százalékos GDP arányos államháztartási hiányról beszélt Orbán Viktor az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, hétfőn, napirend előtt. A miniszterelnök a cselekvés parlamentjének nevezte az Országgyűlést és hangsúlyozta: Magyarország visszaszerezte a reményt, de most jön a java, az ország felemelése és talpra állítása, amihez összefogásra van szükség.
Orbán Viktor aláhúzta: nem folytatható az elődök gazdaságpolitikája, amely az ország eladósodásához vezetett.
Úgy vélekedett, nincs ésszerű ok azt hinni, hogy a világgazdaság kilábalt a válságból. Ellenkezőleg - folytatta -, akkor járunk el a józan ész szabályainak megfelelően, ha a visszaesés lehetőségét sem zárjuk ki. Ennek tudatában kell a forint árfolyam-ingadozására is számítani - mondta.
A kormány nyári munkájának velejét szavai szerint az adta, hogy a rengeteg elfogadott törvényt - szám szerint ötvenötöt - útjára segítse, végrehajtsa. "Nemcsak sok változást vittünk véghez, hanem olyan változásokat is", amely másoknak hosszú éveken keresztül nem sikerült - hangsúlyozta.
A közbiztonsággal összefüggésben kiemelte, a bűnözők mentegetése szociális helyzet vagy származás alapján elfogadhatatlan. Mindenkit megillet a védelem joga, az ennek garantálásához szükséges eszközök kizárólag az állam kezében lehetnek, ezért megerősítik a rendőrséget, céljuk pedig az, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa legyen.

LMP: a kormány politikája nem szegénység-, hanem szegényellenes
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a kormányfő beszédére reagálva feltette a kérdést, hogy mit jelent a sajtóhírek szerint a Somogy megyei Kötcsén elhangzott, több ezer milliárd forint kivonásáról szóló miniszterelnöki kijelentés. Leszögezte: álláspontjuk szerint a jóléti rendszerből nem lehet többletforrásokat kivonni. Meglátása szerint járulékcsökkentéssel és ökológiai adóreformmal lehet talpra állítani az országot.
A frakcióvezető úgy látja, hogy a kormány társadalompolitikája "szegényellenes és nem szegénységellenes".
Úgy összegezte mondandóját, hogy kormány maga mögé állítja a sikereseket a számukra kedvező adópolitikával, a többieket pedig "a rendőrségre és a megerősített börtönkapacitásokra bízzák".
Kitért arra, hogy nem csak a régi rend hívei kifogásolják, hogy a kormány azt feltételezi, a kétharmados többség korlátlan hatalomgyakorlással jár.

MSZP: ez rossz irány
Mesterházy Attila politikai kalandorkodásnak nevezte Orbán Viktor elmúlt száznapos tevékenységét.
A szocialista frakcióvezető úgy vélekedett: a kormányfő által épített új rendszerre az országnak nincs szüksége, ez rossz irány, amin változtatni kell. Megkérdezte Orbán Viktortól, hogy miért nem azt csinálja, amit a választási kampányban ígért.
Emlékeztetett, hogy a Fidesz fizetésemelést ígért a pedagógusoknak, a katonáknak és a rendőröknek, de ez nem történt meg, ahogyan nem volt adócsökkentés sem.
Azzal vádolta Orbán Viktort, hogy nem meri az önkormányzati választás előtt beterjeszteni a jövő évi költségvetés sarokszámait. Felszólította a kormányfőt: beszéljen arról, hogy mitől fog beindulni a gazdasági növekedés, hogyan lesz egymillió munkahely, miként csökkennek a társadalmi különbségek, hogyan válik Magyarország modern európai országgá, honnan vesz ki milliárdokat a gazdaságból.

Jobbik: meg kell szüntetni az élősködést az országon
A Jobbik frakcióvezetője szerint Magyarországon élősködik az "álláshalmozó politikai bűnözés", a multinacionális vállalatok erőfölénye a duális gazdaság képében, valamint a "cigánybűnözés". Ezeket meg kell szüntetni - mondta.
Vona Gábor elmondta: pártja a devizahitelesek megmentésére azt javasolja, hogy forintosítsák a devizahiteleket, azon az árfolyamon, amin annak idején felvették.
A Jobbik elnöke az államadósság újratárgyalását is sürgette a miniszterelnök beszédére válaszul. Felhívta a figyelmet arra a javaslatukra is, amely a magánnyugdíj-pénztárak államosítására irányul, ez szerinte megmenthetné az országot megszorításoktól.


_______________________
A kereszténydemokrata Stágel Bence képviselői mandátumának igazolásával és a honatya eskütételével kezdte meg munkáját őszi ülésszaka első ülésnapján, hétfőn koradélután az Országgyűlés. A Ház megemlékezett a közelmúltban elhunyt Bánffy György volt MDF-es képviselőről, valamint arról a két magyar katonáról, aki az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoport hazatérő katonáit szállító egyik konvojt ért támadás következtében vesztette életét.

Stágel Bence KDNP-s képviselő
A kereszténydemokrata Stágel Bence képviselői mandátumigazolásával és eskütételével kezdte meg munkáját őszi ülésszaka első ülésnapján, hétfőn az Országgyűlés. A politikus az államfővé választott Schmitt Pált váltotta a frakciószövetségben.
Megemlékezések
A Ház néma felállással emlékezett meg a közelmúltban elhunyt Bánffy György volt MDF-es képviselőről, valamint arról két magyar katonáról - Pappné Ábrahám Juditról és Kolozsvári Györgyről -, aki az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoport hazatérő katonáit szállító egyik konvojt ért augusztus végi támadás következtében vesztette életét.
A házelnöki tisztségben Schmitt Pált váltó, ezen a napon először az elnöki pulpitusra ülő Kövér László emlékeztetett: a 84 éves korában elhunyt Bánffy György már a rendszerváltás előtt is képviselő volt, 1989-ben az ellenzéki demokraták képviselőcsoportjához csatlakozott, majd 1990-ben, az MDF jelöltjeként választották képviselővé. A Kossuth-díjas, érdemes művészt az emberi értékek gyarapításában, a kultúra területén végzett kimagasló tevékenységéért és közéleti szerepének elismeréseként a köztársasági elnök két alkalommal is kitüntetésben részesítette - idézte fel.
Kövér László az afganisztáni békemissziós küldetés katonatiszt áldozatairól szólva emlékeztetett arra, hogy a honvédelmi miniszter hősi halottnak nyilvánította Pappné Ábrahám Juditot és Kolozsvári Györgyöt.
A plenáris ülés, amelyen megjelent Schmitt Pál köztársasági elnök is, Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával folytatódott.

