Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Nem tudja behajtani a NAV a pártok tarozásait

A parlamenti választáson indult jelöltekkel és pártokkal szemben kiszabott mintegy kétmilliárd forintnyi bírságból eddig 1,2 milliót sikerült behajtani.
A Népszabadság szerint akadozik az áprilisi parlamenti választáson indult jelöltekkel és pártokkal szemben kiszabott mintegy kétmilliárd forintnyi bírság behajtása, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eddig 1,2 millió forintot tudott behajtani.

Az újság szombati cikkében felidézi: tavasszal a pártok 38 ezer ajánlóívvel nem számoltak el határidőre, emiatt a választási bizottságok csaknem nyolcvan pártot és magánszemélyt bírságoltak meg hiányzó ívenként mintegy 50 ezer forintra.

Köztük a csúcstartó a Keresztény Magyarok Szövetsége volt, amelyet csaknem 700 milliós büntetéssel sújtottak. A Határon Túli Magyarok Pártja, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Társadalmi Béke Párt és az Új Dimenzió Párt is egyenként több mint százmilliós bírsággal adós.

Önként elsősorban a parlamenti pártok fizettek, amelyeket jellemzően pár százezer forintra bírságoltak, csak az LMP-nek kellett másfél milliót lerónia. De például a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt is átutalta a 89 milliós, illetve a Munkáspárt is a 4 milliós bírságot.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint önkéntes befizetéssel csupán 20 millió forint érkezett be, ezért az iroda kezdeményezte a NAV-nál, hogy a kinnlevőséget adók módjára hajtsák be. Az adóhatóság tájékoztatása szerint eddig a 2,1 milliárdos bírságból 1,2 milliót tudtak behajtani.

A parlamenti választáson idén először egymilliós kampánytámogatást kaptak az egyéni képviselőjelöltek, ám az összeggel el kellett számolniuk. Aki ezt elmulasztotta, illetve 2 százalék alatti eredményt ért el, annak a pénzt vissza kell fizetnie.

A Magyar Államkincstár közlése szerint 316 jelölttől összesen 327 millió forintot követelnek, de november 13-ig csupán 56-an fizettek be nem egészen 23 milliót.

A kincstár 67 személynek engedélyezett részletfizetést vagy halasztást, négy jelölt már kiegyenlítette tartozását, tíz esetében átadták a követelést a NAV-nak. Húszan bírósági keresetet nyújtottak be. További 187 jelölt 243 millió forinttal tartozik, velük szemben ugyancsak a NAV jár el.

Azon jelölő szervezetek közül, amelyek javára a képviselőjelöltek átengedték az állami támogatást, kilenctől követel a kincstár összesen 411 millió forintot plusz a kamatait.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százötven rendőr fogta el a vascsöves bandát - videó

A tízfős banda egy korábbi konfliktus miatt akart revansot venni, ezért áldozataikra vascsővel és… Tovább olvasom