Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

NFM: a vasutasok átlagosan 32 ezer forint extra juttatást kapnak

Legkésőbb december első felében fejenként átlagosan nettó 32 ezer forint extra juttatást kapnak a vasúti dolgozók; ezzel maradéktalanul teljesül a 2011-ben Orbán Viktor és Gaskó István között született megállapodás, amely a vasutasok pénzügyi ösztönzésére három év alatt bruttó 5 milliárd forintot szánt.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a vasúti munkavállalók pénzügyi ösztönzésére a költségvetésben elkülönített forrásból összesen mintegy 30 ezer dolgozó jut átlagosan nettó 32 ezer forinthoz legkésőbb december első felében.

A kormány kifizetések megindításáról szóló október végi döntésével pontosította az érintett személyi kört. Így a vállalati átszervezések vagy vonalátadások miatt a MÁV-csoport más vállalataihoz vagy a GYSEV-hez került vasutasok is megkapják a munkájukkal kiérdemelt összegeket.

A tárca felidézi: Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke 2011 novemberében állapodott meg arról, hogy három év alatt összesen 5 milliárd forintot fizetnek ki a vasúti dolgozók számára.

Az érintett munkavállalók az első egymilliárd forintot már tavalyelőtt megkapták, a tavalyi évre eső 2 milliárd forint fedezetét a kormány költségvetési átcsoportosítással biztosította. A fennmaradó bruttó kétmilliárd forint már a 2013. évi költségvetési törvényben is szerepelt. Az idei kifizetések a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a vasúttársaságok között megkötendő megállapodások alapján, egy hónapon belül megindulhatnak.

A kormány a vasutasok példás helytállását és a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozó vasúti ágazat kiemelt fontosságát ismeri el a pénzügyi ösztönzéssel; a forrásból a kormányhatározat szerint a cégek prémiumrendszereinek hatálya alá tartozók - köztük a vezetők - nem részesülnek - hangsúlyozza az NFM.

Olvasóink írták

 • 6. ISU 2013. november 06. 23:34
  „5. yenkiman 2013.11.06. 19:31

  Nem sztrájkolni kell, hanem majd olyan helyre tenni a X-et, hogy ez ne forduljon elő a jövőre nézve, hogy csak a nagyobb jövedelműeknek és a holdudvarnak vannak mindenben nagy kedvezmények.A mutyikról (föld,trafik,stb.) és a közel negyven adóról nem is beszélve.”
 • 5. yenkiman 2013. november 06. 19:31
  „Gaskó elmehet a f...cba!Gyurcsány idején egyfolytában sztrájkra szólította a vasutasokat mindenféle mondva csinált dolgokért El adta a munkásokat bagóért amikor alá írta az új MTK.-t.Ez az ember ne szóljon semmit mert azt csak ő hiszi,hogy nagy ember,de azért amikor a VDSZSZ megalakult,hamarosan vizsgálat indult ellene hűtlen kezelés miatt.A rengeteg leépítés alkalmával egy szót sem szólt nem emelte fel a hangját a kormánynál gondolom nagyon jól járt a bérmegtakarítás alkalmával.Amíg a vasúton az emberek java része alig keres 100.000 Ft.ot.Én magam egy vasúti kft dolgozója vagyok havi nettó 80.000FT.ért 56 évesen!És örüljek,hogy van munkahelyem szégyen.Ezért miért nem akar sztrájkolni?”
 • 4. Fedayn 2013. november 06. 11:10
  „Ja,tavaly meg 20%-al csökkent a fizetés!Csak ezt nem reklámozták!”
 • 3. dödike 2013. november 06. 08:08
  „Júdáspénz.”
 • 2. load 2013. november 06. 06:45
  „Most mar a vasutasok is tudjak, hogy hova kell tenni az x-et.”
 • 1. öröksoproni 2013. november 05. 17:35
  „Gaskó, az Audival járó szakszervezeti elnök. Ez már önmagában ellentmondás, nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KDNP: a matematika szabályai végre Brüsszelben sem mások

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint az Európai Bizottság keddi gazdasági prognózisa először… Tovább olvasom