______________________
Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva a KDNP frakcióvezetője jelentős kormányzati döntéseket sorolt, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője pedig azt hangsúlyozta: a kormány nem kért száz nap türelmi időt. A kormányfő a frakcióvezetői felszólalásokra adott válaszában kijelentette: Magyarország visszafizeti adósságait.

KDNP: jelentős kormányzati döntések az elmúlt hónapokban
A kettős állampolgárságról és nemzeti összetartozásról szóló törvényeket, az országgyűlési és önkormányzati képviselők számának csökkentését és a büntetőjogi törvény módosítását emelte ki a többi között az eltelt időszak kormányzati intézkedései közül a KDNP frakcióvezetője.
Harrach Péter azt mondta: az előző időszak vezetői nemcsak sajátjuknak tekintették az állami vagyont, de haza is vitték azt.
Az előtte elhangzott ellenzéki felvetésekre reagálva kifejtette: a nemzeti együttműködés alapja a tisztelet kultúrája és az emberi méltóság, utóbbi jogokat és kötelességeket jelent. A szegényellenesnek nevezett társadalompolitika nem más, mint hogy minden társadalmi réteg felelős magatartására szükség van; ez nem szegényellenesség, hanem az alapvető emberi természetből, jogokból és kötelességek arányosságból fakadó viselkedés - közölte.

Fidesz: a kormány nem kért száz nap türelmet
Lázár János szerint a kormány nem kért száz nap türelmi időt, mert a választóknak a szocialisták kormányzása idején elfogyott a türelme.
A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: a választókban nincs türelem azokkal szemben, akik az elmúlt nyolc évért számadással tartoznak.
A kormányalakítás óta eltelt időből a legfontosabbnak azt nevezte, hogy már nem "fordítva ülünk a lovon", Magyarország nem azt keresi, miért nem lehet megoldani a gondokat, megadóztatni a bankokat, megvédeni a devizahiteleseket és megállítani a gázáremelést.
Mint mondta, a kormány legfontosabb érdeme, hogy "a reformdiktatúra után" visszaadta a kételkedés jogát és lehetőségét, elismerve, hogy nincsenek kizárólagos megoldások. Szavai szerint ez jelenti a demokráciát.

Orbán: Magyarország visszafizeti az adósságait
A miniszterelnök nem támogatja azt a javaslatot, hogy Magyarország tagadja meg a korábban felvett hitelek visszafizetését. A kormányfő a parlamentben napirend előtt elhangzottakra reagálva leszögezte: a kormány ilyen lépést nem fog kezdeményezi, ilyen beadványt nem fog támogatni.
Orbán Viktor a Jobbik elnökének szavaira válaszul kitért arra is, hogy Magyarország, ha nem fizetne, összességében rosszabbul járna, mintha megpróbálja különböző konstrukciókban könnyítve teljesíteni az előző kormány által előállított adósságteher visszafizetését. Leszögezte: a nemfizetés a létfenntartás szélén egyensúlyozó családok millióit tenné pillanatok alatt tönkre.
Magyarország afganisztáni szerepvállalásról szólva kiemelte: amíg van elegendő önkéntes, addig érdemes az ország biztonságáról szövetségi rendszeren belül gondolkozni. A NATO-tagság nagyobb, olcsóbb, biztosabb megoldást jelent az ország számára - közölte.
A kormányfő a "cigánybűnözés" kifejezéssel kapcsolatban - mondandóját kiemelten a Jobbiknak szánva - leszögezte: nem kell eltagadni a valóságot. "Elfogadom, hogy a bűnözők között bizonyos vonásokkal rendelkező emberek nagyobb számban vannak, mint mások", de minden olyan megnevezés ellen tiltakozni fogok, amelyből az következne, hogy azért, mert az ember valaminek születik, potenciális bűnözővé is vált - fogalmazott.
Az adórendszerről kifejtette: a rossz, munka- és családellenes adórendszeren nyugvó gazdaságban felesleges járulékot csökkenteni, először az adórendszert kell rendbe tenni. Ha az adórendszert rendbe tették, akkor jön el az ideje a járulékcsökkentésnek - mondta.
Orbán Viktor visszautasította azt az LMP-s kritikát, hogy a kormány szociálisan érzéketlen lenne. Cáfolatul példaként említette a kilakoltatási moratórium és a gázrátámogatás rendszerének meghosszabbítását.

________________________
Az önkormányzatok eladósodásáról, Budapest helyzetéről, a lakáshitellel rendelkezők védelméről, valamint a lakosság számának csökkenéséről beszéltek a képviselők hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

Jobbik: az összeomlás szélére került az önkormányzatiság rendszere
Staudt Gábor arról beszélt, hogy az önkormányzatiság jelenlegi rendszere az összeomlás szélére került.
Kiemelte: az önkormányzatokat az elmúlt húsz év arra kényszerítette, hogy feléljék vagyonukat, emellett az önkormányzatok eladósodtak, főleg svájci frankban.
Hangsúlyozta azt is: jó néhány település nem a teherbíró képességének megfelelő beruházásokat indított el.
A jobbikos képviselő szerint Budapesten "a liberális klientúra, az ittragadt kommunista utódpárt hatalomhoz ragaszkodó képviselőivel a vállalkozó jellegű önkormányzati modellt kívánta megvalósítani". Budapest az összeomlás szélére került - jelentette ki.
Mint fogalmazott, "lehetetlen, az elmúlt húsz év fővárosi felelőse, Demszky Gábor megússza a börtönbüntetést és a komoly elszámoltatást".
Tállai András államtitkár azt válaszolta: az a helyzetelemzés, hogy az önkormányzatok anyagi gondokkal küzdenek, helytállóak. Kiemelte azonban: az önkormányzatoknak csak egy része van rossz helyzetben. Hozzátette: sok olyan önkormányzat van, amelyik luxusberuházások megvalósítása miatt került nehéz helyzetbe.
Véleménye szerint azért jutott ide az önkormányzati rendszer, mert a szocialisták "történelmi bűnt" követtek el az önkormányzatokkal szemben is, mert az elmúlt nyolc évben mintegy négy-ötszáz milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, és felemelték az önkormányzatok feladatköreit.

