Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Nap, hónap, év: egységes lesz az élelmiszerek dátumjelölése

Az élelmiszergyártóknak jövőre a nap/hónap/év sorrendet kell használniuk a termékeken.
Kötelezően érvénybe lép január 1-jétől az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő új, az Európai Unióban is elfogadott jelölése, így az élelmiszergyártóknak jövőre a nap/hónap/év sorrendet kell használniuk a termékeken - hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteki közleményében.

A változtatás célja, hogy az EU többi 26 tagállamában már használt jelölés Magyarországon is meghonosodjon, ezzel egységes, átlátható rendszer jöjjön létre az egész unióban.

A magyar fogyasztók eddig kétféle dátumjelölési móddal találkozhattak az üzletekben. A magyar helyesírási szabályoknak megfelelő jelölés mellett (év/hó/nap) az élelmiszerek csomagolásán már eddig is gyakran látható volt a nap/hónap/év sorrend. Ez utóbbit kell majd a jövő év januárjától kötelezően használni.

A közlemény emlékeztet, hogy a gyártók és a fogyasztók számára az átállás megkönnyítése érdekében több mint egyéves átmeneti időszak állt rendelkezésre. Ez idő alatt mindkét sorrend szerinti jelölés alkalmazható volt.

Az élelmiszerek jelöléséről szóló VM rendelet továbbra is lehetővé teszi, hogy az élelmiszert előállító vállalkozások a hónapot a teljes szó kiírásával (szeptember), vagy rövidítéssel (szept.), az évet kettő (11), vagy négy karakterrel (2011) tüntessék fel.

Az átmeneti időszak alatt a Vidékfejlesztési Minisztérium folyamatosan tájékoztatta a fogyasztókat az új jelölési előírásokról, és ezt a jövőben is prioritásként kezeli - áll a közleményben.

Olvasóink írták

 • 2. miracle 2011. november 11. 15:50
  „Ma nem probléma.
  Minden egyéb napon igen.
  A sok ostoba európai országot pedig kötelezni kéne, hogy mp:perc:óra sorrenddel írják ki az időt, hogy következetesek legyenek az idétlen szabályukhoz.”
 • 1. Goldmund 2011. november 11. 12:12
  „"A változtatás célja, hogy az EU többi 26 tagállamában már használt jelölés Magyarországon is meghonosodjon, ezzel egységes, átlátható rendszer jöjjön létre az egész unióban."

  Háááát, nem tudom, miért kell minden szokásunkat eldobni csak azért, mert egy közösség tagjai vagyunk. Nálunk a szoksásos jelölés: év, hónap római számmal, nap. Így már nagyon régóta nem is láttam terméket.
  Ja, és az év 4 számjegyből áll, akármilyen furcsa ez egyes gyártóknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrség, bv, katasztrófavédelem: összesen 13 milliárdot kapnak

Összesen 13 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány. Tovább olvasom