Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Munka és élvezet: hogyan szítsd fel a szenvedélyt?

Azt kívánod, bárcsak azon szerencsések közé tartoznál, akik gyermekkoruk óta tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni?

Ha felnőtt fejjel még mindig nem látod, merre indulj, vagy úgy érzed, semmi örömöt nem lelsz munkádban, ne ess kétségbe! Tépelődés helyett értékeld karriered eddigi állomásait, és tervezd meg a jövőt! Ötletek.

Hogyan tovább? Mihez kezdj, ha elvégezted az iskolát? Merre indulj, ha választott szakmád nem tetszik, és menet közben jössz rá, hogy mégsem arra a pályára születtél, amelyen mozogsz? Tanácsokat ugyan nem adhatunk - csakis te döntheted el, mibe fogsz -, ám néhány szempontot vázolunk, ezeket érdemes figyelembe venni, és mérlegelni, amikor elbizonytalanodsz! A legfontosabb, hogy ne sajnáld magad, és ne tördeld a kezeidet, mondván: neked sosem lesz olyan munkád, amelyet szívvel-lélekkel végeznél! Szenvedély és elhivatottság: e kettő a munkahelyi elégedettség kulcsa.

Gondold át karrierutadat!

Az elhivatottság sokszor már gyerekkorban kialakul. (Gondoljunk csak az öt-hat éves gyerekek lelkendezésére: „színész/tűzoltó/rendőr leszek, ha nagy leszek".) Ha tanácstalan vagy, és nem tudod, mely területen találhatnád meg számításaidat, emlékezz vissza, hogy gyermekkorodban mi volt a kedvenc elfoglaltságod, hobbid, mennyire vetted ezeket komolyan, milyen eredményeket értél el egy-egy versenyen, rendezvényen.

Jól sportoltál? Általános iskolás korodban sorra nyerted az énekversenyeket? Te voltál a gokartpálya ördöge? Sokat olvastál az állatokról, ám álmaid az ideális karrierről időközben szertefoszlottak? Találd ki, valójában mi térített el attól, hogy a vágyott pályára lépj!

Kiderült, hogy nincs tehetséged a választott szakmához, vagy csak nem volt lehetőséged arra, hogy képességeidet kibontakoztasd? Esetleg szülői nyomásra más irányba indultál, mint ahogy tervezted? Gondold át, melyek voltak a legfontosabb szempontok, amelyeket szem előtt tartva most ott tartasz, ahol tartasz.

Többre becsülted a szabadságot, a rugalmas munkaidőt, mint az irodai kötöttségeknél? Nem tudtad összeegyeztetni vérmérsékletedet a munkahelyi követelményekkel? Etikai, morális problémáid voltak azokkal, akikkel együtt dolgoztál, vagy a munkád nem elégítette ki igényeidet (fizetés, juttatások), szakmai elvárásaidat, ambícióidat?

Sokat kellett utaznod munkahelyedre, munkádból kifolyólag, vagy éppen ellenkezőleg: irodádba zárva, egy helyben ültél egész nap? Nem volt lehetőséged arra, hogy kreativitásodat kamatoztasd? Vagy csak a te ötleteidre építettek, kihasználtak a vállalatnál? Egyedül dolgoztál, és egész nap nem volt kihez szólnod? Munkahelyeden állandó volt a nyüzsgés, és a hangzavar, nem hallottad a saját gondolataidat? Nem tudtál munkádra koncentrálni, mert valakinek mindig volt kérdése? Nem jöttél ki főnököddel, esetleg túl nagy felelősség nyomta válladat, mert saját magad főnöke voltál?

Ezekre a kérdésekre válaszolva valószínűleg nem csapsz majd rögtön a homlokodra, lelkendezve, hogy végre rájöttél, mit rontottál el, ám ahhoz ad némi támpontot, hogy milyen irányba lépj tovább. Készíts egy listát mindarról, amit időközben elértél, és arról is, ami ahhoz hiányzik, hogy jól érezd magad munkahelyeden!

Derítsd ki, milyen lehetőségeket rejt jelenlegi munkád!

A szakmai gyakorlat, tanulóidő, melyet egy-egy cégnél töltesz, jó lehetőség arra, hogy beleláss, hogyan működik a vállalat, és olyan kapcsolatokat építs ki, amelyek a közeljövőben gyümölcsözőek lehetnek. Használd szabadidődet arra, hogy tapasztalatokat szerezz!

Ahhoz, hogy szakmád éllovasaként tartsanak számon, és valóban az egyik legjobb szakember légy, elengedhetetlen, hogy élvezd is, amit csinálsz, és ne kényszerből teljesíts! Válassz olyan szakmát, amelyet teljes odaadással végzel. Szereted munkádat, ám nem tudod eldönteni, hogy csak a busás fizetés reménye vagy a szakmai elhivatottság hajt?  Gondold át, hogy akkor is élveznéd-e, amit csinálsz, ha nem fizetnének meg. A lelkesedés is fűt, vagy csak a zsíros bankszámla képe lebegett lelki szemeid előtt, amikor pályát választottál?

Nemcsak a megfelelő képességek, készségek és szaktudás előny, a lelkesedés, szenvedély is ugyanolyan fontos a jó munkavégzéshez! Csináld azt, amit szeretsz, és amihez a legjobban értesz, így a munka nemcsak kötelesség, örömforrás is lesz! Tudatosan tartsd távol magadtól a negatív gondolatokat, kényszerképzeteket („Ezt nem tudom megcsinálni", „Nem vagyok elég belevaló ahhoz, hogy tető alá hozzak egy üzletet", „Nincs elég tapasztalatom".) Az önbizalom, szakmai alázat és odaadás hozzásegít ahozz, hogy karrierutadat építve jó döntéseket hozhass!

Forrás: HVG

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár végétől csökkennek a roamingtarifák

Nyár végétől felére-kétharmadára csökken a mobilok külföldi használatának, pontosabban uniós… Tovább olvasom