Az LMP a kétszintű önkormányzati rendszerről
Jávor Benedek szerint a kétszintű önkormányzati rendszer helyett a kormány nem dolgozott ki újabbat. Mint mondta, a két szint között - Budapest és a kerületek között - nincs világos hierarchia, a hatáskörök nincsenek egyértelműen tisztázva.
Az ellenzéki képviselő közölte: a kétszintű önkormányzati rendszer Budapesten tökéletesen megfelel a kormánynak.
Az LMP logikus feladatmegosztást, részvételi költségvetést szeretne Budapesten megvalósítani - jelentette ki.
Tállai András államtitkár azt válaszolta: köszöni az LMP-s képviselőnek az Országgyűlés előtt elmondott kampánybeszédét.
Véleménye szerint először ki kell deríteni, hogy mi is történt a fővárosban az elmúlt húsz évben, és, mint mondta, könnyen meglehet, hogy nem a rendszerben van a hiba. Úgy fogalmazott: a világ egyetlen fővárosa Budapest, ahol a főpolgármester-helyettes jelenleg börtönben tartózkodik, és ahol egyetlen beruházás sem készül el időben.

A Fidesz a devizahitelesek védelmében
Rogán Antal felszólalásában arról beszélt, hogy az emberek azért vették fel a devizahiteleket, mert az MSZP megszüntette a kedvezményes, államilag támogatott lakáshiteleket.
Kijelentette: a szocialisták semmit nem tettek kormányon a devizahitelesek védelmében.
Mint mondta, a Fidesz-KDNP kormány változtatni kíván azon a helyzeten, hogy a devizahitelek összes kockázatát a családok viselik. Az az igazságos, ha a kockázatokat a hitelt nyújtók és a hitelfelvevők megosztják egymás között - tette hozzá.
Cséfalvay Zoltán államtitkár felidézte: 2002-ig nagyon jól működő lakástámogatási rendszer volt Magyarországon, amit a szocialista kormány azért szüntetett meg, mert szerintük az igazságtalanul működött.

KDNP: tízmillió alá csökkent Magyarország lakossága
Pálffy István arról beszélt, hogy tízmillió alá csökkent Magyarország lakosságának száma. Hozzátette: az elmúlt 45 évben csökkent egymillióval a lélekszám, a következő egymilliós veszteséget pedig 25 év múlvára jelzik előre.
Beszélt arról, hogy egy közvélemény kutatás szerint 20 magyar fiatal 24 gyereket tervez, de ebből mindössze 13 születik meg.
Véleménye szerint a súlyos demográfiai helyzetre egyetlen megoldás lehet, a gyermekvállalás ösztönzése.
Soltész Miklós szociális államtitkár azt válaszolta: a születésszám idén januártól júniusig, a tavalyi adatokhoz képest, 4,3 százalékos csökkenést mutat.
Az államtitkár szomorúnak nevezte azt, hogy "az MSZP-SZDSZ vadliberális politikájának következtében" ebben az évben 12,9 százalékkal kevesebb házasságot kötöttek.
Véleménye szerint kiszámítható családtámogatási rendszerre van szükség, és a segélyezési politikát nem szabad összekeverni a családtámogatási politikával. Beszélt a kormány azon tervéről, hogy visszaállítja a gyest három évre. Soltész Miklós szerint családbarát adórendszerre van szükség azért, hogy a gyermekvállalás ne a szegénységvállalással legyen azonos.

MSZP: a kormány száz nap alatt háromszor döntötte be a magyar forintot
Szanyi Tibor szerint Orbán Viktor kormányfő napirend előtt úgy viselkedett, mintha nem tudná, hogy a magyar pénzügyi szféra által felvett hiteleket milyen célokra fordították. Ez a pénz ott van benne a magyar emberek házaiban, autóiban, a vállalkozások beruházásaiban - tette hozzá.
Közölte: a kormány száz nap alatt háromszor döntötte be a magyar forintot.
A szocialista politikus a kormány gazdálkodásának sarokpontjai kérte számon.
Cséfalvay Zoltán államtitkár bajnak nevezte azt, ha az állam pénze az emberek házaiban, autóiban van. Az állam pénzének az a dolga, hogy a közjót szolgálja - tette hozzá.
Közölte: a 14 milliárd euró IMF-hitel törlesztése 2012-ben elkezdődik, a szocialista képviselőknek pedig minden egyes nap bocsánatot kellene kérniük az emberektől egészen addig, amíg tart a visszafizetés.

__________________________
A Fészekrakó programról, az etnobizniszről és a Gyorskocsi utcai börtön újranyitásáról volt szó egyebek között az interpellációs felszólalásokban hétfőn a parlamentben. A képviselők elfogadták az Országgyűlés őszi ülésszakának munkarendjét is.

Döntés a parlamenti ülésszak munkarendjéről
A képviselők 233 igen, 88 nem és 5 tartózkodással elfogadták a parlament őszi ülésszakának munkarendjét. Október 4. és december 23. között minden héten tart ülést az Országgyűlés. Addig egyszer, a mostani héten kétnapos ülés lesz. Ezután minden héten két illetve háromnapos ülést, a november 15-vel kezdődő héten a költségvetés tárgyalásakor négynapos ülést tartanak.
A képviselők határoztak arról is 309 igen és 1 nem szavazattal, hogy a költségvetési törvényről december 23-án lesz a zárószavazás.
Zárszámadási törvénnyel kapcsolatban 291 igen, 2 nem és 41 tartózkodással fogadták el a házszabálytól való eltérést, a képviselők szeptember 20-án hétfőn délutánig adhatnak be módosító javaslatokat.

MSZP: csalássorozat a Fészekrakó programnál

Káli Sándor arról érdeklődött, hogyan kívánja segíteni a kormány a Fészekrakó programot visszaélésre felhasználók kilakoltatását.
Mint mondta, egy jószándékú törvény kellemetlen folyományára kívánja felhívni a figyelmet. Miskolc városát olyan invázió érte, amely ellen minden eszközzel fel kívánnak lépni - közölte. Azt kérte, hogy a moratóriumnak azt a részét, amely a csalássorozattal tulajdonhoz jutott embereket érinti, vizsgálja meg a kormány, és módosítsa a törvényt.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszában kiemelte: 2005. február 1-én vezette be a Gyurcsány-kormány vonatkozó programját, amely kudarccal végződött. 2009-re kiderült, hogy 30 család bűncselekmény, csalás révén jutott támogatáshoz. Kilakoltatni jogerős bírósági ítélettel lehet, ezért ez rendőrségi, illetve bírósági ügy, ugyanakkor nem zárkózott el a jogszabály módosításától sem.
A választ a képviselő nem fogadta el, a parlament ugyanakkor 228 igen, 101 nem szavazattal igen.

