Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

MSZP: a kormány vonja vissza az internetadóra vonatkozó javaslatát!

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, vonja vissza az internetadó bevezetéséről szóló javaslatát, ne is terjessze az Országgyűlés elé. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a kormány nem adóztathatja meg a jövőt, a szabadságot és a tudást.

Közölte, azt is elvárják, hogy a kormány tegye egyértelművé az elmúlt napok ellentmondásos megnyilatkozásait az internetadó bevezetésével kapcsolatban. Tóbiás József nem zárta ki azt sem, hogy az internetadó bevezetéséről a kormány azért beszél, hogy elterelje a figyelmet az Egyesült Államok és Magyarország közötti viszonyról.

Véleménye szerint az új adóval a kormány a tudáshoz, a szabadság élményéhez, az információhoz való hozzáférést akarja korlátozni. Úgy fogalmazott, ma az egyedüli alternatív vélemény- és információáramlás maga az internet, ezért megengedhetetlen, hogy a kormány ezzel az adóval elvegye a jövőt, a tudáshoz való hozzáférést, a szabad gondolkodás és véleménynyilvánítás terepét.

Közölte, azt javasolják inkább a kormánynak, hogy a frekvenciaértékesítésből befolyt 100 milliárd forintból, uniós források felhasználásával, indítsanak olyan fejlesztéseket, amelyek minél több nyilvános wifihozzáférést tesznek lehetővé.

Baja Ferenc, a párt internet- és kommunikációs tagozatának elnöke azt mondta, az internetadó bevezetése a jogszabályokkal is ellentétes, hiszen nem előzte meg sem szakmapolitikai, sem társadalmi, sem pedig iparági egyeztetés, de még a kormányzaton belül sem egyeztettek róla. Hozzátette: a javaslat előkészítetlenségét jelzi az is, hogy nem tudni, mennyibe kerülne az adó bevezetése az érintetteknek.

Álláspontja szerint műszakilag ma nem is lehet kiszámolni a forgalom után fizetendő adót, mert a szolgáltatóknak ehhez nincsenek eszközeik, és ezért olyan infrastruktúrát kellene kiépíteniük, amely többe kerülhet, mint amit az adóból beszednének.

Közlése szerint az Európai Unió biztosa sem ért egyet a javaslattal és az - Baja Ferenc szerint - ellentétes is az unió iparági alapelveivel és szabályaival.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában hamarosan ingyenes lesz a rooming, ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországon - az internetadó bevezetése esetén - megjelenhetnek a szlovák vagy az osztrák SIM-kártyák, mert az ottani szolgáltatások olcsóbbak lesznek.

Baja Ferenc kérdésre azt mondta, az MSZP 2008-ban nem akart internetadót bevezetni, akkor egy minisztériumi főosztályvezető kezdeményezése értelmében az interneten megjelenő, szerzői jogokat érintő tartalmak után kellett volna fizetni, de a szocialisták úgy döntöttek, nincs szükség ilyen típusú adóra.

Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már minden az internet segítségével zajlik, és ha egy kormány nem akarja megérteni ennek a jelentőségét, akkor afölött eljárt az idő.

Arról beszélt, hogy nem is elsősorban az internetadó mértékével van baj, hanem a kormányzati látásmóddal, azzal, hogy korlátozni akarják az interneten még érvényesülő szólásszabadságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árhullám vonul le a Dunán, a Lajtán és a Rábán

Az elmúlt 72 órában jelentős mennyiségű csapadék hullott a folyók ausztriai szakaszain. Tovább olvasom