Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Munkáskeringő

„ Kapuvári gazdasági vezetők! Ha az alkalmazottak bére nettó százezer forint lesz, akkor majd jelentkeznek munkára dolgozók. Ne várják, hogy 40–45 ezerért önöknél robotoljanak!”

Az utóbbi napokban másról sem hallani, mint hogy bővelkedik a Rábaköz szabad állásokban, csak éppen szakembert nem kapni ezek betöltésére. Mindez több mint ötszázaléknyi munkanélküliség mellett. Hogy is van ez?!
A cégek panaszkodnak a szakemberhiány miatt, az iskolák panaszkodnak a jelentkezők hiánya miatt, a munkanélküliek meg a munka hiánya miatt neheztelnek. Hát össze kellene hozni őket. Csakhogy! Amíg ment a varroda, addig varrónőket neveltünk, amíg ment a vagongyár (Kapuvár), addig lakatosokat képeztünk. Aztán beütött a krach, ami napjainkra kezd már nem beütni, hiszen a tönk szélére került cégek jó része feléledni látszik. Aztán most meg kellene az a sok Nyugaton dolgozó szakember, aki nem akar hazajönni minimálbérért dolgozni. Érthető. Akkor forduljunk az ifjúság, jövőnk záloga felé! Csakhogy az ifjúság jó része elment jogásznak, s nem akar ötvenezerért a vágóhídon görnyedni. Talán ez is érthető, ám jöhet még kutyára dér! Aki meg nem jogászkodik a szülei nyakán, az meg nem tudni, milyen szakmában akar dolgozni, mert amire a Rábaközben szükség lenne, abban nem. A szakmát tanulóknál pedig több vállalkozás is panaszkodik a hiányzás okra, a lopásokra, a kötelezettségeitől sikeresen megfosztott, ám jogaiba belehelyezett ifjúság arroganciá-

jára. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy az álláskeresők egy része csak aláírásért megy be a közvetítőbe, dolgozni Ausztriába jár feketén, akkor mindjárt helyben is vagyunk, miért is panaszkodik minden cégvezető a szakemberhiányra. Azt gondolom, az okokat e jegyzet keretei között nem lehet felsorolni, ám valahogyan helyükre kellene tenni a dolgokat. Jó lenne, ha a munkának lenne becsülete, még ha csak százezer forint is a kezdő fizetés. Persze erre meg lehet azt mondani, hogy Nyugaton feketén többet keresnek. Ám egy részük itthon meg felveszi a munkanélküli-segélyt, ami jó lesz a gyereknek hétvégi zsebpénznek. Azt a segélyt a százezer forintot keresők teremtik elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem az iskoláért

A harkai képviselő-testület úgy döntött, mindent megtesz a község iskolájának jövőjéért. Az… Tovább olvasom