Jobbik: hogyan akadályozza meg a kormány az etnobizniszt?
Szávay István azt mondta, hogy támogatják a nemzetiségeket egyéni és kollektív jogaik gyakorlásában, de a kisebbségi önkormányzatokkal kapcsolatos jóhiszemű jogalkotói szándékkal azonban módszeresen rendszeresen visszaélnek. A jogi kiskapukat kihasználó etnobiznisznek minősített jelenségre több példát említve azt kérdezte: milyen eszközökkel akadályozná meg a kormány jórészt cigányok által űzött etnobizniszt, legitimnek, támogatandónak tartja-e a kormány az országos kisebbségi önkormányzatok által el nem ismert helyi kisebbségi önkormányzatokat.
Szabó Erika államtitkár válaszában kiemelte: a kormány megoldást fog találni a köznyelvben etnobiznisznek nevezett problémára. A már megindult folyamat most nem teszi lehetővé a vonatkozó jogszabály időközbeni módosítását. A választások után azonban megkeresik megoldást - mondta, jelezve: a probléma kezelése nem lesz egyszerű. Az államtitkár több lehetséges megoldást vázolt fel, s azt mondta, törekedni kell arra, hogy az adminisztráció ne jelentsen túlzott nehézséget, de az álönkormányzatoknak ne érje meg működni.
A vonatkozó szabályozás átfogó felülvizsgálata érdekében még júniusban felkérték az országos kisebbségi önkormányzatok vezetőit, hogy javaslataikat küldjék el.
A választ a képviselő nem fogadta el, a parlament viszont 240 igen, 84 nem szavazattal igen.

Fidesz: újranyílik-e a Gyorskocsi utcai börtön?
Láng Zsolt azt kérdezte, újranyitják-e a Gyorskocsi utcai börtönt, a főváros II.kerületében. Mint kifejtette: jól tudja, hogy az intézkedésre szükség van, de kerületi polgármesterként aggodalmának adott hangot. Mint mondta, nem szerencsés, hogy az idegenforgalmi szempontból igen frekventált belvárosi részen működjön ilyen intézmény. A fogvatartottak gyakran éjszakába nyúlóan, kiabálva kommunikálnak az utcán tartózkodó hozzátartozókkal, ellehetetlenítve az ottlakók pihenését. Azt kérte, vizsgálja meg a miniszter, hogy újranyitás esetén az intézmény működése hosszú távon kiváltható legyen.
Kontrát Károly államtitkár válaszában kiemelte: a Gyurcsány-Bajnai kormányok felelőtlen gazdaságpolitikája miatt a jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé új börtönök építését, ezért a régiek egy részének megnyitása elkerülhetetlen. Ezek fenntartási, újranyitási költsége jóval kisebb, mint újak építése. Hozzátette: a Gyorskocsi utcait még nem nyitották meg, jelenleg is üzemel az előzetes letartóztatottak számára. A megnyitásra legkorábban 2011.januárjában kerül sor - mondta, egyben elismerte a polgármester által jelzett problémát.
Közölte: Láng Zsolt kérésére folyamatos rendőri járőrözést biztosítanak, s ahogy a költségvetés megengedi, a kérdésre visszatérnek - ígérte.
A képviselő a választ elfogadta.

____________________________
A King's City beruházásról, a népességfogyásról, és a közalkalmazottak elbocsátásáról is szó volt az interpellációs felszólalásokban hétfőn a parlamentben.

Matolcsy: már nem kiemelt beruházás a Sukoróra tervezett projekt
Utasítást adott a King,s City kaszinóváros kiemelt beruházási státuszának visszavonására a gazdasági miniszter. Matolcsy György ezt Schiffer András LMP-frakcióvezető interpellációjára adott válaszában közölte hétfőn a parlamentben.
"Az LMP narancsos megaberuházást sem szeretne látni a védett környezetben" - jelentette ki Schiffer András, hozzátéve: néhány héttel ezelőtt ezért kezdeményezték a beruházásnak kedvezményeket adó rendelet visszavonását. Ennek határidejéről érdeklődött hétfőn újra a politikus.
Matolcsy György hangsúlyozta: a Velencei tó körül kaszinó- és gyárváros sem lesz, hanem olyan fejlesztésekre lehet számítani, amelyek - hasonlóan nyugat-európai példákhoz - a vízre, a tóra valami különlegességet építenek. Megemlítette a Bodeni és a Genfi tavat, amelyek "okos, intelligens tavak". Ezt azzal indokolta, hogy a tó körül lehet pihenni, de vannak például kutatási beruházások, amelyek nem szennyezik a környezetet.
Schiffer András üdvözölte a bejelentést, de nem fogadta el a miniszteri választ, mert szerinte Matolcsy György nem beszélt arról, miért és meddig van hatályban a beruházásról szóló kormányhatározat. Az Országgyűlés azonban elfogadta a tárcavezető válaszát. Az Országgyűlés a miniszteri választ 207 igen, 76 nem és 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Az MSZP egy kaposvári hirdetésről
Lamperth Mónika (MSZP) arról beszélt, hogy kaposvári lakosként olyan az önkormányzati választókerületeket bemutató várostérképet kapott, amelyen valamennyi választókerület mellett feltüntették a fideszes jelölt arcképét és nevét, valamint szerepel rajta a párt polgármesterjelöltje is. Hozzátette, hogy a térkép hátoldalán a szponzorok között szerepel a Somogy megyei vállalkozó központ közalapítvány hirdetése is.
Megjegyezte, hogy a papíron feltüntették az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Európai Unió jelképét is.
Szavai szerint így a Fidesz saját politikai céljaira próbálja kihasználni Kaposvár és Somogy megye uniós fejlesztési projektekben elért sikereit. Kijelentette, hogy a választási kampányhoz tilos uniós forrásokat igénybe venni és ez az ügy veszélyezteti a kaposvári vállalkozók érdekeit. Ezért azt kérdezte, hogy folytatnak-e vizsgálatot az ügyben.
Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár válaszában kijelentette, hogy a térképet a Kaposvár Polgáraiért Egyesület adta ki, amelyik egy céget bízott meg a hirdetésszervezéssel. Hangsúlyozta, hogy az ingyenes hirdetési lehetőséggel élve hirdették meg a közalapítvány által kezelt uniós konstrukciót.
A választ a képviselő nem fogadta el, a parlament viszont 219 igen szavazattal, 86 nem és 1 tartózkodás ellenében megtette azt.

