Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

MSZP: a kormány oktatáspolitikája nem segíti a fiatalok elhelyezkedését

Az MSZP szerint a kormány foglalkoztatás- és oktatáspolitikája nem segíti elő, hogy a fiatalok el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon - jelentette ki vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes.
A szocialisták elnökségi tagja elmondta, hogy Magyarországon a 15-24 éves korosztályban mért adatok alapján a fiatalok munkanélkülisége elérte a 29,1 százalékot. Emlékeztetett arra is, hogy ez a mutató több mint három százalékkal nőtt egy év alatt.
A politikus az okokat elemezve azt mondta, hogy a növekvő munkanélküliség egyenes arányban áll az alacsony iskolai végzettséggel.

Szavai szerint ez alapján kijelenthető, hogy a Fidesz kormányzati törekvései, valamint az elfogadott oktatási törvények nem szolgálják a fiatalok elhelyezkedését a munkaerőpiacon.

A kormányzati intézkedéseket sorolva Kunhalmi Ágnes a tankötelezettség korhatárának 16 évre való leszállítását nevezte az "eredendő bűnnek", mert ennyi idősen semmilyen szakmai végzettséget nem lehet szerezni.

A szakképzés átalakítása sem szolgálja azt, hogy a fiatalok boldoguljanak a munkaerőpiacon - tette hozzá. A politikus hangsúlyozta, hogy az elhelyezkedés ellen hat a gimnáziumi, illetve az egyetemi és főiskolai férőhelyek számának csökkentése.

Az "államosítás" is nagymértékben gyengíti az oktatási rendszer helyi alkalmazkodóképességét - mondta. Eközben többletterheket raktak a pedagógusokra, akik ezért nem kapnak ellenszolgáltatást - emelte ki.

2014 után szolidaritásra, méltányosságra, esélyteremtése és korszerű ismeretekre támaszkodó oktatáspolitikát kell megvalósítani - mondta végül.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2012. október 28. 20:32
    „Munka és összeköttetés kell. Iskola meg szakképzetség az nem elég. Hirdetés az nem ugyanaz mint munka.
    Nem Mo.-n találták fel a spanyolviaszt.;))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NMHH: a magyar felhasználók hazájukban gyakorolhassák jogaikat!

Az NMHH a UPC ügyére reagált, miután az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az ügyben. Tovább olvasom