Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Nassoljon napfényt!

A napfény energiáit őrző aszalt gyümölcsök kiváló erőforrások és ízletes csemegék egyben.

Télidőn különösen fontos, hogy mindennap együnk gyümölcsöt, vele természetes vitaminokhoz juttassuk szervezetünket, ellenállóbbá téve a fertőzésekkel szemben. A napfény energiáit őrző aszalt gyümölcsök kiváló erőforrások, ízletes csemegék.

Aszalt gyümölcsök

Az ősi tartósító módszerrel, az aszalással az emberek régóta őrzik télire a napfény nyári energiáit. Az aszalás során a gyümölcsök víztartalma 80 százalékról 20 százalék alá esik, ám a vitaminok, ásványi anyagok tárolódnak bennük, hogy a napenergiában, friss gyümölcsökben és zöldségfélékben szegény hónapokban egészségünk őrei, erőforrásaink legyenek. Az aszalványok vitaminokban, káliumban, magnéziumban, rostokban gazdagok, s nagyon sokféleképpen fogyaszthatók. Az aszalt gyümölcs magában is ízletes nassolnivaló, kívánatos csemege, de tartalmasabbá, különleges ízűvé tehető vele az ételek tölteléke, körete, a saláták, a sütemények, de még a sajtos, sonkás, húsos szendvicsek is. A napfényes falatok azonban elég kalóriadúsak: tíz deka aszalmányban közel 250 kcal van.

Természetes vitaminforrás

A barackok jótékony hatása napon szárított, aszalt formájukban hatványozódik, sok bennük a C-vitamin, ezzel erősítik az immunrendszert, a vasfelvételt. A sárgabarack magas káliumtartalma (tíz dekában 1600 mg van) elősegíti az izmok működését, mérsékeli a magas vérnyomást, magnéziumja erősíti az idegeket, hasznos béta-karotinja a látáshoz, B5-vitaminja pedig a bőr regenerálódásához. A közkedvelt aszalt szilva is vitamintárház, aki pedig éhgyomorra eszik belőle négy-öt szemet, az a rostjaival élénkíti a bélműködését, elősegíti a méregtelenítést.

Ásványi anyagok

A zamatos kék gyümölcsben amellett, hogy megvan minden, amit a baracknál említettünk, számottevő a réz-, a cink- és a vastartalom is, segíti a vérképzést és a jó vízháztartást, fokozza a szellemi teljesítőképességet. Az aszalt meggy káliumja és nátriumja ugyancsak jótékony a folyadékegyensúly kialakításában, tisztítja a vesét. Sőt, űzi a téli levertségérzést, javítja a kedélyállapotot. A téli nyavalyák ellen bevethető az aszalt körte is, kevesen tudják róla, de valóságos gyógyszere a begyulladt légutaknak. Az egészségvédő hatásokat a mazsola is kitűnően átmenti a szőlőből, ám ajánlatos vele vigyázni, nagy a cukor- és kalóriatartalma. Szelídebb éhségelverő nála az aszalt füge (tíz dekában cirka 230 kcal van). A déligyümölcs „testvérei" közül érdemes barátkozni a szárított banánnal, jelentős magnéziumja táplálja a fénytelen napokon lerongyolódott idegeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország a második számú küldőország lett

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2004-ben az olasz turisták által… Tovább olvasom