A KDNP a népességfogyásról
Tarnai Richárd (KDNP) szerint egyre elkeserítőbb adatok látnak napvilágot a születendő gyermekek számának drasztikus csökkenéséről. Úgy látja, a szocialista kormányok a népességfogyásra a lehető legrosszabb választ adták, amikor megszüntették, illetve csökkentették a gyermekek után járó adókedvezményt és ez a gyermekvállalás ellen hatott a munkából élő családoknál. Azt kérdezte, tervez-e a kormány gyermekvállalást ösztönző lépéseket.
Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában kiemelte: a 16 százalékos egykulcsos adórendszerbe beépítik a gyermekkedvezményt. Ez az adó nem bünteti azt, aki gyermeket vállal, ennél jobb elveket egy személyi jövedelemadó rendszer felépítésénél nem vállalhatunk - vélekedett. Úgy látja: ettől a lépéstől a népesedési helyzet is radikálisan változni fog.
A választ a képviselő elfogadta.

MSZP: meddig folytatódnak még a törvénytelen kirúgások?
Gúr Nándor (MSZP) interpellációjában azt kérdezte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy miért nem tartják be a törvényt és meddig folytatják még a törvénytelen kirúgásokat. Példaként említette egyebek mellett a Foglalkoztatási Szolgálat főigazgatójának, illetve a regionális munkaügyi központok főigazgatóinak elküldését, ahol előzetes egyeztetésre lett volna szükség a szakmai felügyelettel.
Cséfalvay Zoltán államtitkár emlékeztetett arra, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény értelmében a jogszabály hatálya alá tartozó szerveknél foglalkoztatott köztisztviselők jogviszonya átalakult, az elbocsátásoknál pedig e szerint jártak el.
Gúr Nándor a választ nem fogadta el és felhívta az államtitkár figyelmét arra, hogy a foglalkoztatási törvény még hatályban van és ez rögzíti az egyeztetési kötelezettséget. A Ház a választ 211 igen , 84 nem szavazat mellett fogadta el.

Jobbik a hamis iskolai papírokról
Zakó László (Jobbik) azt mondta, hogy tömegesen fordul elő, hogy emberek hamis iskolai végzettséget igazoló papírokat szereznek. Azt kérdezte, hogy mit kíván tenni a miniszter az egyre tömegesebb mértékű hamis diplomák adásvétele valamint az ellen, hogy ezekkel állást szerezzenek.
Rétvári Bence államtitkár azt mondta, hogy a probléma valós, de egyfelől vannak ellene törvényi szankciók valamint használják a folyamatosan fejlődő megelőzési módszereket is.
Közölte, hogy az egyes bizonyítványokról ma is léteznek pontos nyilvántartások. Hozzátette, hogy általános adatbázis létrehozása viszont több jogot sértene és nem felelne meg az arányosság követelményének.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 227 igen szavazattal 44 nem és 38 tartózkodás ellenében megtette azt.

Olvasóink írták

161 hozzászólás
 • 161. HR_XAR 2010. szeptember 21. 12:15
  „Bocs load, de én amit kaptam a saját befizetett adóm után kapom!!! Az egyéni vállakozók zöme ilyen, ha elfogadod, ha nem!!!! EZ VAN ÉS KÉSZ!!! Úgyhogy semmi hátrább az agarakkal, mert fogadom te ilyenekkel testközelben sem találkoztál, mert ha tőlük függnél már rég éhen döglöttél volna!”
 • 160. gjozsi88 2010. szeptember 17. 12:01
  „még annyit!

  "Bocsáss meg de nem erőlködök tovább veled. Egyszerüen antitalentum vagy. A KGST felbomlásától vezeted le a magyar gazdaság mélyrepülését- mer ezt mondták a szemináriumon, vagy ezt énekeltéteke együtt egy csomóan - "mint hozzáértők" ....."

  Ez sem igaz, ugyanis összecsusztattad az egészet!
  A bérlakások számának az összehasonlitásáról beszélünk és ráadásul nem a gazdaság mélyrepüléséről, melyet vitatok, hanem a nyugat európai országok közti különbséget indokoltam!
  Ez nem azonos a mélyrepüléssel, ráadásul a világválság több nyugati országban a miénknél nagyobb visszaesést okozott, hogy a brittek, spanyolok..stb közel 20% ra növekvő munkanélküliségét emlitsem!
  CSAK AZT ELFELEJTED, HOGY AZÉRT MERT MI FEJLŐDTÜNK, ATTÓL MÉG A NYUGAT EURÓPA IS FEJLŐDÖTT!”
 • 159. gjozsi88 2010. szeptember 17. 11:26
  „szocdem!

  Hogy van ez?

  Ez a te két azonos témában homlokegyenest ellentétes véleményed!

  Hogy miért fizet kevesebbet a nyugatinál?"

  "Azért barátom, mert a kormány ennyire taksálja az állampolgárai tulajdonát...("
  Egy sorral késöbb:
  "Vagyis a bérmegállapodás valódi piaci: két fél (munkavállaló, és munkaadó) egyezik meg. A kormánynak semmi köze hozzá!"

  """Tudod a vállakozó (mint pl én) a termékehez, szolgáltatáshoz szükséges költségeket összeadja, és MEGMONDJA MENNYIBE KERÜL AZ ELŐÁLLÍTÁSA! "
  Értem én!
  Azután nincs vége a folyamatnak, ugyanis ezután meg a vevő dönti el, hogy azért a pénzért ezt veszi -e meg, vagy a jóval olcsóbb külföldit!
  Ha a tiedet ezért nem veszik meg, akkor nézelődhetsz és gondolkodhatsz, hogy az árból milyen költséget tudsz leszoritani! Az alapanyag adott, az energia költség adott, a munkagép üzemeltetési költsége adott, mivel tudsz játszani, ha nem a bérköltséggel"”
 • 158. szocdem 2010. szeptember 17. 10:04
  „155. gjozsi88 2010.09.16. 10:12
  Egyébbként nagy érdeklődéssel várom a saját ellentmondásaid, tárgyi tévedéseid megmagyarázását:

  Józsikám.

  Bocsáss meg de nem erőlködök tovább veled. Egyszerüen antitalentum vagy. A KGST felbomlásától vezeted le a magyar gazdaság mélyrepülését- mer ezt mondták a szemináriumon, vagy ezt énekeltéteke együtt egy csomóan - "mint hozzáértők" .....
  Tessék itt egy link, olvasgass (németül és franciául is ott van minden arról amit vallsz, ha angolul nem tudnál...)

