Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Nem tárgyalták a `három csapást`

Nem tárgyalt hétfőn az Országgyűlés a Fidesz "három csapás" törvényjavaslatáról, az MSZP és az SZDSZ ugyanis nem támogatta tárgysorozatba vételét, arra hivatkozva, hogy a javaslatnak van olyan része, ami alkotmányellenes. Az MDF-nek is voltak aggályai a kötelező tényleges életfogytiglani büntetéssel kapcsolatban, de ezeket a részletes vitában szerették volna elmondani, így a napirendre vételét támogatták, a KDNP és a Fidesz képviselőivel együtt.
Hankó-Faragó Miklós, szabad demokrata országgyűlési képviselő felszólalásában arról beszélt, hogy a közvélemény jogosan elégedetlen a közbiztonsággal és azon változtatni kell, de erre szerintük a Fidesz "három csapás" törvénye alkotmányellenessége miatt nem alkalmas.

Ugyancsak az alkotmányossági aggályokkal indokolta Bárándy Gergely, az MSZP felszólalója, azt, hogy frakciójuk nem támogatja a javaslat tárgyalását. Ugyanakkor, mint mondta, azzal egyetértenek, hogy szigorítani kell a büntetési tételeken és erre vonatkozóan a kormány is készül saját javaslatok benyújtására.

Dávid Ibolya, az MDF nevében arról beszélt, hogy támogatják a javaslat napirendre vételét, az ugyanis számos olyan intézkedést visszahozna, ami a polgári kormány ideje alatt volt érvényben, és amit szerintük kár volt 2003-ban megszüntetni. Az MDF-nek is vannak aggályai ugyanakkor a tervezet által javasolt, bizonyos bűncselekmények esetében kötelező tényleges életfogytiglani kiszabását, de mint mondta, ezzel kapcsolatos véleményüket a részletes vitában szeretnék kifejteni, ezért támogatják a javaslat tárgyalásának megkezdését.

Lázár János, a törvényjavaslat egyik benyújtója sajnálatosnak nevezte, azt, hogy az MSZP és az SZDSZ nem támogatja a javaslat vitára bocsátását, mint mondta, a két párt ismét olyan hozzáállást tanúsít, ami arról szól, mit hogyan lehet nem megoldani. A Fidesz meggyőződése, hogy a jogkövetőket illeti védelem, nem az elkövetőket - mondta Lázár János, hozzátéve, a "három csapás" maga lenne a visszatartó erő a bűncselekmények elkövetése ellen.

A hétfői szavazáson 166 igen, 199 nem és 3 tartózkodás mellett nem szavazta meg az Országgyűlés a "három csapás" törvényjavaslat tárgyalását. A Fidesz már korábban jelezte, hogy mindenképpen fenntartják javaslatukat. A "három csapás" javaslat lényege, hogy ha a visszaeső harmadszor kerül bíróság elé, büntetése duplázódik, súlyosabb esetben tényleges életfogytiglani büntetést kap.

A javaslatban a Fidesz kezdeményezi a 2003-ban eltörölt középértékes ítélkezési gyakorlat visszaállítását is. Ez azt jelenti például, hogyha egy bűncselekményt 10 és 20 év közötti ítélettel lehet sújtani, akkor a bíró ne a büntetési tétel minimumából, hanem középről kiindulva mérlegeljen.

A javaslat sürgős tárgyalásáról várhatóan jövő héten dönt az Országgyűlés.

Olvasóink írták

 • 4. Feri1 2009. március 03. 19:04
  „Több helyen is bevált, csökkent a súlyos bűnesetek száma, még a liberális USA-ban is.
  De minket megáldott a sors ezekkel a neoliberális csökevényekkel, akik nem azt vallják, hogy élni és élni hagyni.
  Ők ezt a nemes gondolatot elkorcsosították, mindenkinek joga van mindenhez, csak nekünk nincs a nyugodt élethez, szüleinknek pedig a félelemmentes öregkorhoz.
  http://www.hirtv.hu/kulfold/hethatar/?article_hid=260797”
 • 3. kismarti 2009. március 03. 08:44
  „Már megint az emberiségi jogok, meg az alkotmány ellenesség! Persze a rabló, a garázda és a gyilkos úrnak vannak csak jogai, az áldozatok meg nem számítanak! Gratulálok a parlamentnek!”
 • 2. comet 2009. március 02. 23:55
  „az országgyűlés egy csapásra elintézte a három csapást.”
 • 1. k 2009. március 02. 20:43
  „Elbirom képzelni, hogy az unott, álmos képü honatyák akik sok minden mással foglalkoznak, csak pont azzal nem amivel kéne..
  Egy hang susog- emberek szavazni kell.
  .- Mire ?
  -Nemre.
  -És nyomnak egy nem -et.
  Lehet halvány lila gőzük sincs mire nyomtak nemet.

  Nézze meg aki még nem látta.
  http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://magyarvilag.mdo.hu/kepek/parlament_01.jpg&imgrefurl=http://magyarvilag.mdo.hu/tarsadalom03.htm&usg=___FFJnSbHgNUrMQk4uneQFXbxc-c=&h=196&w=320&sz=13&hl=hu&start=33&tbnid=EonPfAUBkC1J2M:&tbnh=72&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3Dparlament%2Bszem%25C3%25A9t%26start%3D20%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26hl%3Dhu%26sa%3DN”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patrióta: Nem védelmi pénzért jött a banda

Soha nem jártak korábban a veszprémi Patrióta Lokálban azok az emberek, akiket Marian Cozma… Tovább olvasom