Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Nyugdíjügy: sokan várják a szabályokat

Sajtóértesülések szerint nem lesz könnyű dolga annak, aki benn marad a magánnyugdíjpénztárban.

Az eljárás részleteiről alig tudnak valamit a lebonyolítással megbízott szerveknél. A győri nyugdíj-biztosítási igazgatóságon tegnap a Kisalföld érdeklődésére is az volt a válasz: türelmet kérnek, a részleteket még nem ismerik.

A kormány szerdai ülésén határozott az eljárási szabályokról, a kormányszóvivő jobbára már ismert momentumokat említett tájékoztatóján, több részletkérdés így még nem ismert a közvélemény számára. Nagy Anna megerősítette: annak a magán-nyugdíjpénztári tagnak, aki vissza akar térni az állami nyugdíjrendszerbe, semmit nem kell tennie, visszalépése automatikus. Ha a visszalépő tagnak reálhozama van, a nyugdíjpénztárnál írásban kell nyilatkoznia arról, mit szeretne tenni e hozammal. Három lehetősége van: felveheti egy összegben; kérheti, hogy az egyéni számláján írják jóvá az állami nyugdíj-biztosítási alapban; illetve átutaltathatja önkéntes magán-nyugdíjpénztári számlájára.

Megismételte: a reálhozam adómentes. Ha valaki elfelejt nyilatkozni a reálhozamról, kap majd egy levelet a magánnyugdíjpénztárától 2011. március 1–31. között, amelyben emlékeztetik arra, hogy rendelkeznie kell a kifizetés sorsáról. Ha továbbra sem nyilatkozik, a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül a magánnyugdíjpénztár kiutalja ezt az összeget az érintett lakcímére.

Közölte: annak, aki úgy dönt, marad a magánnyugdíjpénztárban, nyilatkozatot kell tennie 2011. január 31-ig. Ezt bármely nyugdíj-biztosítási igazgatóságnál, a nyugdíjfolyósító igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál teheti meg, megyénkben ezek szerint két helyen, Győrött és Sopronban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell az érintett tag nevét, lakhelyét, társadalombiztosítási azonosító jelét és magánnyugdíjpénztárának a nevét. A nyilatkozatot a nyilatkozattételtől számított öt napon belül el kell küldenie a foglalkoztatójának is.

A reálhozam kifizetése a magánnyugdíjpénztárak kötelezettsége – közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság szerda este. ˝A pénztárak az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos költségeket érvényesítik a magánnyugdíjpénztári tag követelésével (reálhozam) szemben˝, azaz a magánnyugdíjpénztár-tag által ˝felvehető˝ összegből levonják az említett költségeket – írták. A kifizetésére vonatkozóan a pénztáraknak ütemterv-készítési kötelezettségük van, így a kifizetések várhatóan 2011 április közepétől kezdődnek meg – tudatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felsőoktatás – A többletpontok módosultak

Megjelentek a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztatók, a diákok 8280 képzés közül… Tovább olvasom