  Amit általában Te "tudsz" az érvénytelen! Teccik nem teccik, a föld mégis forog!

  http://www.emf-fem.org/Areas-of-work/Industrial-Policy/No-to-austerity-Priority-for-industrial-jobs-and-growth”
 • 157. load 2010. szeptember 17. 00:48
  „156. HR_XAR
  "A vállalkozókat az adócsaló, adókerülő és mocskos üzletpolitikát folytató magatartásuk és hozzá nem értésük miatt ítélem el. "
  <moderálva>
  Egy két nappal ezelőtti hír:
  "A 361 ezer társas vállalkozás 10 százaléka fizette be a társasági adó 60 százalékát."
  A társas vállakozások közül nem mindenki "adócsaló, adókerülő és mocskos üzletpolitikát folytató".
  10% biztosan nem az.
  Lehet, hogy tőlük kaptad a nyugdíjadat, a gyógyszereidet, a gyermekeid tanítását, a polgármestered fizetését, a kedvenc pártod állami támogatását.
  Ha mégsem így van, hát megbocsáss, de ...
  Kicsit hátrább az agarakkal!”
 • 156. HR_XAR 2010. szeptember 16. 12:15
  „A vállalkozókat az adócsaló, adókerülő és mocskos üzletpolitikát folytató magatartásuk és hozzá nem értésük miatt ítélem el. Bőven tudnék példát mondani és egyúttal az APEH vagyonosodási részlegének munkát adni erre vonatkozóan. Úgyhogy lapíts a fűben.

  Amíg Szűrös Mátyás nem hirdette ki, amit a színfalak mögött vagy elfogadtak, vagy létrejött, addig az oroszok még bármit megtehettek volna. Tudod, amíg valamit nem hirdetnek ki, addig azon bármely fél bárhogy manipulálhat. Ez mindenben és mindenhol így van. Tény és valóság, hogy az orosz piac volt, ami a szar terméket megvette, mert a nyugatnak nem kellett. Az új szelek első dolga a privatizáció volt, mondván az államosítás csőd, bűn és gaztett volt. El kellett adni mindent, állami gyárak mentek tönkre így és kerültek emberek utcára. A munkanélküliség otromba mérete is akkor jött.

  Egy termék előállítását max tervezni tudsz és nem tényként megmondani, mert a költség részei nem tudod sose hogyan fognak holnap vagy 1 óra múlva változni ... így okoskodik az egyszeri vállalkozó, ahogy te.”
 • 155. gjozsi88 2010. szeptember 16. 10:12
  „Egyébbként nagy érdeklődéssel várom a saját ellentmondásaid, tárgyi tévedéseid megmagyarázását:

  Hogy van ez?

  ""Tudod a vállakozó (mint pl én) a termékehez, szolgáltatáshoz szükséges költségeket összeadja, és MEGMONDJA MENNYIBE KERÜL AZ ELŐÁLLÍTÁSA! "
  Értem én!
  Azután nincs vége a folyamatnak, ugyanis ezután meg a vevő dönti el, hogy azért a pénzért ezt veszi -e meg, vagy a jóval olcsóbb külföldit!
  Ha a tiedet ezért nem veszik meg, akkor nézelődhetsz és gondolkodhatsz, hogy az árból milyen költséget tudsz leszoritani! Az alapanyag adott, az energia költség adott, a munkagép üzemeltetési költsége adott, mivel tudsz játszani, ha nem a bérköltséggel?

  ""Hogy miért fizet kevesebbet a nyugatinál?"

  Azért barátom, mert a kormány ennyire taksálja az állampolgárai tulajdonát...("
  Egy sorral késöbb:
  "Vagyis a bérmegállapodás valódi piaci: két fél (munkavállaló, és munkaadó) egyezik meg. A kormánynak semmi köze hozzá!"”
 • 154. fióka 2010. szeptember 16. 10:11
  „http://www.youtube.com/watch?v=4_LDVZy6gaQ”
 • 153. gjozsi88 2010. szeptember 16. 10:09
  „szocdem!

  "Roppant nagy kár, hogy a valóságban ez nem így történt (korábban kezdődött) - ezt a forgatókönyvet csak a magad fajta "hozzáértők" hiszik:)))"

  Hogyan történt?
  Mikor történt a KGST felbomlása?”
 • 152. szocdem 2010. szeptember 16. 09:59
  „Józsi utolsó hozzászólását kiegészítve:

  "1989-ben, mikor kimondták, hogy köztársaság vagyunk és elzavarták az oroszokat "

  Roppant nagy kár, hogy a valóságban ez nem így történt (korábban kezdődött) - ezt a forgatókönyvet csak a magad fajta "hozzáértők" hiszik:)))

  Ez a kijelentés alapozza meg azt amit Te alapként, "tudásként a tárgyi vitában képviselni tudsz. Sajnos ez tudománytalan, és alkalmatlan a valóság leírására.

  Még jó hogy leírtad, mert ez minősíti azt ami alapján elitéled a vállakozókat, vagy épp a szocdem gazdaságelméletet:))))))))

  Egyébként sokat vezstett veled Gyurcsány, rendes agymosott rajongója volnál még mindíg.....”
 • 151. HR_XAR 2010. szeptember 16. 07:51
  „Józsi utolsó hozzászólását kiegészítve:

  1989-ben, mikor kimondták, hogy köztársaság vagyunk és elzavarták az oroszokat a ruszkik haza szlogennel megindult a nagy rendszerváltás: eladtunk mindent! Volt ipari termelésünk: szétverték. Volt saját egyéb termelésünk: szétverték. A magyar termékkel rengeteg gond volt, de az orosz piac mindent megvett, de utána kizártak minket onnan, és Fletó felismerte: ha valamit akarunk kezdeni, kénytelenek vagyunk visszakéreszkedni oda.

  Szóval lehet szidni nyugodtan az mszp-t és az elmúlt 8 évet, de ha felelőst keresünk az ország kiárusításáért a fidesz ugyanúgy felel, mivel az ő korszaka alatt is történtek értékesítések, ők zavarták ki gondolkodás nélkül az oroszokat, holott diplomatikusabban is lehetett volna kezelni, és ők se akadályozták meg az ország kiárusítását. Nincs saját iparunk, mert a hülye politikus szétverte, eleve, hogy külföldről kell behozni a dolgokat.

