Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

MTV: jogszerűen oszlatták fel a Kossuth téri tüntetést

A Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett jogerős ítélete szerint a rendőrség jogszerűen oszlatta fel Budapesten a Kossuth Lajos téri demonstrációt 2006. október 23-án - közölte honlapján a Magyar Televízió (MTV).

A Közigazgatási Kollégium szerint ugyancsak jogszerűen oszlatták fel ugyanekkor az Alkotmány utcai tömeget is.

A bíróság megállapította, hogy a 2006. október 23-i demonstráció a közbiztonságra veszélyes eszközök miatt elveszítette békés jellegét, ezért indokolt volt a rendőri intézkedés - olvasható a honlapon.

Az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren akkor már 36. napja tüntettek a kormány távozását követelve, a helyszínen sátrakat állítottak fel a demonstrálók.

A rendőri intézkedés miatt később a tüntetők egy csoportja fordult a bírósághoz, annak kimondását kérve, hogy a rendőrség jogszerűtlenül oszlatta fel 2006. október 23-án a Kossuth téri tüntetést, és jogellenes volt az aznap délutáni rendőri oszlatás is. A per első tárgyalását 2007. március 26-án tartották a Fővárosi Bíróságon.

A felperesi képviselő, Grespik László azzal érvelt, hogy a rendőrség által a Kossuth Lajos téren lefoglalt eszközök - kések, balták, zokniba töltött benzines faszén - a ˝kempingezéshez˝ használatosak, márpedig a téren egy ideje már ˝kempingezés˝ folyt.

A BRFK képviselője szerint a rendőrség eljárása jogszerű volt: a tüntetők egy csoportja nem akarta elhagyni a Kossuth teret 2006. október 23-án hajnalban, ami megalapozta a rendezvény feloszlatását. A talált fegyverek a rendőrség szerint egyértelműen mutatják, hogy a rendezvény elvesztette békés jellegét, ekkor pedig már kötelességük a feloszlatás. A délutáni oszlatással kapcsolatban pedig az volt a rendőrség álláspontja, hogy a törvény nem ismeri a spontán tüntetést, csak bejelentettet és a nem bejelentettet, utóbbit pedig fel kell oszlatni.

Olvasóink írták

 • 3. AstarothZ 2009. szeptember 23. 11:27
  „1. Miracle,
  Meg láncfűrész, a "tér kapitányának" (a nevére már nem emlékszem :-)) kb. 10 millkós terepjárójában... a szélvédő elé kitéve... Kempingezés. Hehehe...”
 • 2. Meir 2009. szeptember 23. 10:47
  „Ja!! -es a vadaszcsuzlik meg a camping-ban elkoltendo vacsorak galambvadasz eszkozei voltak nem???
  megneznem azt a host aki meg is enne azt a galambot amit ott lehet loni!!!!!”
 • 1. miracle 2009. szeptember 22. 21:30
  „"Grespik László azzal érvelt, hogy a rendőrség által a Kossuth Lajos téren lefoglalt eszközök - kések, balták, zokniba töltött benzines faszén - a ˝kempingezéshez˝ használatosak, márpedig a téren egy ideje már ˝kempingezés˝ folyt."
  Plusz baseball-meccsek és tekeparti is lehetett, mivel ütők és vasgolyók is voltak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A környezettudatosság már az óvodában kezdődik

A környezettudatosságra való nevelés Norvégiában már az óvodában elkezdődik - hangoztatta… Tovább olvasom