Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

NEFMI: a kormány kiemelt figyelmet fordít a szabadidősportra is

A 2011-es költségvetési előirányzatban a szabadidősport támogatottsága 2010-hez képest 25 százalékkal nőtt - írta szerda esti közleményében a sportért is felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), reagálva Varga László szocialista országgyűlési képviselő ugyancsak szerdai kijelentéseinek egyikére.

A politikus a délidőben megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az MSZP véleménye az, hogy a magyar sportnak nem egycsatornásnak kell lennie, hanem a versenysport mellett a szabadidősportot is támogatnia kell. A parlament sport- és turizmusbizottságának tagja erről közvetlenül azt követően beszélt, hogy a bizottság meghallgatta a NEFMI vezetőjét, Réthelyi Miklós minisztert.
A NEFMI közleménye úgy fogalmaz, Varga László állításával szemben az egycsatornás finanszírozás nem azt jelenti, hogy a sportnak csupán egy területe kap állami segítséget, hanem azt, hogy a sport mindegyik szegmense egy állami csatornán keresztül juthat hozzá a költségvetési forrásból adható támogatáshoz.
"Sajnálatos, hogy Varga László sajtótájékoztatóján a társasági adókedvezményeket érintő kérdésben is nyilvánvaló tájékozatlanság alapján tett megállapításokat, ennek elkerüléséhez csupán át kellett volna tekintenie a T/3376 törvényjavaslatot - írta a NEFMI. - A tervezetben szereplő 20 javaslatból hosszas egyeztetés után elért megegyezés alapján 19 közvetlenül, az EU Bizottságának jóváhagyása nélkül elindulhat, s csupán egy javaslatot vizsgál hivatalosan a Bizottság, de azt is kizárólag a támogatás mértékére vonatkozóan."
Az MSZP-s képviselő szorgalmazta, hogy a Fidesz ne csak ígérje, hanem valósítsa is meg a mindennapos iskolai testnevelést, erre reagálva az illetékes tárca azt írta, az iskolai-, diák és felsőoktatási sport költségvetési támogatása ugyancsak közel 25 százalékkal 355,2 millió Ft-ra emelkedett, s stratégiai szerepet kapott az utánpótlás-nevelés, miután az erre fordított költségvetési forrás az előző évhez képest csaknem 25 százalékkal, 1,65 milliárd Ft-ra nőtt.
"Az MSZP-s képviselő példanélkülinek nevezte a debreceni futballstadion megépítésére vonatkozó döntést - emlékeztet a minisztérium. - A fejlesztés valóban szokatlan, miként a Puskás Ferenc Stadioné is, az elmúlt nyolc évben ugyanis a nemzetközi szintű sportrendezvények számára alkalmas létesítmények állami fejlesztése igencsak elmaradt."
A közlemény végezetül kitér arra is, hogy a "Varga László által fideszes városként megjelölt" Debrecen mellett egy MSZP-s polgármester által vezetett város, Szeged kap 450 millió forintos kormányzati támogatást a Maty-éri evezős és kajak-kenu pálya infrastrukturális fejlesztésére, további 300 milliót a nyári kajak-kenu világbajnokság szervezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentést tett az LMP a szociális konzultáció kérdőíve miatt

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerdán szociális konzultáció kérdőíveinek adatkezelési… Tovább olvasom