  Emlékszem 2006-2007 között volt egy nagyobb árfolyamdifferencia, bár már nem emlékszem arra miért. Év elején még 230 Ft körül volt az euro, év végére 270-ig elszállt, és már éreztük, hogy 1000 euro import árú értéke mennyi volt és mennyi lett. Csak próbáljon meg egy cég árat emelni, ha a vevők nem fogadják el...”
 • 150. gjozsi88 2010. szeptember 15. 17:40
  „még annyit:
  "Gyurcsányék hurrápolitizálása ellenére az ő hatalmuk alatt sem növekedett a fogyasztás, a gazdaság gyakorlatilag 20 éve nem működik értsd már meg!! Csak rombolódik, vagy egy szinten stagnál."
  Hát ez egyszerüen nem igaz, ugyanis a GDP amikor átvették 15 000 milliárd volt évente, mára 27 000 milliárd!

  "A stagnáló helyzetnél is rosszabb a helyzet most de 300 ezer ember fogyasztása nem befoylásolna egy 10 milliós piacot úgy, hogy ezer milliárdokban mérhető hiány keletkezzen!"

  A forint gyengülése nem csak a devizahitelesek esetében növekvő törlesztők miatt vesz el a fogyasztásból, őket érinti leginkább, de az import termékek ára is jelentősen növekedett, sajnos számtalan dolgot kénytelenek vagyunk importálni, mert nincs, vagy nem tudjuk elöállitani!

  " Az egész politikum, az egész nyálözön droid társaság bűnös a kialakult helyzet miatt."

  Már csak azt mond meg, hogy kinek érdeke, hogy a gazdaságok bedögöljenek és ne keressenek pár év múlva semmit?”
 • 149. gjozsi88 2010. szeptember 15. 17:35
  „még annyit:

  "Ki fizeti a révészt?"

  Szerinted a nyugati országokban ki fizeti??????????? Ott a lakások átlag 40%-a szociális bérlakás. "

  Mert az elmúlt 40-50 évben nem épitették a szocializmust és ennek a számtalan jóléti kiadásnak, amit nem engedünk megszorítani még most sem, nem feléték a pazarló rendszereikkel, hanem befektették, ugyanis náluk soha nem volt gáz támogatás, ingyenes orvosi ellátás, rég óta magasabb a nyugdijkorhatár, kevesebb önkormányzat, iskola, kórházi ágy van..stb!”
 • 148. gjozsi88 2010. szeptember 15. 17:31
  „szocdem!

  "Már bocs, de Te hoztad fel a parasztokat, mert az életben nem láttál még ipari termelést. Mégis közgazdának képzeled magad."

  Ha értenéd is amit irok, akkor észrevetted volna, hogy az osztrák parasztot a te világlátásodra célozva hoztam elő, ugyanis a 22 éves múltadra hivatkoztál!

  "Tudod a vállakozó (mint pl én) a termékehez, szolgáltatáshoz szükséges költségeket összeadja, és MEGMONDJA MENNYIBE KERÜL AZ ELŐÁLLÍTÁSA! "
  Értem én!
  Azután nincs vége a folyamatnak, ugyanis ezután meg a vevő dönti el, hogy azért a pénzért ezt veszi -e meg, vagy a jóval olcsóbb külföldit!
  Ha a tiedet ezért nem veszik meg, akkor nézelődhetsz és gondolkodhatsz, hogy az árból milyen költséget tudsz leszoritani! Az alapanyag adott, az energia költség adott, a munkagép üzemeltetési költsége adott, mivel tudsz játszani, ha nem a bérköltséggel?

  "Az OÉT épp így működik: a szakszervezeti oldalt "leszavazza" a munkaadó oldal meg a kormányoldal ami a legnagyobb munkaadó az országban!! Ti meg tapsoltok hozzá! Szánalmas!"
  Ezzel csak az a baj, hogy mivel a kormányt az emberek választják, ők a többség ezért általában a szakszervezetek a kormány oldallal azonos érdekközösségben ülnek, aminek ellensúlya a munkavállalói oldal teljesítmény korlátai, ugyanis szíve szerint az elözők az emberek pártján állva mindent adnának, csak ha ezzel visszaesik a gazdaság, mert túl méreteznek valamit, akkor az mindenkinek kár!
  Ugye érted?

  "Hogy miért fizet kevesebbet a nyugatinál?"

  Azért barátom, mert a kormány ennyire taksálja az állampolgárai tulajdonát...("
  A munkahelyen állásinterjura ki kiséri el a dolgozót a kormánytagok közül? Milyen módon avatkozik be az állam egy magánszerződésbe, mely a dolgozó és a munkáltatója közt jön létre?

  Te egyébbként tudod mit írkálsz?
  Néhány sorral lejjebb magad cáfolod saját magad!

  "Vagyis a bérmegállapodás valódi piaci: két fél (munkavállaló, és munkaadó) egyezik meg. A kormánynak semmi köze hozzá!"”
 • 147. HR_XAR 2010. szeptember 15. 16:07
  „Az meg, hogy értesz a gazdasághoz szocdem .... lehet, hogy a kemény magok zöme a fórumon egyetért, de ez akkora hülyeség, hogy a mennyezet nem repedezne, hanem ezen kijelentéssel jelzőfénnyel kettéválna.”
 • 146. HR_XAR 2010. szeptember 15. 16:05
  „Másrészt meg szájkaratézni mindenki tud, ami teljesen fölösleges, mert ettől semmi sem változik. Az meg egyszerűen irritáló, hogy azt se tudja a kormánypárti szájkarate szakosztály növendék hallgatóinak többsége, hogy azt se tudja miket beszél.”
 • 145. HR_XAR 2010. szeptember 15. 16:03
  „Nagyon kemény? :) Inkább egyoldalú vitát láttam, mert valahogy a racionalitással nagyrészt az oldalad köszönőviszonyban nem volt.

  Bármit tudnék? Jobban ismerem a vállalkozók fajtáját, mint ahogy azt gondolnád. Amit leírtam tények és nem ítéletek, alapkoncepciók és nem fikciók, csak épp a köntös más vállalkozókként. Attól függetlenül, hogy más, vagy épp én mit írok be vitázni ettől függetlenül tudtok. Akit ki lehet billenteni a vitából az meg vagy kamuzik, vagy nincs tisztában azzal, hogy miket beszél.”
 • 144. szocdem 2010. szeptember 15. 14:55
  „139.

