Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Munkahelyeiket féltik a magyarok

A magyarok legnagyobb gondja a munkahelyek biztonsága, majd sorrendben a gyerekek taníttatása és boldogulása, valamint az energiaárak növekedése.

Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon is végzett felmérése.

Az idők változását jelzi, hogy a 2008 őszén végzett hasonló kutatás eredményeként az energiaárak emelkedése okozta a fő gondot a magyar válaszadók legnagyobb aránya (21 százalék) számára. Második helyen szerepelt a munkahelyek biztonsága 16 százalékkal. 2009 őszén a munkahelyek biztonsága miatt aggódott leginkább megkérdezett honfitársaink 23 százaléka; utána pedig a gyerekek taníttatása, boldogulása, valamint az energiaárak növekedése következik 12–12 százalékkal.

Ezután a sorrend: a megkérdezett egészsége, valamint adóssága, továbbá foglalkozás és magánélet egyensúlya egyaránt 11 százalékkal. Csak 5 százalék számára fő gond a gazdaság helyzete, míg 4 százalék nevezte meg a politikai stabilitást, 3 pedig a növekvő élelmiszerárakat. Mindössze 1–2 százalék aggódik legnagyobb mértékben szülei jóléte, illetve a bűnözés, a növekvő üzemanyagárak vagy a globális felmelegedés miatt.

Az internethasználók körében végzett online felméréssel 2009. szeptember-októberben a Nielsen azt tárta fel, hogy a megkérdezettek számára mi jelenti a legnagyobb gondot a következő hat hónap során.

A magyarok közeljövőre vonatkozó válaszai jelentősen eltérnek a nemzetközi átlagtól. Amíg ugyanis nálunk a megkérdezettek 23 százaléka leginkább a munkahelyek biztonsága miatt aggódik, addig ez globálisan csak a második helyre került, átlag 14 százalékos említéssel. Ugyanígy honfitársaink fő problémái között előtérben áll a gyerekek boldogulása és a villanyáram, gáz, fűtés árának emelkedése. Ezek ennél kisebb szerepet játszanak a kutatásban szereplő országok átlagában.

Átlagosan az 54 országban megkérdezettek legtöbbje (18 százalék) jelölte meg fő gondjának a gazdasági helyzetet; ezt követi a munkahelyek biztonsága (14), a foglalkozás és magánélet egyensúlya (12). További sorrend: a válaszadó egészsége (10), adóssága, illetve gyerekeinek boldogulása (7–7), az energiaárak emelkedése (6), valamint az élelmiszerek drágulása (5).

Öt százaléknál kisebb arányban nevezték meg az alábbiakat: szülők jóléte, politikai stabilitás, globális felmelegedés és bűnözés (3–3 százalék); terrorizmus, növekvő üzemanyagárak (2–2); háború, bevándorlás (1–1).

Egy másik kérdéskör a válság megítélésére vonatkozott. Megkérdezett honfitársaink 19 százaléka véli, hogy Magyarország a következő tizenkét hónap során kikerül a gazdasági válságból. Addigra nem lesz vége nálunk a válságnak, mondta 57 százalék. További 24 százalék pedig nem tudja, mi várható.

A magyarok borúlátóbban ítélik meg a helyzetet, mint a nemzetközi átlag. Globálisan ugyanis átlagosan a válaszadók 26 százaléka gondolja, hogy országa tizenkét hónap múlva túl lesz a recesszión. Nemleges véleményt 47 százalék képvisel, míg nem tudja 27 százalék.

Szintén eltér a jelenlegi helyzet megítélése. Magyarországon a megkérdezettek 89 százaléka szerint van hazánkban gazdasági válság. Globálisan csak a megkérdezettek átlag 66 százaléka látja saját országát recesszióban.

Olvasóink írták

 • 5. sila 2010. január 07. 22:30
  „És ezt úgy tudják tálalni, mintha a ,,sok hülyének" semmi oka sem lenne aggódni!”
 • 4. ladiszlo 2010. január 07. 14:34
  „Persze,hogy féltik ugyan is sokan csak a munkájukbol tudnak megélni,persze vannak kivételek.”
 • 3. Sikloernyos 2010. január 07. 14:11
  „Ezen a bizonytalansagon mar nincs mit erositeni... nekem mar amugy sincs mit felteni, de van kit. Ha neagyisten o se lesz, akkor mar tenyleg nem lesz mit felteni.”
 • 2. szocdem 2010. január 07. 13:06
  „Nahát. Köszönjük kedves Nielsen!
  A baj az, hogy az iylen közlések erősitik az emberek bizonytalanság érzetét.”
 • 1. Freddy01 2010. január 07. 12:29
  „Már akinek van még... Akinek meg nincs, az már a puszta létét félti, vagy már azt sem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyképes agrárium, versenyképes vidékkel

A pályázati kedv minden korábbi várakozást felülmúlt: 2007 óta 741 milliárd forintot igényeltek az… Tovább olvasom