Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Naponta 20 perccel többet tévéznek az olvasni tudó gyerekek

Egy átlagos hétköznapon egy órát tévéznek és háromnegyed órát számítógépeznek a már olvasni tudó kisgyerekek, miközben csak 40 percet töltenek olvasással - derül ki a gyermekek médiafogyasztási és olvasási szokásairól készített online kutatásból.
Arra a kérdésre, hogy szoktak-e otthon olvasni vagy olvasott mesét hallgatni a gyerekek, a válaszolók 97 százaléka igennel felelt, ami jelzi, hogy a szülők tisztában vannak a mese, az olvasás fontosságával. A kérdőívet kitöltő, bölcsődés korú gyermeket nevelő családok 95 százalékánál mesélnek otthon a picinek, míg az óvodást nevelő családok 99 százalékánál - áll a családoknak szóló, helyi információkat közvetítő Imami honlapcsoport közleményében.

A megkérdezettek olvasni tudó gyermekei hétköznapokon átlagosan 40 percet töltenek olvasással, háromnegyed órát számítógépeznek és egy órát tévéznek. Hétvégén körülbelül másfélszer ennyi időt töltenek a tévé és a számítógép előtt és olvasással is, ám a sorrend nem változik.

A bölcsődések közül minden negyedik, az óvodások közül már minden második gyermek számítógépezik otthon, a bölcsődések háromnegyede, míg az ovisok 92 százaléka néz tévét.

Arra a kérdésre, hogy a szülők mennyire alkalmazzák a jutalmazás, illetve a büntetés eszközeként a tévét, számítógépet, illetve a könyveket, a megkérdezettek több mint 70 százaléka válaszolta, hogy büntetésből el szokta tiltani gyermekét a televíziózástól, vagy a számítógép-használattól, míg az olvasás tiltásával, a felolvasás megvonásával mindössze a válaszadók 9 százaléka él. A jutalmazás tekintetében éppen fordított a helyzet: a gyermekek csaknem 30 százalékát jutalmazzák azzal, hogy tévét nézhet, 35 százalékát azzal, hogy a számítógéphez ülhet és a gyermekek háromnegyede kapott már jutalmul könyvet.

A válaszolók majdnem 90 százalékát aggasztja, hogy gyermeke szívesebben ül a tévéhez és a számítógéphez, mint egy könyv olvasásához. Az olvasás megszerettetésében a megkérdezettek döntő többsége a család szerepét, a szülői mintát tartja meghatározónak.

A felmérés kapcsán elkészült a Mit adjak a kezébe? című gyermekirodalmi iránytű, amely segítséget nyújthat a szülőknek a színvonalas gyermekkönyvek kiválasztásához. A kisebbek olvasóvá neveléséhez támpontokat nyújtó kalauzt bárki díjmentesen letöltheti a szervezők weboldaláról (http://www.imami.hu/gyermekirodalmi-iranytu).

A csaknem 30 kérdésből álló online kérdőívet országszerte 2243 internethasználó szülő töltötte ki 2528 gyermekről. A válaszadók több mint 80 százaléka városban él és felső-, illetve középfokú végzettséggel rendelkezik. A kérdésekre fele-fele arányban válaszoltak fiúk és lányok szülei. Az online kérdőívet kitöltők gyermekeinek többsége még otthon nevelkedik, óvodás illetve alsótagozatos általános iskolás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem felel meg minden kórházi osztály a minimumfeltételeknek

Jelenleg Magyarországon nincs olyan fekvőbeteg-ellátó intézmény, amelynek minden osztálya… Tovább olvasom