  Gyurcsányék hurrápolitizálása ellenére az ő hatalmuk alatt sem növekedett a fogyasztás, a gazdaság gyakorlatilag 20 éve nem működik értsd már meg!! Csak rombolódik, vagy egy szinten stagnál.

  A stagnáló helyzetnél is rosszabb a helyzet most de 300 ezer ember fogyasztása nem befoylásolna egy 10 milliós piacot úgy, hogy ezer milliárdokban mérhető hiány keletkezzen! Lehet hogy nem erősséged a matek, de nem ártana matematikailag is végig gondolnod mekkora butaságokat hivatkozol..

  A hiteltörlesztések növekedése csak egy csepp a tengerben, a vlósághoz hozzá járul, de nem ez irányítja! Most jön a fekete leves a bugrisok kapzsisága miatt - amit mindenkinek le kell majd nyelnie. De ehhez épp anyi köze van Orbánéknak mint Gyurcsánynak és Bajnainak! Az egész politikum, az egész nyálözön droid társaság bűnös a kialakult helyzet miatt.”
 • 143. szocdem 2010. szeptember 15. 14:50
  „"Ki fizeti a révészt?"

  Szerinted a nyugati országokban ki fizeti??????????? Ott a lakások átlag 40%-a szociális bérlakás. Fajlagosan sokkal kvesebb is a hajléktalan, vagy a buott lakáshiteles mint itt, pedig ott is vannak szegény emberek, és segédmunkások, akik sz@rul keresnek...

  Mondom hogy nem érted a rendszert - remélem rád alapozza az MSZP azt a kijelentését hogy mostmár az egész tagság "szociáldemokrata":))))
  Hehehehehehehehe..

  Montam már: olvasgass Polányit - az magyarul van, talán majd sejteni kezded hogy ez a "révészes" bugris kapzsi filozófia mennyire társadalom és emberellenes, és sosem volt baloldali!”
 • 142. szocdem 2010. szeptember 15. 14:46
  „Józsikám!

  ezt írod:
  "De ugye nem csak mezőgazdasági termelésünk van!
  Róluk elfelejtettél nyilatkozni, ugyanis az osztrák paraszt nem példa arra amit kérdeztünk, de te mégis ezt vezetted le!"

  Már bocs, de Te hoztad fel a parasztokat, mert az életben nem láttál még ipari termelést. Mégis közgazdának képzeled magad.
  Veled ellentétben én nem csak a parasztokhoz, hanem az iparhoz és a gazdasághoz is értek:))) HA ismét elolvasod és akkor talán megérted: én nem "parszt" vagyok, hanem egyébként gépész:))) Eből kifolyólag - veled ellentétben- nagyon nagyban és nagyon kicsiben is egyformán tudok gondolkodni - hiába szakmai ártalom:)))

  "Ezzel az a baj, hogy nem a kormány mondja meg mennyi lesz a fizetés, hanem a vállalat kalkulálja ki, hogy mennyi bérköltséget bir el a terméke, hogy eladható legyen!"

  bocs, de ez is egy ORBITÁLIS HAZUGSÁG!
  Tudod a vállakozó (mint pl én) a termékehez, szolgáltatáshoz szükséges költségeket összeadja, és MEGMONDJA MENNYIBE KERÜL AZ ELŐÁLLÍTÁSA! (Te a bolsi-komcsi "éhalálgazdasági" modellt ismered, aminek a végén oda suvasztják az összeget ami Pestabá kahat ha dolgozik) Nem tudom érted e matematikailag mi a külömbség??? Ha nem akkor ne is koözgazdászkodj, mert nem fog menni, csak kiröhögteted magad...

  "Egyébbként a minimálbér alakulása nem kormányzati kompetencia, hanem az OÉT azaz a munkáltatók és munkavállalók valamint a kormány közös döntése!"

  Ez szerinted noooormális????

  Mert ha igen megtanitalak egy alapigazságra. Megmondod hol termeled a paradicsomot meg a retket, és elmegyek hozzád venni. Te mondasz egy árat, én meg hívom a szomszédomat, akivel "leszavazunk, és kénytelen leszek töredék áron eladni azt amid van! ("Munkáltatók egyébként rEcsken meg a Hortobágyon voltak, meg a börtönben vannak. A Magyar munkavállaó viszont SZABAD ORSZÁG POLGÁRA, ezért csak MUNKAADÓI vannak, lécci felejtsd el ezt a "munkáltatós" szöveget akkor is ha fegyőr voltál.)
  Az OÉT épp így működik: a szakszervezeti oldalt "leszavazza" a munkaadó oldal meg a kormányoldal ami a legnagyobb munkaadó az országban!! Ti meg tapsoltok hozzá! Szánalmas!

  "Ne ausztriába menj oda, hanem szlovákiába, lengyelekhez, románokhoz...! Ugyanis velük versenyzel, "

  Azokkal, meg Kínával csak Te versenyzel, meg az MSZP versenyezhet. Mi Magyar állampolgárok tagok vagyunk egy Unióban, ahol mindenkit azonos jogok és lehetőségek illetnek meg. Pl a bér, a szociális juttatások, az állampolgári jogok, stb terén.
  Épp ezért nem hisszük hogy a mi ellopott pénzünkből kellene bárkinek irdatlan támogatást adni ahhoz hogy tovább gazdagodjon. Ráadásul minél gazdagabb valaki, vagy valami, annál többet lop, és annál pofátlanabbul követeli a támogatásokat a minél nagyobb profit elérése érdekében!

  "Hogy miért fizet kevesebbet a nyugatinál?"

  Azért barátom, mert a kormány ennyire taksálja az állampolgárai tulajdonát...(A munkaerő magántulajdon)

  Ezzel szemben:
  Nyugaton a munkavállalók megmondják, hogy szakmánként és ágazatonként ennyi a minimum bér - és a vállakozó FIZETI mint a villanyt, vagy a vizet, mert a munkaerő Termelési forrás, épp úgy piaci ára van mint a nyersanyagnak!!!!! Amért ezt nem érted azért nem vitted sokra az MSZP-vel!

  Vagyis a bérmegállapodás valódi piaci: két fél (munkavállaló, és munkaadó) egyezik meg. A kormánynak semmi köze hozzá!”
161 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 évet kapott a rablógyilkos

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetést szabott ki hétfőn a Debreceni Ítélőtábla arra a férfira, aki két évvel ezelőtt Jászberényben meggyilkolt és kirabolt egy egyedülálló idős asszonyt. Tovább olvasom